Csütörtökön rendezték meg a soproni Várfalhoz kapcsolódó Múzeumnegyed és a Romkert turisztikai célú fejlesztési munkálatok ünnepélyes alapkőletételét. 

A Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram keretében csütörtökön rendezték meg a soproni Várfalhoz kapcsolódó Múzeumnegyed és a Romkert turisztikai célú fejlesztési munkálatainak ünnepélyes alapkőletételét. A soproni Múzeumnegyed projekt során megvalósul a múzeumként működő Fabricius-ház, a Storno-ház és az egykor lakóházként funkcionáló Tábornok-ház összekapcsolása, mellyel egy múzeumi egység alakul ki. A fejlesztés megvalósítása során a belső átjárók összekapcsolásával az önállóan megközelíthető és bejárható három Fő téri épület köztéri megjelenése továbbra is önálló karakterű marad, azonban a három épületből a belső terek faláttörésekkel történő összekapcsolásával, átjárók kialakításával egyetlen épületkomplexum jön létre majd.

Forrás: Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram/NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.

A fejlesztés tartalmazza a Tábornok-ház átalakítását, felújítását, udvarlefedését, a Fabricius-ház utcai és udvari oldalszárnyának felújítását, továbbá az épületek és a Storno-ház mögötti függőkert felújítását. Az újonnan kialakított központi fogadótér a Tábornok-ház fedett belső udvara lesz.

Dr. György IstvánForrás: Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram/NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.

Dr. György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára a csütörtöki rendezvényen elmondta, „amikor a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram keretében megújuló kiemelt műemlékekre tekintünk, méltán lehetünk büszkék országunkra és elődeink örökül hagyott munkájára. A programot azonban nemcsak a kulturális örökség gondozása, az esetenként évtizedek óta elhanyagolt műemlékek felújítása érdekében hívta életre a kormány, hanem azért is, hogy turisztikai attrakciók létrehozása, fejlesztése révén kézzelfogható gazdasági előnyt teremtsen az érintett települések, térségek számára. A fejlesztéseknek köszönhetően ugyanis munkahelyeket teremtünk, és új lehetőségekhez juttatjuk a környékbeli vállalkozásokat, termelőket, vendéglátókat is.”

Dr. Virág ZsoltForrás: Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram/NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.

Dr. Virág Zsolt miniszteri biztos pedig elmondta, hogy a soproni fejlesztés különleges helyszín a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram projektjei sorában, mivel a Fabricius-ház, a Tábornok-ház és a Storno-ház, amelyek összekapcsolásával létrejön az új soproni Múzeumnegyed, egy olyan hat-hét évszázadot átfogó városi építészet képviselői, amelyek csak itt, ezen a helyszínen találhatók meg. Sopron Várnegyedében

nemcsak az épületeknek, hanem azok szinte minden szobájának érdekes története van, ezek élményszerű bemutatásával, az ősi falak között az egyes korszakokban zajlott élet felvázolásával egyedülálló turisztikai vonzerő kerül felépítésre. A magyar királyok számos alkalommal kerültek kapcsolatba Sopronnal, ennek állít emléket az itt megnyíló Sopron és a korona című új kiállítás, de itt kap helyet az újkori kőtár is, a város művészetének és történetének kőbe faragott lenyomata. A Fabricius-ház népszerű, a 17-18. századi tehetős polgárság lakáskultúráját bemutató kiállítása megújul, a Tábornok-házban 19. századi egységgel bővül, az interaktív elemek segítségével pedig mintegy életre kel. A megújuló ókori kőtárban a „suttogó" kőemlékek maguk mesélik majd el történetüket.

Glázer TamásForrás: Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram/NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.

Glázer Tamás, a NÖF Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a fejlesztés 2 785 769 099 forintnyi európai uniós és 473 817 742 forintos hazai forrásból, összesen 3 259 586 841 forintból valósul meg 2022 nyaráig. Alapvető fontosságú a három ház összekapcsolásával létrejövő múzeumi egység átlátható közlekedési rendszerének kialakítása, melynek kiindulópontja a Tábornok-ház fogadótere lesz. A fogadótérhez fognak kapcsolódni a különböző látogatóbarát kiszolgáló funkciók: a jegypénztár, információs pult, vizes blokkok, akadálymentes mosdó, babaszoba, ruhatár, ajándékbolt és kávézó. A fogadótéri lift fogja biztosítani mind a három épület vendégtereinek akadálymentes megközelíthetőségét. A múzeumi terekben és közlekedőkben az infokommunikációs eszközökkel lehet az egyéni tárlatlátogatás lehetőségét biztosítani. A várfal szélességében kialakított függőkert – a történelmi városmagban – a közösségi és kulturális terek mellett nemcsak a kávézó és az intim zöld tér harmonikus illeszkedését fogja biztosítani, hanem megteremti az összeköttetést a korábban már felújított Tűztoronnyal is. A felújítással érintett összes terület nagysága 2 080 m2.

