Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezetője az Origo megkeresésére nyilatkozott a Nemzet Színésze, illetve a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, háromszoros Kossuth-, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színművésznőről, a magyar színjátszás felejthetetlen alakjáról, Törőcsik Mariról.

Vidnyánszky Attila az Origónak azt mondta: Nehéz szavakat találnom, megrendültem.  A Nemzeti Színház vezetője hozzátette, hogy 2018-ban ellátogatott a Vas megyei Velem nevű településre, ahol már több éve élt Törőcsik Mari.

Törőcsik MariForrás:nemzetiszinhaz.hu

A nemzet nagy színésznője akkor kijelentette Vidnyánszkynak: most lehetnénk igazán jó barátok, sajnálom, hogy kiestem.  A színházigazgató szerint Törőcsik Mari a kora és a betegsége ellenére is folyamatosan vissza akart térni játszani, még akkor is, amikor arról beszélt, hogy már nem állna színpadra.

A velemi látogatáson a nemzet színésze elárulta, hogy jó a filmjáték, de neki a színház hiányzik. Vidnyánszky Attila beszélt Törőcsik Mari nemzeti színházbeli utolsó fellépéséről, amely 2016 márciusában a Galilei élete című Brecht-drámában volt. Ez a fellépés Vidnyánszky Attilát nagyon megindította, hiszen a színésznőt a bemutató előtt a kora, illetve a betegsége miatt még támogatni kellett, de aztán mikor fellépett a színpadra „olyan volt, mintha 20 évet fiatalodott volna, a produkció pedig nagy siker lett"  – fűzte hozzá a Nemzeti Színház vezetője. 

Vidnyánszky Attila nagyon hálás a sorsnak, hogy együtt dolgozhatott Törőcsik Marival, úgy érzi, sokat kapott a színésznőtől. 

A Nemzeti Színház vezetője a nagy színésznővel való személyes élményei közül külön kiemelte a kárpátaljai Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház fennállásának a 10. évfordulója alkalmából rendezett, 2003-as ünnepséget, amelyre hivatalos volt Törőcsik Mari is. A színésznő fel is lépett a beregszászi magyar színházban, A szarvassá változott fiúban szerepelt.

Vidnyánszky Attila végezetül hozzáfűzte, hogy Törőcsik Mari volt az a magyar színésznő, akit a nemzetközi közegben a leginkább elismertek, utalva ezáltal a Déryné, hol van? című filmre, amely alkotásért Törőcsik Mari 1976-ban elnyerte a legjobb női alakítás díját a cannes-i filmfesztiválon.