Petőfitől azt is megtanulhatják a fiatalok, hogy nem kell dogmatikusan ragaszkodni ideológiákhoz – véli Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatója. A muzeológus szakemberrel a Magyar Kultúra Napja apropóján beszélgetett a Magyar Hírlap.

Mindenkinek lehetőséget kell biztosítani az anyanyelvű kultúrához való hozzáféréshez. De hogy ebből mit fogad be, mit nem, fogyasztóként akar-e létezni, vagy kultúrahordozóként tartalmas időt élni, az az ő döntése. A Petőfi-bicentenáriumra készülve rengeteget olvastam a nagyjainkat. Elképesztő, felemelő, gondolatgazdag a magyar kultúra. A minőséget viszont a fogyasztói társadalom okán elfedi a mennyiség. Rettenetes nagy a zaj, a fecsegés. Ezért az általam vezetett intézményekben a hozzáadott értékekre figyelünk, és nem a szórakoztatóipar trendjeire, vagy akár az aktuálpolitikai iszapbirkózásra. - mondta a lapnak Demeter Szilárd.

Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatója arról is beszélt, hogy "a magyar kultúra mi magunk vagyunk. Az, ahogyan élünk. Amiben hiszünk, amit tudunk vagy amit épp nem tudunk, amire emlékezünk, amit inkább elfelednénk, amit szeretünk, netán amit elutasítunk. A magyar kultúra léte vagy nem léte a mi választásainkon múlik, nélkülünk nem létezik. És csak addig van, amíg mi a saját életünket éljük. Ha mások életét fogjuk élni, és jelenleg épp arrafelé lökdösnék a teljes nyugati kultúrát, hogy más legyen, akkor megszűnik a magyar kultúra is. És akkor, ahogy Arany János gyönyörűen megfogalmazta, „nem lesz az Istennek soha több magyarja". A teljes interjú itt olvasható.