A világ 15 országában emlékeznek Cziffra György zongoraművészre

Cziffra György, Magyar Örökség díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar zongoraművész
Vágólapra másolva!
A világ 15 országában emlékeznek a 100 éve született Cziffra György (1921-1994) zongoraművészre és zenei hagyatékára
Vágólapra másolva!

15 országban emlékeznek a 100 éve született zongoraművészre, Cziffra Györgyre. Az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában határtalan összefogásként jellemezte az emlékév megvalósulását Balázs János zongoraművész, a Cziffra György-emlékév művészeti vezetője. Elmondta, hogy Magyarországon többek között a Müpa, a Zeneakadémia, a Filharmónia Magyarország, a Magyar Művészeti Akadémia vállaltak partneri szerepet az emlékév megvalósításában.

A világban pedig a legnagyobb koncerttermek,

köztük a Moszkvai Állami Csajkovszkij Konzervatórium, a brüsszeli Bozar, a svájci Victoria Hall mellett a legnagyobb zenekarok és legelismertebb művészek is mögöttük állnak.

Cziffra György, Magyar Örökség díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar zongoraművész Forrás: Wikimedia Commons/Sviato

Balázs János elmondta, hogy olyan művészeket hívtak meg fellépni az emlékévben, akik azt a Liszt Ferenc-i örökséget képviselik, amiből Cziffra György is táplálkozott. Ezáltal pedig Cziffra György örökségét, a romantikus gondolkodásmódot,

az érzelemorientált előadói eszközt tudják széles körben integrálni a társadalomba, a szakmába.

Azt is elmondta, hogy az oktatás idén is a fesztivál része lesz. Február 11. és 14. között Dráfi Kálmán (zongora), Szakcsi Lakatos Béla (zongora), Lukács Miklós (cimbalom) és Miklósa Erika (ének) tartanak ingyenes mesterkurzusokat.

Idén a hazai és nemzetközi zenei élet a 100 éve született Cziffra György zongoraművész előtt tiszteleg. A magyar kormány a 2021. február és 2022. május közötti időszakot Cziffra György-emlékévvé nyilvánította, az UNESCO pedig felvette a közösen ünnepelt évfordulók sorába. Mintegy 100 esemény valósul meg itthon és külföldön világhírű művészek részvételével, február 9-én Bogányi Gergely, Dráfi Kálmán, Mocsári Károly és Balázs János zongoraművész ad online koncertet a Zeneakadémián.