Tavaszi fákat fest az egyik legkeresettebb kortárs festő a jobb hangulatért

2020.04.01. 19:35

Virágba borult tavaszi fákat fest a normandiai házába visszavonult David Hockney, akit a legnagyobb kortárs brit festők között tartanak számon. A BBC News az idős művésszel készült exkluzív levélváltásban bemutatja az új alkotásokat is.

Az egyik legnagyobb kortárs brit festőnek tartott David Hockney normandiai házába vonult vissza, ahol leginkább tavaszi fákat fest, mert szerinte most ilyenekre van leginkább szükség. Hockney alkotásaiért dollármilliókat fizetnek a műgyűjtők, két éve a Christie's New York-i árverésén több mint 90 millió dollárért (28 milliárd forintért) kelt el 1972-es Portrait of an Artist (Pool with Two Figures) című festménye.

Mutatjuk a világ legdrágább kortárs festményét

Kortárs művész esetében aukciós rekordot jelentő 90,3 millió dollárért (25,5 milliárd forint) cserélt gazdát a britek egyik leghíresebb művészeként számon tartott David Hockney egy festménye a Christie's aukciósház csütörtök esti licitjén New Yorkban. Két hónappal ezelőtt 80 millió dolláros leütési árat jósoltak a festménynek, és csak 10 milliót tévedtek.

Idén februárban pedig 23 millió fontért (9,2 milliárd forintért) cserélt gazdát a Sotheby's londoni aukcióján The Splash című képe, amelyet 1962-ben Los Angelesben festett. Legismertebb alkotásai között van a Westminster-apátság üvegablaka is, amellyel 2018-ban készült el.

Több milliárdot ért a két másodperces akcióról készült festmény

Több mint 20 millió fontért vették meg David Hockney kortárs brit képzőművész egy medencés festményét a Sotheby's aukciósház londoni árverésén kedden. Nagyjából 3 millió fontért (9,2 milliárd forintért) cserélt gazdát kedden a Sotheby's aukciósház londoni árverésén David Hockney kortárs brit képzőművész egy medencés festménye, amelynek leütési árát 20-30 millió font közé becsülték a szakértők.

Hockney március eleje óta él normandiai házában, amelyet nem rég vásárolt és újított fel többek között azért, mert vonzotta a vidék sok virágzó gyümölcsfája. Ezeket a fákat rajzolta, mikor kezdett eldurvulni a koronavírus-járvány. „Sokan mondták, hogy a rajzaim segítenek elszakadni attól, ami jelenleg zajlik” – írta a BBC-nek levélben a festő.

David Hockney az általa tervezett üvegablak előtt a Westminster-apátságban 2018-banForrás: AFP/Victoria Jones

Egyik képét, amelynek címe, Do Remember They Can't Cancel the Spring ('Emlékezz, a tavaszt nem lehet törölni'), már publikálta is, ezt követte kilenc szintén friss festmény ebből a sorozatból. „Folytatom a munkát, mert úgy látom, ez most különösen fontos. Elég bolond módon elvesztettük a kapcsolatot a természettel, holott a részei vagyunk, nem kívülállók. Ez idővel véget ér, és akkor mi lesz? Mit tanultunk?” – írta a lapnak Hockney.

további tartalmak a rovatból