Kiderült, mely előadókat hallgatják a magyarok a zenei platformokon

- Horizontal INTERNET TRADE SHOW START-UP TECHNOLOGY ECONOMY COMPANY CLOSE-UP ILLUSTRATION WEB SITE
(FILES) In this file photo taken on December 04, 2012 (FILES) In this file photo taken on December 04, 2012 a YouTube logo during LeWeb Paris 2012 in Saint-Denis near Paris. - YouTube said on September 29, 2021 it would remove videos that falsely claim approved vaccines are dangerous, as social networks seek to crack down on health misinformation around Covid-19 and other diseases. Video-sharing giant YouTube has already banned posts that spread false myths around coronavirus treatments, including ones that share inaccurate claims about Covid-19 vaccines shown to be safe. (Photo by Eric PIERMONT / AFP)
Vágólapra másolva!
A Spotifyon 2022 második negyedévétől kezdve több magyar zenét streameltek a hallgatók, mint külföldit – derül ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság kutatásából.
Vágólapra másolva!

A Spotifyról és a YouTube-ról letöltött, a 2019. február 7-i és 2023. március 2-i közötti heti top 100 dalt tartalmazó listákat elemezték a kutatók, hogy kiderítsék, kik a legnépszerűbb hazai, illetve nemzetközi előadók – közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).

E szerint a Spotifyon 2022 második negyedévétől kezdve több magyar zenét streameltek a hallgatók, mint külföldit.

A YouTube-on az egész vizsgált időszakban a magyar lejátszási mennyiségekből volt több a hazai listákon – írták.

Kiderült, mely előadókat hallgatják a magyarok a zenei platformokon. Forrás: AFP/Eric Piermont

A vizsgált időszakban az összes lejátszási mennyiség alapján összeállított top 20 leghallgatottabb előadó listája a YouTube-on kizárólag magyar előadókból állt össze - írja a Világgazdaság.

A TikTok rendkívül nagy hatással van a két vezető zenei platformon való hallgatottságára: az úgynevezett TikTok-trendekre azért érdemes figyelni, mert egyre több esetben éppen az áll egy dal, esetleg előadó felívelése mögött, hogy a tiktokos közönség felkapja a dal egy részletét, majd ezt követően az egész dalt meghallgatni kívánók a Spotifyra vagy a YouTube-ra mennek tovább.

Azahriah a legnépszerűbb hazai előadó

A legnépszerűbb előadó Magyarországon a 21 éves, Azahriah néven zenélő énekes-dalszerző, Baukó Attila.

Az itthon legtöbbet streamelt magyar előadó nem azonos az összességében (azaz hazánkon kívül is) legtöbbet streamelt magyar előadóval.

Ez az előadó Nateki, akinek a valódi személyazonossága nem ismert, de legnépszerűbb száma, a Playamanéval közös Midnight a Spotifyon eddig (2023 júniusáig) több mint 170 millió streamet halmozott fel, valamint a YouTube-on 43 millió megtekintést. Nateki havi hallgatóinak száma a Spotifyon meghaladja a 3,6 milliót.

A legtöbbet streamelt külföldi előadó a YouTube-on a Bagossy Brothers Company zenekar.

Ez a zenekar azzal lóg ki a top előadók sorából, hogy nem hiphopot, hanem pop-rockot játszik, továbbá azzal is, hogy nem anyaországi, hanem erdélyi származású. A banda főleg a YouTube-on vált nagyon népszerűvé a vizsgált időszakban.

Magyarországon is árat emel a Spotify, a jövőben már forintban vonja le az előfizetési díjat

A Spotify több előfizetési díját is megváltoztatta világszerte. Az árváltozások most Magyarországot is elérték.

Rácz Gergő szerint ma már önmagában a profi hangszerelés és dallam nem elegendőek ahhoz, hogy sikeresen el lehessen adni egy dalt.

"Ma már a dallamnál sokszor fontosabb az, hogy a zenekedvelők azonosulni tudjanak az előadó gondolataival és érzéseivel"

– válaszolta az énekes arra kérdésre, mi segíthet az előadóknak abban, hogy minél nagyobb nézettséget és hallgatottságot érjenek el a Spotify-on és a Youtube-on.

A sikeres előadók sokszor nem tudnak jól kommunikálni a saját környezetükben, és ez ad nekik extra motivációt arra, hogy a zenén keresztül tegyék meg ezt – tette hozzá.

Rácz Gergő és Orsovai Reni közös dala, a „Mostantól" a magyar Spotify toplistán a legtöbb lejátszást elérő, hazai előadóhoz kapcsolódó zeneszám volt 2020-ban, majdnem 3 millió összes lejátszással, jelenleg pedig 7,5 milliónál tart – derül ki Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kutatásából.

Rácz Gergő „Ja, nem" című dalának június 9-én 17 órakor lesz a klippremierje.