Az időkapszula elhelyezése az alapkőletétel előtt. A képen balról: dr. Farkas Ciprián polgármester, Barcza Attila, a térség országgyűlési képviselője, dr. Virág Zsolt miniszteri biztos (Miniszterelnökség), dr. György István területi közigazgatásért felelős államtitkár (Miniszterelnökség), Glázer Tamás, a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.Forrás: Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram/NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.

Barcza Attila országgyűlési képviselő beszédében kiemelte, hogy a belvárosi múzeumnegyed kialakítása révén tovább erősödik Sopron turisztikai vonzereje. - Emellett pedig egy olyan megújult épületegyüttessel gazdagodik városunk, melyre mindannyian büszkék lehetünk. Számos olyan kormányzati beruházás valósult meg, vagy valósul meg a közeljövőben, melyek mindegyike Sopron és a térség fejlődését, gyarapodását szolgálja. A Modern Városok Program és a kormány hathatós támogatása garanciát jelent arra, hogy ez a fejlődés töretlen maradjon a térségben – mondta Barcza Attila.

Dr. Farkas Ciprián polgármester köszöntőjében azt mondta, „nagy örömünkre szolgál, hogy újabb jelentős beruházás valósul meg Sopron városában a belvárosi múzeumnegyed kialakításával. Sopron a magyar kormány támogatásának köszönhetően példátlan fejlődésen megy ma keresztül, melyet jól mutat, hogy soha egyszerre ennyi fejlesztés még nem valósult meg városunkban, mint azt napjainkban tapasztaljuk. A Modern Városok Program keretében nemrégiben megújult Lenck-villa mellett az új múzeumnegyed Sopron egyik legfontosabb kulturális központjává és turisztikai célpontjává válik.”

A soproni Fő térForrás: Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram/NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.

Dr. Virág Zsolt miniszteri biztos elmondta, hogy a várfalkerten át a Tűztoronnyal is összeköttetéssel bíró, könnyen bejárható látogatói terek jönnek létre. A Múzeumnegyed kiállításai sok ponton kapcsolódnak egymáshoz, láncolatot alkotva tárják fel Sopron történetét, miközben az egykori szabad királyi várost országos és európai folyamatokban is elhelyezik. Az újonnan kiállítóhellyé váló – a közelmúltig lakásoknak otthont adó – Tábornok-ház is turisztikai vonzerővé válik. A Storno-ház kiállítása Storno Ferenc és családja gazdag gyűjteményének bemutatásával továbbra is a múzeum egyik legfontosabb vonzerejét képezi majd, a Storno-műemlékkönyvtárban pedig könyvtárpedagógiai foglalkozások megtartására alkalmas tér kerül berendezésre. Az újonnan összekötött épületek komplex tereiben a látogatókat egyértelmű bejárási útvonalak fogadják majd, így Ariadné fonalával a kezükben járhatják be Sopron kincseskamráját.

Glázer Tamás, a NÖF Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója megjegyezte, hogy a projektben az épületekben a kisebb szerkezeti beavatkozásokon kívül a belső burkolatok, vakolatok újulnak meg. Az épületek egybenyitásával faláttörésekre, a közlekedési terek átalakítására kerül sor. Az épületek egyes területein a tűzvédelmi tervfejezetben meghatározottakkal összhangban mesterséges hő- és füstmentesítés kialakítása válik szükségessé. A korábban lakásokat magában foglaló Tábornok-ház esetén szükséges a múzeumi funkció szerinti belső térrendszer átalakítása. A Tábornok-háznál új pincerész, liftakna és acélszerkezetű lift kerül kialakításra. Az udvar lefedése 188 m2 alapterületű térhálós acélszerkezet kialakításával történik. A Tábornok-ház belső udvar-kapualj csatlakozásánál a szabadon maradó falpillér megerősítésre szorul, a lakótoronyban pedig új vasbeton lépcső készül, és a teljes villamos hálózat megújításra kerül. Az épületek szerkezeti munkái között szerepel a Fabricius-házban új vasbeton pincelépcső építése, boltozatváll megerősítése, az épület padlásfödémjének megerősítése, valamint a fűtés korszerűsítése és a teljes elektromos rendszer felújítása fog megtörténni. A Storno-házban az áttörések során új nyílászárók és új közlekedővonalak alakulnak ki.