Megújul a Nádasdy-kastély, a hűség és a szerelem kastélya káprázatos látnivalókkal várja a látogatókat

Nádasdy-kastély
Vágólapra másolva!
2021. augusztus 1-jén rendezték meg – a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram keretében – „a nádasdladányi Nádasdy-kastély turisztikai célú fejlesztése" nevű projekt ünnepélyes megnyitóját (GINOP-7.1.1-15-2015-00001). A projektre az európai uniós támogatás összege 1.723.500.000 forint, a hazai támogatás összege pedig 212.044.159 forint. A projekt összesen 1.935.544.000 forint forrásból valósult meg.
Vágólapra másolva!

Az eseményen részt vett Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Törő Gábor, a térség országgyűlési képviselője, Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram miniszteri biztosa, Glázer Tamás, a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, a történelmi család képviseletében gróf Nádasdy Borbála, valamint Varga Tünde, Nádasdladány polgármestere.

(b-j) Varga Tünde Nádasdladány polgármestere, Virág Zsolt miniszteri biztos, Törő Gábor országgyűlési képviselő, gróf Nádasdy Borbála, Gulyás Gergely miniszter és Glázer Tamás NÖF Nkft. ügyvezető igazgató a megnyitóünnepségen Forrás: Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram/NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.

A Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében, a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. koordinációjában,

összesen 60 milliárd forintból nyerik vissza régi szépségüket Magyarország jelentős műemléki helyszínei.

A program keretében egyszerre valósul meg az épített örökségi értékek megőrzése és a műemlékek hiteles bemutatása.

(b-j) Virág Zsolt miniszteri biztos, Varga Tünde polgármester, Törő Gábor képviselő, Gulyás Gergely miniszter és Glázer Tamás NÖF Nkft. ügyvezető igazgató a megnyitóünnepségen Forrás: Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram/NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.

A Nemzeti Kastély- és Nemzeti Várprogram első ütemében 30 műemlék – 18 kastély és 12 vár – újul meg nemcsak régi szépségüket nyerve vissza, hanem új funkciókkal is gazdagodva, hogy adottságaikhoz méltó módon megfeleljenek a mai kor turisztikai igényeinek.

Az augusztus 3-ától újra látogatható nádasdladányi Nádasdy-kastély fejlesztése során megvalósult a kastélykert revitalizációjának I. üteme,

amely közvetlenül érinti a megújuló tavat, az akörüli sétányt, illetve teljes területén megvalósult a balesetveszély elhárítása és a bejárhatóság biztosítása.

Nézze meg a lenyűgöző épületről készült képeket!

Nádasdy-kastély
Nádasdy-kastély
Nádasdy-kastély
Nádasdy-kastély
Nádasdy-kastély
Nádasdy-kastély
Nádasdy-kastély
Nádasdy-kastély
Nádasdy-kastély
Nádasdy-kastély
Nádasdy-kastély
Nádasdy-kastély
Nádasdy-kastély
Nádasdy-kastély
Nádasdy-kastély
Nádasdy-kastély
Nádasdy-kastély
Nádasdy-kastély
Nádasdy-kastély
Nádasdy-kastély
Nádasdy-kastély
Nádasdy-kastély
Nádasdy-kastély
Nádasdy-kastély
Nádasdy-kastély
Nádasdy-kastély
Nádasdy-kastély
Nádasdy-kastély
Nádasdy-kastély
Nádasdy-kastély
Nádasdy-kastély
Nádasdy-kastély
Nádasdy-kastély

A kastélyépületben befejeződött a földszinti reprezentatív térsor rekonstrukciója, elkészültek a gombamentesítési feladatok, korszerű múzeumshop, vetítőterem, kávézó és múzeumpedagógiai foglalkoztató létesült a kastélyban. Ezeken túl a pincében és az emeleten üzemeltetési és kiszolgáló tereket alakítottak ki.

A hűség és a szerelem kastélya

Mintha csak a Tudor-korabeli Angliában járnánk a Sárvíz partján, ebben a historizáló, soktornyos neogótikus kastélyban, amelyet ma is áthat az építtetők és őseik rendíthetetlen hűsége és kiállása a haza és a család mellett. Egy olyan családról beszélünk, amelyben a kor szokásai ellenére mindennapos volt a házastársak közötti mély kötődés, számos generáción át.
A kastély építtetői, Nádasdy Ferenc gróf és Zichy Ilona grófnő is ilyen szerelemmel viseltettek egymás iránt, együtt tervezték közös életüket a mesekastélyban, amely sajnos fájdalmasan rövidre szabatott: az ifjú grófné, három gyermek édesanyja 24 évesen kolerában meghalt. A gróf sohasem nősült meg többé, a kastélyt szerelmével közösen tervezte és annak halála után így is rendezte be. A női szalon és a kápolna az elhunyt kedvesre emlékeztette, az oltárképen Szent Ilona az ő arcvonásait viselte.

