Demeter Szilárd: Serpákból váljunk hegymászókká

Demeter Szilárd író
Budapest, 2019. március 5. Demeter Szilárd író, publicista, filozófus, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója a múzeum épületében 2019. március 5-én. MTI/Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
A Petőfi Irodalmi Múzeumban 2021. október 25-én került sor AZ ÉV KIÁLLÍTÁSA 2021 (AÉK) díjak átadására. A hamincadik születésnapját ünneplő Pulszky Társaság - Magyar Múzeumi Egyesület által 2010-ben alapított, évente adományozott kitüntetés célja, hogy a muzeális intézmények kiállításainak újszerűségét, a közönséggel való kapcsolatteremtő és kommunikációs képességét, tudományos felkészültségét és kreativitását jutalmazza. A díjátadó ünnepségen köszöntőt mondott Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója. 
Vágólapra másolva!

"Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Isten hozta Önöket a magyar irodalom házában, érezzék magukat otthon!
Nem leszek túlságosan eredeti, vagy legalábbis sok kolléga hallhatta már tőlem a következő, hogy is mondjam, tételmondatokat.

Egyre inkább az a meggyőződésem, hogy a múzeumoknak kell valamilyen módon a magyar kulturális „ökoszisztéma" középpontjába kerülniük. A nem teljesen szakszerű megfejtésem a következő:

  1. egy könyvtár könyvállományát le lehet cserélni. Láttunk már ilyent. A színházak, közművelődési intézmények repertoárját is át lehet írni hatalmi szóval. Ilyent is láttunk már. Az oktatást is át lehet hangolni, a médiatartalmakat is lehet másképpen adagolni, és így tovább, és így tovább. De egy múzeum gyűjteményét nem lehet kicserélni. Nincs másik magyar irodalmi örökség, nincs másik magyar nemzeti kulturális örökség.
  2. Ráadásul, amit mi őrzünk és gondozunk, az a tárgyi valóság. A tárgyakban meg az a jó, hogy megszülik a saját utalásegészüket; ha létezne magyar metafizika, akkor azt a múzeumokból írnánk.
  3. Harmadsorban: a muzeológiai tudás hitelesítő tudás. Nem beszélünk mellé, mert nincs rá okunk, gyakorlatilag egy filozófiai képtelenséget művelünk nap mint nap: a dolgot magát nézzük.

Ezért állítom azt, hogy újra kell pozicionálnunk a múzeumainkat. Ezt a célt szolgálja a Magyar Géniusz Program, és többek között ezt segítenénk elő a kétéves Petőfi-bicentenárium alatt is.

Ehhez egyrészt intellektuális bátorságra van szükség, amelynek a magyar muzeológia nincs híján.

Másrészről viszont nekünk is testtartást kell váltanunk. Korábban volt egy vitám a kedves munkatársaimmal, akik sérelmezték – de csak így egymás között –, hogy a nagyrabecsült kutatók az ő alapkutatásaikat felhasználva írnak veretes szaktudományos dolgozatokat, disszertációkat. Ha jól fordítottam le magamnak, akkor úgy érzik magukat, mint a serpák. Akik nélkül nincs sikeres csúcshódítás, de a célfotón csak a hegymászó látszik, övé a dicsőség.

Erre csak egy megoldási javaslatot tudtam tenni: hát akkor legyetek hegymászók!
Serpákból váljunk hegymászókká! Ez a feladat.

Nem is olyan nehéz egyébként. Csak nézzétek meg a ma díjazott kiállításokat. Ezért kapják ők a díjat.

Köszönöm a megtisztelő figyelmet, a díjazottaknak előre is gratulálok a PIM közössége nevében!" - mondta köszöntőjében Demeter Szilárd.

AZ ÉV KIÁLLÍTÁSA 2021 kitüntető címet 4 millió forint alatti bekerülési költségű kiállítás kategóriában a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Vagonlakók – Trianon árvái című állandó kiállítása, a 4 millió forint feletti bekerülési költségű kiállítás kategóriában pedig a bükkábrányi Jószerencse Háza A vándorló bánya titkai című állandó kiállítása érdemelte ki. Virtuális kiállítás kategóriában az egri Dobó István Vármúzeum Egri borkóstoló – A szőlőművelés öröksége című virtuális kiállítása kapta az elismerést.