Nemzeti összetartozás címmel forgattak filmet az idei ARTSTART4U Mesterkurzuson, amelyet Molnár Levente által vezetett egyesületek – az Művészeti Alap Értetek és a Class Értékeink Egyesület – ötödik alkalommal rendeztek meg Székelyföldön.

Ötödik alkalommal rendezte meg a Molnár Levente operaénekes által vezetett Művészeti Alap Értetek és Class Értékeink Egyesület az ARTSTART4U Mesterkurzust Székelyföldön. Az idei mesterkurzus alkalmával koncertfilmet is készítettek a Bethlen Gábor Alapból Nemzeti összetartozás címmel. A film a már évek óta hagyományos Hazulról Hazaiaknak elnevezésű koncertet dolgozza fel, ami idén a járványügyi intézkedések miatt nem tudott megvalósulni, csak online formában. 

A Nemzeti összetartozás koncertfilm közreműködői azok a fiatalok, akik a felvételeket megelőzően részt vettek a tíznapos mesterkurzus óráin. A kurzus programjában elsősorban nagy magyar zeneszerzők, Bartók, Kodály és Liszt alkotásai, valamint a komolyzene számos kiemelkedő alakjának művei szólalnak meg  zongorán, fuvolán, hegedűn, de természetesen dalok, operaáriák is megtalálhatók az „online hangverseny” műsorában.

Molnár LeventeFotó: Talán Csaba

A Liszt-díjas Molnár Levente azt mondta, „nagyon örülök, hogy idén is meg tudtuk szervezni a kurzust, különösen nagy szüksége volt erre a fiataloknak, akik hosszú ideig csak webkamerán vagy telefonon keresztül tudtak zenetanáraikkal értekezni. Biztosan senkinek sem könnyű, de zenét tanulni személyes találkozás nélkül különösen nehéz. A Nemzeti összetartozás koncertfilm egyszerre igyekszik pótolni a Hazulról Hazaiaknak Gálakoncert-et és a mesterkurzust lezáró vizsgakoncertet. Hiszünk abban, hogy a gyakorlati élmények sokat lendítenek a tehetségeken, most egy forgatás folyamatát is megtapasztalhatták. Csodálatos, hogy 100 év elteltével, ebben az évben is magyar szívvel muzsikálhattak tehetségeink. Ahol magyar kultúra van, ott magyarság is van. Az eredménnyel pedig egyszerre adhatunk nekik és a közönségnek is némi lelki táplálékot ezekben a nem mindennapi időkben.”