Az 51. Jazzwoche Burghausen fesztiválon lépett fel március 25-én a Mandoki Soulmates. Leslie Mandoki, a zenekar vezetője azt mondta: a szlogenjük ezen a fesztiválon az volt, hogy „Zene a megosztottság és a háború ellen – zene az összetartásért és az emberségért." A koncert színpadán úgy fogalmazott: "Micsoda nagyszerű érzés, hogy végre újra itt állhatunk a színpadon." Azért fontos a zenésznek ez a rendezvény, mert 1976-ban a kommunista diktatúra elől menekülve éppen ott, a  burghauseni jazzfesztiválon kezdte zenei karrierjét Németországban. Szívügye volt, hogy 46 év után a Mandoki Soulmates zenekarral visszatérjen a gyökereihez. A zenekar egy ukrán énekesnővel lépett fel, akivel Leslie Mandoki jövő héten a magyar-ukrán határra érkezik, hogy meglátogassa az Ukrajnából érkező menekülteket.

A Mandoki Soulmates, az ikonikus rockzenekar-vezetők és jazzlegendák zenekara összesen már 35 Grammy-díjat nyert és több mint 350 millió lemezt adott el. Amikor ezek a legendás zenészek együtt játszanak, akkor ők nemcsak "egy zenekar", hanem egy generációkon átívelő értékközösség, amely nyomot hagy a következő generációk számára is.

„Az elmúlt két évben különösen nekünk, művészeknek a vírus sok mindent a feje tetejére állított. Számos koncertet és turnét halasztottak el mindenhol. Ezeket most be kell pótolni. A korlátozások természetesen továbbra is meghatározzák a koncertek menetét. Ez persze egy olyan zenekar számára, mint a Soulmates, ahol rövid időn belül kell világszínvonalú csapatot a színpadra állítani, különösen nagy kihívás. Annál is inkább örülünk, hogy a burghauseni koncerten mindezek ellenére ennyi nagyszerű Soulmates kollégával és alapító taggal léphettünk fel" – mondta Leslie Mandoki.

Leslie Mandoki a burghauseni nemzetközi JazzfesztiválonForrás: Leslie Mandoki

A koncerten Leslie Mandoki, a zenekar ötletgazdája és alapítója mellett a következő lelki társak léptek színpadra Burghausenben: Bill Evans, Randy Brecker, Mike Stern, Tony Carey, Max Merseny és Kamaliya. 

Ezekben a baljós és melankolikus időkben, amelyeket beárnyékol egy európai háború és emberek milliói menekülnek, sikerült megkérnünk egy énekesnő barátunkat, Kamaliya-t, Ukrajna egyik legismertebb jelenlegi sztárját, aki 4 nappal a háború kitörése után menekült el a bombázások elől Kijevből, hogy csatlakozzon hozzánk a burghauseni színpadon."  - mondta Leslie Mandoki. Hozzátette: két dalát játszották ebben a felállásban, hogy így is felszólaljanak a háború ellen, és felemeljék hangjukat az emberségért. Megszólaltattak továbbá egy ukrán népdalt is, a koncert végén pedig együtt énekelték John Lennon "Imagine" című, az emberiséghez szóló himnuszát. 
Leslie Mandoki és az ukrán énekesnő további akciókat is tervez. Március 31-én ellátogatnak a menekültekhez az ukrán-magyar határra, valamint április 24-én egy nagyszabású jótékonysági koncertet adnak a Residenz Münchenben, Németország legnagyobb városi palotájában, ami egyben Európa egyik legnagyobb művészeti múzeuma is.

A Mandoki Soulmates a burghauseni nemzetközi JazzfesztiválonForrás: Leslie Mandoki

Leslie Mandoki számára ez a téma nagyon fontos, hiszen 1956-ban kisgyermekként kellett megtapasztalnia, ahogy a szovjet Vörös Hadsereg vérbe fojtotta a függetlenséget és a szabadságot Magyarországon, majd évekkel később maga is menekültként érkezett Németországba.
Mélyen megható pillanat volt számára az is, amikor látta a keletnémetek boldog arcát, akik 1989-ben a nyitott magyar határon keresztül leküzdötték a vasfüggönyt. Mandoki évekkel később nekik ajánlotta a Soulmates "Refugees" című dalát.

Mélyen együtt érzek az ukrajnai menekültekkel, akik a háború kegyetlenségei elől próbálnak elmenekülni"  - mondta Leslie Mandoki. Segítsünk tehát mindannyian, tegyünk meg továbbra is mindent, hogy esélyt adjunk a békének! Ne feledkezzünk meg a mai napig is menekülő emberek millióiról. Mindannyiuknak szüksége van a támogatásunkra."

A Mandoki Soulmates a burghauseni nemzetközi JazzfesztiválonForrás: Leslie Mandoki

A március 25-i fellépés az 51. Jazzwoche Burghausen az első csúcspontja volt a Mandoki Soulmates koncertekkel teli 2022-es évének, amely várhatóan novemberben egy 18 városból álló németországi turnéval tetőzik majd. 
Mi zenészek gyakran a szívünkkel gondolkodunk, és most, hogy közvetlen érzelmi kapcsolatunk van a közönséggel, egyszerűen nem pihenhetünk, hangosabbnak kell lennünk, mint valaha!" - mondta a zenekarvezető. "Az emberiség előtt álló globális kihívásokkal megküzdve - világjárvány, pénzügyi és gazdasági válságok, migráció és integráció, klímaváltozások - csak akkor tudjuk leküzdeni a megosztottságot, ha minden határon átívelő hidakat építünk."
A Soulmates zenekar UTOPIA FOR REALISTS című új, vizuális albumán — aminek egy Bartók Béla témáira épülő progresszív jazz-rock szvit az alapja — is pontosan ezeket a kérdéseket járják körül zeneileg a lelki társak. "Bartók a Kárpát-medence legkülönbözőbb vidékeiről származó dallamokat vegyítette, hogy a zene népeket egyesítő erejével üzenjen. Az összefogás gondolata tartós inspirációt jelentett számomra" – mondta Leslie Mandoki. Hozzátette: "Különösen ilyen nehéz időkben, mint a mostani - ahol a vírus mellett még egy szörnyű háború is jelen van Európában -, egy dolgot soha nem szabad elfelejtenünk: a zene a legnagyobb egyesítő erő!"