Gyenyisz Macujev exkluzív online jazzkoncertet ad a Müpa Home közönségének

Vágólapra másolva!
A kivételes tehetségű és bámulatos teherbírású orosz zongorista – aki 2018/19-ben az évad művészeként többször is fellépett a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben – ezúttal nem a klasszikus zenei repertoárjának darabjait hozza el a magyar közönségnek. Helyette inkább megmutatja a könnyedebb oldalát: barátaival közösen egy kifejezetten a Müpa nézőinek szánt exkluzív jazzkoncerttel lepi meg a rajongóit.
Vágólapra másolva!

Gyenyisz Macujev kétségkívül valódi világklasszis, akinek játékát a hazai komolyzene-kedvelők az elmúlt két évtizedben megcsodálhatták már szólóesteken, versenyművekben és kamaraprodukciókban is. A virtuóz örömmel vállalja a hazai művészek és együttesek felkéréseit, és boldog, ha a magyar közönséggel találkozhat,

így hallhattuk már a legnagyobb orosz zeneszerzők műveit, vagy épp Beethovent játszani.

Gyenyisz Macujev Forrás: Origo

Ám most tőle szokatlanul, de semmiképp sem váratlanul könnyedebb vizekre evez, és orosz zenésztársaival jazzkoncertet ad. Bár Macujev és barátai személyesen sajnálatos módon nem lehetnek jelen a Müpa színpadán, szerencsére az online közvetítések adta lehetőségeknek köszönhetően egy kifejezetten az intézmény közönségének összeállított, a hónap elején Moszkvában rögzített jazzkoncerttel lepik meg a nézőket, amely a Müpa Home keretében, április 22-én lesz látható.

A közönség előtt eddig sem volt titok, hogy Macujev szenvedélyesen szereti a jazzt, korábbi nyilatkozatai és koncertjeinek ráadásszámai is rendszeresen tanúskodtak erről, egy ízben pedig igen nagy meghökkenést keltve úgy fogalmazott: „a klasszikus zene a feleségem, a jazz a szeretőm".

Ám a magyar nézők mostanáig nem részesülhettek abban az örömben, hogy egy egész estés hangverseny keretében élvezhessék Macujev könnyedebb műfajok iránti vonzalmának gyümölcseit.

A koncerten orosz muzsikus barátaival nemcsak jól ismert jazzsztenderdeket, Gershwin- vagy Rimszkij-Korszakov-műveket játszanak majd, de a zongorista saját szerzeményeiből is elhangzik néhány. Így tehát kivételes alkalom nyílik arra is, hogy a zenei ínyencségekre fogékony közönség – egyebek mellett a különleges izgalmakat ígérő Bajkál szamba című művén keresztül – a komponista Macujev művészetének megismeréséhez is közelebb kerüljön.

Gyenyisz Macujev Forrás: Origo

Ráadásul a műsort olyan, komolyzenei színpadokon ritkán látható népi hangszerek is színesítik majd, mint a közép-ázsiai domra vagy a balalajka. Utóbbit Oroszország egyik legfiatalabb zenészsztárja, a tízesztendős Anasztaszija Tyurina szólaltatja meg, Jaroszlava Szimonova személyében pedig még énekese is lesz a hangversenynek.

2021. április 22. csütörtök, 20.00-22.00
Müpa Home / Macujev és barátai jazzkoncertje