Meghalt Vera Lynn, a britek háborús énekesnője

2020.06.18. 12:58

Katonák millióiban tartotta a lelket a második világháború idején. 103 éves korában, csütörtökön meghalt Vera Lynn énekesnő.

103 éves korában, csütörtökön meghalt Vera Lynn, a britek nemzeti ikonja, aki a második világháború idején hol édes-bús, hol lelkesítő dalaival brit és szövetséges katonák millióiban tartotta a lelket.

Vera Lynn 1965-benForrás: Getty Images/Mccabe

Ő énekelte a háború talán leghíresebb brit hazafias dalát, az 1941-ben Nat Burton által írt White Cliffs of Dover-t, amely azóta is rendre felcsendül a brit háborús megemlékezéseken.

Másik, szinte himnuszként számon tartott dala, a We'll Meet Again a frontra induló katonákat töltötte el a viszontlátás reményével. Ebből a dalból II. Erzsébet királynő is idézett, amikor április elején, a nagy-britanniai koronavírus-járvány és a betegség terjedésének megfékezését célzó korlátozások legnehezebb időszakában televíziós beszédet intézett nemzeteihez, és úgy fogalmazott: az országra várnak még megpróbáltatások, de „visszatérnek majd a szebb napok, amikor ismét a barátainkkal és a családunkkal lehetünk, és újból találkozunk egymással”.

Vera Lynnt az uralkodó négy éve a brit becsületrend, az Order of the Companions of Honour tagjává avatta. Lynn, aki 1917-ben született Londonban, a második világháború idején a legnagyobb brit énekes sztár volt,  dalai hosszú évtizedekkel később is előkelő helyeken szerepeltek a brit slágerlistákon. A 2009-ben összeállított Top 60-as rangsorban például az első helyre került, miután a második világháború kezdetének 70. évfordulójára kiadott CD-je (We'll Meet Again – The Very Best of Vera Lynn) a legkelendőbb album lett megjelenése után.

Az énekesnő annak idején nem kisebb nevet utasított maga mögé, mint a Beatles, amelynek szintén akkoriban jelent meg digitális módszerrel újrarögzített albumgyűjteménye. A Beatles CD-szettje a 2009-es Top 60-ból 17 helyet foglalt el, de az első helyezés szilárdan Vera Lynné volt. Lynn abban az évben korrekordot is megdöntött,  addig ugyanis Bob Dylan volt a legidősebb brit slágerlista-vezető. Alig néhány hete, május közepén ismét Vera Lynn lett a legidősebb énekes, aki felkerült az ezúttal a legjobb 40 albumot jegyző brit slágerlistára: a 103 éves énekesnő legnépszerűbb dalainak 100 című gyűjteményével a lista 30. helyén szerepelt.

Vera Lynn 2009-benForrás: Getty Images/2009 Getty Images/Chris Jackson

Vera Lynn volt az első százéves énekes, aki 2017-ben, ugyanennek az albumának az első kiadásával a slágerlista harmadik helyére került. Az album az idén a második világháború európai befejeződésének 75. évfordulójára emlékező ünnepségek hatására vált ismét népszerűvé. Boris Johnson brit miniszterelnök csütörtöki nyilatkozatában azt mondta: Vera Lynn bája és varázslatos hangja a legsötétebb időkben is magával ragadta és felemelte az egész nemzetet, hangja a következő nemzedékek szívét is betölti majd.

további tartalmak a rovatból