Minden idők tíz legjobb lemezét gyűjtöttük össze, és a számok alapján úgy tűnik, hogy az első helyen trónoló sztár pozíciója megingathatatlan ezen a listán. Szinte kétszer annyit adtak el a lassan negyvenéves lemezéből, mint a második helyen lévő albumból. 

Nem szubjektív listát közlünk az alapján, hogy nekünk melyik a legjobb, hanem a konkrét eladási adatok alapján mutatjuk be azt a tíz lemezt, amelyből a legtöbbet adtak el a világon. A legjobban fogyó lemezekkel kapcsolatban pedig már röpködnek a tízmilliók, hiszen a világ minden táján ismert és nagyobbrészt kedvelt előadókról van szó.  A lemezeladási adatokkal kapcsolatban a legnagyobb nehézséget az analóg és a digitális hordozók adatainak összefésülése okozza. Ugyanis a világ nagyobbik részén már rég nem kazettáról vagy akár lemezről szól a zene. Még akkor is kell ezzel számolni, ha az első 10 helyen kizárólag a digitális korszak előtt született albumok szerepelnek. Mivel ezeket is hallgatjuk a mai napig, de többnyire már digitális formában. Itt azért érdemes megemlíteni, hogy az idősebb előadóknak, így az öregebb lemeze(i)knek is 

évtizedekben mérhető előnyük van a fiatalokhoz képest.  Nem véletlen, hogy a legjobb eladási számokkal rendelkező előadók listáján csak a huszadik hely környékén jelenik meg az első olyan előadó, aki napjaink sztárjának mondható: Adele jelenleg a huszonegyedik helyen van éppen 21 című albumával. 

Számmisztika
A zenefogyasztás már jó pár éve a digitális világban történik. Itt a különböző letöltési lehetőségre és a talán legdivatosabb streamingszolgáltatásokra kell gondolni. A digitális fogyasztásnak egyik következménye pedig az lett, hogy nem kizárólag (teljes) albumos, vagy a néhány évtizeddel korábban még divatos kis- és középlemezes formában jutnak hozzá a fogyasztók a zenékhez. De mivel továbbra is fontos mérőszámnak megtartották az albumeladást, a különböző zenei szövetségek kénytelenek voltak bevezetni valamilyen számolási rendszert. Azaz meghatározni, hogy hány dalletöltés, vagy dalstreamelés felel meg annak, mintha valaki meg is venné a teljes albumot. Ez lett az albummal egyenértékű egység, ami megfeleltethető 10 dalletöltésnek, illetve 1500 dalstreameltetésnek.

A rangsor felállításához a ChartMasters adatait használtuk, mivel ők már számolnak a digitális eladásokkal, sőt, még a videóstreamelésekkel is. Fontos megemlíteni, hogy a lemezekkel kapcsolatos listáknál sokan külön kezelik a stúdiólemezeket és a válogatásokat. Azaz a legsikeresebb lemezek kategóriájába kizárólag stúdiólemezeket vesznek, és kihagyják például a klasszikus greatest hits válogatásokat vagy akár a filmzenei lemezeket. Ez a lista nem ennyire szigorú. 

10. Nirvana: Nevermind (1991) – 52 930 000

A Nirvana Nevermind című albumának borítójaForrás: Twitter/Michael Baysed

Az 1991-es Nevermind a Nirvana második stúdióalbuma volt, amit két évvel a debütáló Bleach után adtak ki. Ezen a lemezen már az azóta a Foo Fighters frontembereként rendkívül sikeres Dave Grohl dobolt. A Nevermind egyik nagy érdeme, hogy sikere nyomán jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a grunge és általában az alternatív rockzene eljutott a nagyközönséghez. Noha az album csak a tizedik helyig jutott ezen a listán, mégis kijelenthető, hogy az itt lévők közül ennek a legismertebb a borítója.  

9. Whitney Houston: The Bodyguard (1992) – 53,744,000

A Több mint testőr című film zenéjének albumborítójaForrás: Twitter

A Több mint testőr című, 1992-es film zenéje komoly sikert ért el, de maga a mozi is nagyot tarolt. Abban az évben csak az Aladdin című animációs film tudott több pénzt összehozni. Az Aladdin valamivel több, mint félmilliárd dollárt, míg a Több mint testőr összesen 411 milliót. A filmben Whitney Houston játszotta a női főszerepet Kevin Costner oldalán, és a soundtrack lemezt is az ő nevével jegyzik, holott az arra került tizenhárom dalból csak ötöt, azaz az első oldal dalait adja elő ő. Ettől függetlenül ez idő szerint ez a legsikeresebb filmzenei album. 

