Az absztrakt festészet egyik úttörője, Vaszilij Kandinszkij hangjait, formáit és színeit teszi mindenki számára átélhetővé a Google Arts & Culture Sounds like Kandinsky elnevezésű, a párizsi Pompidou Központtal együttműködésben megvalósított projektje.

Vaszilij Kandinszkijnak állít emléket a Google Arts & Culture legújabb projektje. Az érdeklődők interaktív módon ismerkedhetnek meg az absztrakt festészet egyik úttörőjének életével, munkásságával. A Google kulturális platformja a párizsi Pompidou Központtal együttműködésben valósította meg a Kandinszkij ikonikus munkáit és exkluzív életrajzi fényképeit bemutató, Sounds like Kandinsky elnevezésű projektet.

Kandinszkij a szinesztézia nevű mentális betegsége révén színeket és formákat is hallott. A szinesztézia képességét az online tárlat látogatói is megtapasztalhatják: egy interaktív gépi tanulási kísérlet részeként maguk is belehallgathatnak egy Kandinszkij alkotásba, színek és formák hangjait lejátszva. A művészeti projekt része emellett egy kiterjesztett valóságot alkalmazó Zsebgaléria, amely egy virtuális kiállítótérbe viszi a nézőket, ahol közelről felfedezhetik Kandinszkij közkedvelt műalkotásait.

Kandinszkij 1936-banForrás: AFP

A világ legnagyobb Kandinszkij-gyűjteményét birtokló Pompidou Központnak és Nina Kandinszkij személyes hagyatékának köszönhetően

a projekt több száz ritka személyes fényképet is bemutat, ilyen a Paul Klee festőművésszel vagy a Kandinszkij feleségével közös fotó, amelyeket még sosem láthatott korábban a közönség. A Google Arts & Culture platformja több mint 80 ország több mint 2000 kulturális intézményének kulturális kincseit teszi hozzáférhetővé.