Nagy értékű alkotással lett gazdagabb a Szépművészeti Múzeum: Cézanne 1890-ben készült akvarelljét a kormány segítségével vásárolta meg a múzeum a New York-i Christie's aukción. Az 1890- ben készült alkotás mától február 13-ig a Cézanne-tól Malevicsig című kiállításba újonnan illeszkedve látható. A múzeum főigazgatója, Baán László elmondta, a Szépművészeti Múzeum a tavaly ősszel nyílt Gerhard Richter tárlattól a most látható Cézanne-tól Malevicsig kiállításon át Hieronymus Bosch, Henri Matisse és El Greco remekműveinek bemutatásáig a valaha volt legerősebb évet zárja idén.

Tavaly volt 150 éve, hogy a Magyar Állam megvette az Esterházy-gyűjteményt, amely később a Szépművészeti Múzeum alapja lett. Mai napig ez a magja a múzeum gyűjteménynek, azóta számtalan adománnyal, vásárlással bővült a gyűjtemény. A kormány támogatásának köszönhetően a Christie's téli aukcióján 750 000 dollárért vásárolhattuk meg a remekművet" - mondta Baán László a bemutatón.

A közönség előtt is láthatóvá vált a világhírű mester munkájaForrás: Origo

Harmincöt évig magángyűjteményben volt a Chateau Colombier látképe(retro); Facsoporttanulmány(verso) című kétoldalas munka, a legjelesebb Cézanne-kutatók is alig látták az akvarellt. Paul Cézanne gyakran a lap mindkét oldalát felhasználta egy-egy kompozíció felrajzolására. Gyakran húsz év is eltelt a két oldal között, ebben az esetben egyszerre festette meg a képet. Az 1890- ben készült alkotás a Cézanne-i életműben is érdekes teljességet mutat.

A kép egyik oldala a főoldal, a Colombier-kastélyt ábrázolja távolnézetből, a másik oldal arcadiai táj, sziklákat és facsoportokat ábrázol.

Eddig három tulajdonban volt a mű: Cézanne fia, majd egy híres párizsi műkereskedő család és egy  magángyűjtemény őrizte a művet.

Baán László emlékeztetett, hogy nem ez az egyetlen új szerzemény, amely a Cézanne-tól Malevicsig kiállítás apropóján bekerült a gyűjteménybe. A most megvásárolt alkotás kitűnően illeszkedik a futó kiállítás árkádiai jellegű műveihez, de azokhoz a kubista jellegű művekhez is, amelyek 1907 és 1930 közötti konstruktív-konkrét avantgárd előfutárai voltak. 

Az elmúlt években egyébként a Szépművészeti Múzeum gyűjteménye több világhírű mester művével gyarapodott: Stuart Maria Henrietta esküvői portréja című Anthonis van Dyck- alkotás és Pierre -Auguste Renoir Fekvő női aktja is a kollekció része lett.