8. Pink Floyd: The Dark Side of the Moon (1973) – 55 796 000

A Pink Floyd The Dark Side of the Moon című lemezének borítójaForrás: Twitter/Rock History in Pictures

A The Dark Side of the Moon volt a Pink Floyd nyolcadik stúdió-, egyben az első konceptlemeze. Központi témáját a konfliktusok, az idő, a halál, a mentális egészség és a pénzvágy adják. A lemez nem csupán a Billboard albumlistájának élére jutott 1973-ban, de első tudott lenni a popzenei lemezek között is. Összesen több mint 950 héten át szerepelt a zenei magazin listáin.  A lemez 2013-ban került be a Kongresszusi Könyvtár Nemzeti Hangfelvétel Nyilvántartásába (National Recording Registry), ahova évente választanak be 25, kulturálisan, történelmileg és esztétikailag jelentős felvételt. A lemezborítót Storm Thorgerson angol grafikus tervezte az együttes billentyűsének elképzelése alapján. Ugyanis Richard Wright szeretett volna egy igazán letisztult borítót. Így került a fekete háttér előtt a fényt megtörő prizma a The Dark Side of the Moon elejére.

7.  Led Zeppelin: Led Zeppelin IV (1971) – 57 016 000

A Led Zeppelin IV című albumának borítójaForrás: Twitter/Rock History in Pictures

Sorban a negyedik címnélküli albuma a Led Zeppelinnek 1971-ben jelent meg. A III című, 1970 októberében megjelent lemezük után Robert Planték teljes koncertszünetet rendeltek el, és minden energiájukat az új lemez készítésébe fektették. Nemet mondtak minden turnés felkérésre, és elvonultak abba a walesi házba, ahol Robert Plant családja nyaralgatott korábban, és ahol már a III című album több dala is megszületett. A lemez zenei producere a gitáros Jimmy Page volt, és 1970 decemberétől 1971 februárjáig tartottak a felvételek. Ezen az albumon jött ki a Black Dog és az együttes talán leginkább ismert dala, a Stairway to Heaven.

6. AC/DC: Back in Black (1980) – 58 224 000

Az AC/DC Back in Black című lemezének borítójaForrás: Twitter/Rock History in Pictures

 Az ausztrál AC/DC Back in Black című albuma vezeti a legjobb eladási számokkal rendelkező lemezek listáját hard rock kategóriában. A lemez az akkor még csak hétéves AC/DC borzasztóan nehéz időszakában született. Ugyanis év elején meghalt a frontemberük, Bon Scott. Egy keményebb este után autóban töltötte az éjszakát, mert szintén ittas barátja nem tudta felkelteni, és inkább otthagyta kocsiban. A barát a másnapi kelés után csak este tudott ránézni, és hiába vitte kórházba, Scott már halott volt. Noha február volt, a halálát nem kihűlés okozta, hanem a hivatalos vélemény szerint alkoholmérgezés.  Az AC/DC tagjai Scott halála után először arra is gondoltak, hogy feloszlatják a zenekart,  de Scott családja bátorította őket a folytatásra. Így hamar nekiláttak az énekesek meghallgatásának, és az első meghívottak között már ott volt az ex-Geordie-tag, Brian Johnson, akinek énekhangját kifejezetten szerette maga Bon Scott is. Az AC/DC zenei producere is Johnson felvételét javasolta, akit a zenekar meg is keresett a felkéréssel, és hivatalosan 1980 áprilisától volt az énekesük. Brian Johnson gyorsan beilleszkedett, egyből munkához is láttak, és összerakták a zenekar még Bon Scottal kezdett albumát.

