Negyven éve nem hallott Radics-nótát játszanak a rocklegenda emlékkoncertjén

Radics Béla, Radics Béla rockzenész, gitáros, gitár, zenész
Magyarország, Budapest XI. Fehérvári út 47., Fővárosi Művelődési Ház (FMH). Korál koncert, Radics Béla vendégként. ÉV 1981
Vágólapra másolva!
1982-ben halt meg a hard rock egyik, ha nem a legjelentősebb magyar gitárosa, Radics Béla, 36 éves korában. Már rövid életében nagy hatással volt a magyar rockzenére, de életműve, munkássága máig meghatározó. Egyik legnagyobb rajongója Kosik Kristóf ügyvéd és rockzenész, aki nem csak érti a műfajt és járatos a történelmében, de kiváló művelője is egyben. Együttesével éppen a „magyar gitárkirálynak" nevezett legenda esztergomi Kalifa-tanyába, június 18-ára tervezett emlékkoncertjére készült, amikor utolértük.
Vágólapra másolva!

Éppen Radics Béla gitárját tette le, hogy felvegye a telefont. Boldogan elevenítette fel, hogyan jutott hozzá évekkel ezelőtt.

- mondja a hetvenöt gitárral rendelkező Kosik Kristóf, aki egyenesen a magyar rockzene Szent Gráljának nevezi a különleges hangszert, amiről az is kiderült, hogy egészen jó állapotban megmaradt.

- teszi hozzá.

Kosik Kristóf egy korábbi interjúban Fotó: Koncz Márton - Origo

Ahogy a hangszerről beszél, érezni, hogy nagyon szereti, legalább annyira, mint magát a rockzenét:

Ez a hangszer is megszólal azon a jövő heti esztergomi koncerten, amelyen három együttes áll színpadra és mindegyik más Radics dalokat játszik majd. Kosik Kristófék a Taurus örökséget mutatják be. Azokat a dalokat, amelyekhez Hammond-orgona kell, ami egy nehezen szállítható és nem is olcsó hangszer.

Ezért aztán ezeket a nótákat csak ritkán lehet hallani.

Amikor Balázs Fecó 2020 novemberében meghalt, Kosik Kristóf megemlékezett a barátjáról az Origónak. Most is szóba került, hogy november 7-én együtt zenéltek a RockForradalom koncerten, ami a híres zenész utolsó fellépése lett. Fecó a Taurusban használt, eredeti Hammondjánál ült, Kosik Kristóf pedig már akkor is a gitárlegenda hangszerén játszotta a ritkán hallható dallamokat Radics Béla legendás helyén, a pesterzsébeti Csili Művelődési Központban. Balázs Fecó halála után ez a Hammond Kosik Kristófhoz került, ami szintén ott lesz az emlékkoncerten is.

– mondja.

1982-ben, halála előtt pár héttel Radics Béla bemutatta az „Az lehet szabad" című nótáját, amit azóta nem hallhatott a közönség.

Az ügyvéd együttese ezt is lekottázta, ezt is eljátsszák. Ez a koncert tehát különleges lesz, mert olyan dallamok csendülnek fel, amelyeket vagy nagyon régen, vagy nagyon ritkán lehet hallani. Ráadásul a hangmérnöki munkát sem akárkire bízták. Kraft Tamás még Radics Bélának is kevert, de többek között Tina Turnernek, Phil Collinsnak, Peter Gabrielnek, Santanának és az Iron Maidennek is.

- magyarázza.

A hangmérnök mellett a zenészek között is találhatunk nagy nevet.

Az egyik zenekarban az a Tóth „Citrom" József gitározik, aki 1990-ben feljátszotta és kiadta Radics Béla szerzői lemezét, a „Megátkozott embert". Ez volt az első hallgatható anyag a rocklegenda munkásságáról és Kosik Kristóf is erről hallotta először a számait.

Radics Béla a Fővárosi Művelődési Házban, a Korál együttes vendégeként 1981-ben Forrás: Fortepan / Urbán Tamás

Az ügyvéd egyébként zenei missziót is teljesít.

Zenésztársaival az összes Radics-nótát meghallgatták, amelynek a nagy részét már le is kottázták, jó részét pedig feljátszották, hogy legyen egy kezelhető Radics-életmű. Legyen egy olyan alap, amelyet lehet zeneiskolákban oktatni és úgy egyáltalán meg lehet hallgatni. A Radics-felvételek ugyanis nem éppen a legjobb minőségűek, szinte hallgathatatlanok.

Az unikális zenei élmény mellett pedig van még valami, ami felemelő élmény lehet egy igazi rockrajongónak.

Egy mozgókép-különlegesség is bekerül az esztergomi emlékkoncert programjába. Részleteket mutatnak majd be a Magyar Televízió Radics Béláról 1978-ban készült felvételéből, ami egy évvel később eltűnt az archívumból, Kosik Kristóf szerint azért, mert ellopták. Most viszont előkerült és 4K-ban digitalizálták a Magyar Filmintézet laborjában. Októberben a teljes felvételt bemutatják és aztán a legendáról szóló filmet is, amelyben – mint kiderül - Kosik Kristófnak egy első hallásra szokatlan, de a Kádár-korszakban fontos szerep jutott – ő játssza a párttitkárt.