A helyreállított kastély fényét emeli, hogy visszakerültek a családtagokat ábrázoló festmények, amelyek eredetileg is az Ősök csarnokába készültek. Így a kastélyban olyan neves festők munkáival találkozhatnak a látogatók, mint Benczúr Gyula, Barabás Miklós, Valentiny János és Emil Adam.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter köszöntőt mondott az átadáson Forrás: Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram/NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.

A kiállítás interaktív módon ismertet meg mindezekkel, illetve a korabeli társasági élettel és az ezt rendszabályozó, ma már megmosolyogtatóan szigorú illemtannal, amelybe szintén betekintést nyerhet a látogató.

Virág Zsolt miniszteri biztos felszólalása a megnyitóünnepségen Forrás: Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram/NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.

A legfőbb attrakciók, érdekességek:

  • Az Ősök csarnokába restaurálás után visszakerültek az eredeti, a Nemzeti Múzeum Történelmi Képcsarnokában őrzött portré festmények, ezzel teljes egészében hitelesen helyreállították az impozáns tér, Magyarország legszebb ősgalériáját.
  • A portrékon szereplő családtagok története rendkívül izgalmas, bemutatásra érdemes, így a legérdekesebbeket animációs filmen mesélik el a szereplők a látogatóknak. A gyönyörű történeti tér integritását megőrizve ezt a vetítést az Ősök csarnoka alatti, pincei apszisba helyezték, ahol a projection mapping technológia és a speciális fényviszonyok keltette térélmény segítségével a látogató részesévé válik a történetnek.
  • Az eredetihez hasonló enteriőrök és a modern, digitális technológia révén a látogató betekintést nyerhet a kastély történetébe, mindennapjaiba, használhatja a replika bútorokat, lapozhatja a korabeli újságok másolatát, kávét, süteményt fogyaszthat az egykori ebédlőben, mintha csak vendégségben járna a családnál.
  • A festményeken szereplő ruhák másolatait felpróbálhatja a látogató, valamint a ház korszerű műszaki felszereltségét megidéző eszközöket (beszélőcső, telegráf) is használhat.
  • A könyvtárban a kastély tervezéséhez felhasznált korabeli angol mintakönyveket és az eredeti tervrajzok másolatait lapozgathatjuk, illetve egy applikáció segítségével magunk is „megépíthetjük" a nekünk tetsző kastélyt a megadott elemekből.
  • A gyermek látogatókat korabeli játékok kipróbálható replikáival berendezett játszószoba várja, a gyermekcsoportok részére jól felszerelt múzeumpedagógiai tér és foglalkozások állnak rendelkezésre.
  • Az óratorony tetőkilátója külön jeggyel látogatható, itt nemcsak a kilátásban gyönyörködhet a látogató, hanem egy kronoszkóp eszköz segítségével felülről „beleláthat" az archív fotók alapján megelevenedő századfordulós szobákba.
Glázer Tamás, a NÖK Nkft. ügyvezető igazgatójának az átadáson mondott beszéde Forrás: Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram/NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.
  • A látogatást visual guide eszköz is segíti, bérelhető tableteken, illetve a látogató telefonjára letölthető változatban. Ezeken – a kiállításban egyébként nem elérhető – plusz érdekességeket, virtuális időutazást, audio guide funkciót találhat a látogató.
  • A megújuló kastélyparkban újjáéledt a park kiszáradt tava. A tavon csónakázási lehetőség és kipróbálható vitorlásmodellek várják a látogatókat. A kertben interaktív tanösvények vezetnek be a park történetébe és az azt benépesítő növények és állatok világába, gyermekek számára egykori fotók ihlette, húzható kiskocsi és tricikli, illetve a nagyobbaknak nyugágy is bérelhetők. A park területén, több helyen fára szerelt, különféle hinták, hintaágyak várják a felnőtteket és a gyerekeket. A megszépült park rendezvényeknek, családi kikapcsolódásnak ad színteret a Nádasdyak egykori otthonába vendégségbe érkezőknek.

A kastély ezenkívül is számos érdekességgel szolgál: terveit és berendezését mintakönyvekből „legózták" össze, és az urak és a szolgák kényelmét egyaránt szolgáló, modern gépészettel látták el.

A nádasdladányi Nádasdy-kastély keddtől vasárnapig látogatható, 10 és 18 óra között.

A tudósításban és a képgalériában szereplő valamennyi felvétel forrása: Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram/NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.