5. Fleetwood Mac: Rumours (1977) – 61 258 000

A Fleetwood Mac Rumours című, 1977-ben megjelent lemezének borítójaForrás: Twitter/Fleetwood Mac News

Az 1967-ben Londonban alakult Fleetwood Mac már 10 éve működött, mikor megjelent Rumours című, sorban a tizenegyedik stúdióalbumuk. A lemezt nagyrészt 1976-ban rögzítették Kaliforniában, és amennyire lehet tudni, a felvétel alatt együtt töltött idő leginkább az élvezetek hajhászásáról és rengeteg veszekedésről szólt.  Utóbbi egyik fő oka az volt, hogy az együttes két tagja, a billentyűs-énekes, Christine McVie és a basszusgitáros, John McVie házassága már nem volt a legjobb, nem sokkal később el is váltak. Az egykori házaspár – kisebb-nagyobb megszakításokkal – még mindig együtt játszik a máig aktív zenekarban. A Rumours óriási siker volt: több mint 10 millió példányt adtak el belőle az első hónapban.

4. Michael Jackson – Bad (1987) – 62 899 000

Michael Jackson Bad című lemezének borítójaForrás: Twitter/MJ Fans

Ez volt Michael Jackson hetedik stúdiólemeze, amelyik egy majdnem ötéves szünet után követte a szintén nagyon sikeres Thriller-t. Majdnem egy évig tartott a lemez megírása, majd rögzítése, és ez volt az utolsó közös lemeze Jacksonnak és a híres producer Quincy Jonesnak. Kettő kivételével a lemez valamennyi számát Michael Jackson írta. A Bad-ből több mint kétmilliót adtak el a lemez megjelenését követő első héten csak Amerikában.  A lemezt egy évvel később egy mozival is megtámogatták, ez volt a Moonwalker című zenés film (természetesen Jacksonnal a főszerepben).

3. Bee Gees & Various Artists: Saturday Night Fever (1977) – 67 150 000

A Bee Gees Saturday Night Fever című filmzenei lemezeForrás: Twitter/AL

A Több mint testőr után egy újabb filmzenei album a listán. A Szombat esti láz című filmhez készített zenei lemezen még számos előadó hallható a Bee Geesen kívül, de egyértelműen övék a főszerep. A dalok majd felét ők adták, köztük az együttes leghíresebbjét, a Stayn' Alive-ot. A lemez 1978 januárjától 24 héten át vezette az amerikai Billboard albumeladási listáját. Érdekesség, hogy a Bee Gees zenéje csak a forgatás után került a filmbe. John Travolta nem is nagyon örült, mikor kiderült, hogy felkérték őket. Persze nem azért, mert ne tetszett volna neki a három brit testvér zenéje. Viszont ő a forgatáson Stevie Wonder és Boz Scaggs zenéire táncolt. 

2. Eagles: Hotel California (1976) – 70 575 000

Az Eagles Hotel California című lemezének borítójaForrás: Twitter/JINN

A lemezt 1976 márciusa és októbere között vették fel, és ez volt az Eagles ötödik stúdiólemeze. Az első, amit Joe Walsh gitárossal, és az utolsó, amit Randy Meisnerrel rögzítettek. A lemez borítója egy nem túl jól sikerült fénykép a Sunset Boulvardon található Beverly Hills Hotelről. Noha a lemez nem kapta meg az év albumáért járó Grammy-díjat, de két dalát azért díjazták az 1977-es gálán. A címadó Hotel California lett az év felvétele, a New Kid in Town pedig a legjobb többszólamú ének kategóriában kapott Grammy-díjat. (A legjobb album Grammyjét abban az évben a listán szintén szereplő Fleetwood Mac kapta meg a már emlegetett Rumours-ért.) 

1. Michael Jackson – Thriller (1982 ) – 116 732 000

Michael Jackson Thriller című albumának borítójaForrás: Twitter/MJ Chart Data

Jelen állás szerint Michael Jackson az egyetlen előadó, akinek két albuma is ott van a világ legjobban fogyó lemezei között. A bombaként berobbanó Thriller-nek is Quincy Jones volt a producere, és érdekessége, hogy Paul McCartney is énekel az albumon: közösen adják elő a The Girl Is Mine című dalt. McCartney volt az első, akit Jackson lemezen való közreműködésre felkért. A lemez óriási siker volt, két teljes évig vezette az albumeladási listákat az Egyesült Államokban.  Kiadásának évében pedig az egész világon tönkrevert mindenkit eladásban: 32 milliót adtak el belőle csak abban az évben. Egyelőre úgy néz ki, behozhatatlan a Thriller előnye, majdnem kétszer annyit adtak el eddig belőle, mint a második helyezett Eagles-lemezből.