Vidnyánszky Attila az Origónak: Nehéz szavakat találni, megrendültem

Törőcsik Mari élete képekben
Törőcsik Mari
Vágólapra másolva!
Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezetője az Origo megkeresésére nyilatkozott a Nemzet Színésze, illetve a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, háromszoros Kossuth-, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színművésznőről, a magyar színjátszás felejthetetlen alakjáról, Törőcsik Mariról.
Vágólapra másolva!

Vidnyánszky Attila az Origónak azt mondta:

A Nemzeti Színház vezetője hozzátette, hogy 2018-ban ellátogatott a Vas megyei Velem nevű településre, ahol már több éve élt Törőcsik Mari.

Törőcsik Mari Forrás:nemzetiszinhaz.hu

A nemzet nagy színésznője akkor kijelentette Vidnyánszkynak:

A színházigazgató szerint Törőcsik Mari a kora és a betegsége ellenére is folyamatosan vissza akart térni játszani, még akkor is, amikor arról beszélt, hogy már nem állna színpadra.

A velemi látogatáson a nemzet színésze elárulta, hogy

Vidnyánszky Attila beszélt Törőcsik Mari nemzeti színházbeli utolsó fellépéséről, amely 2016 márciusában a Galilei élete című Brecht-drámában volt. Ez a fellépés Vidnyánszky Attilát nagyon megindította, hiszen a színésznőt a bemutató előtt a kora, illetve a betegsége miatt még támogatni kellett, de aztán

mikor fellépett a színpadra „olyan volt, mintha 20 évet fiatalodott volna, a produkció pedig nagy siker lett"

– fűzte hozzá a Nemzeti Színház vezetője.

Vidnyánszky Attila nagyon hálás a sorsnak, hogy együtt dolgozhatott Törőcsik Marival, úgy érzi, sokat kapott a színésznőtől.

A Nemzeti Színház vezetője a nagy színésznővel való személyes élményei közül külön kiemelte a kárpátaljai Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház fennállásának a 10. évfordulója alkalmából rendezett, 2003-as ünnepséget, amelyre hivatalos volt Törőcsik Mari is. A színésznő fel is lépett a beregszászi magyar színházban, A szarvassá változott fiúban szerepelt.

Vidnyánszky Attila végezetül hozzáfűzte, hogy

utalva ezáltal a Déryné, hol van? című filmre, amely alkotásért Törőcsik Mari 1976-ban elnyerte a legjobb női alakítás díját a cannes-i filmfesztiválon.