Meghalt Éri Péter

Éri Péter ÁLTALÁNOS KULCSSZÓ brácsa HANGSZER kalap koncert Közéleti személyiség foglalkozása művész MŰVÉSZET népzenész ÖLTÖZÉK KIEGÉSZÍTŐ SZEMÉLY TÁRGY vonós hangszer zenél zenész
Budapest, 2019. szeptember 8. Éri Péter brácsás a Muzsikás együttes koncertjén a 28. Budapest Borfesztiválon a budai Várban 2019. szeptember 8-án. MTI/Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Életének 70. évében vasárnap meghalt Éri Péter Kossuth-, Liszt Ferenc- és Martin György-díjas zenész, népzenész, a Muzsikás együttes tagja - tudatta Facebook-oldalán a művész lánya és az Óbudai Népzenei Iskola.
Vágólapra másolva!

Éri Péter 1953. november 11-én született Budapesten. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) angol-román-néprajz szakán végett. A néptánccal már gyermekkorában szoros kapcsolatba került, majd a VDSZ Bartók Béla Táncegyüttes alapító tagja lett.

Mestere volt Tímár Sándor, de idős falusi táncosoktól is sokat tanult.

A Muzsikás együttes honlapján olvasható információk szerint, Éri Péter nevelőapja Martin György tánc- és zenefolklorista volt, aki már kicsi gyermekkora óta rendszeresen elvitte a gyűjtőútjaira.

Itt találkozhatott a kisfiú a népzene és a néptánc legjobb falusi mestereivel.

A kalotaszegi legényes táncot már tízéves korában stílushűen ismerte. 14 éves korában lett a Bartók Béla néptáncegyüttes szólistája, a zenét autodidakta módon tanulta. 1975-től a Sebő együttes nagybőgőse. A Muzsikás rendszeres vendégzenésze 1978-ig, azóta az együttes tagja volt, brácsán, kontrán, különböző furulyákon és mandolinon zenélt, énekelt.

Éri Péter brácsás a Muzsikás együttes koncertjén a 28. Budapest Borfesztiválon a Budai Várban 2019. szeptember 8-án Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A Muzsikás hangmérnöke, a népzenei feldolgozások szerzője, a Magyar Rádió rendszeres népzenei műsorának szerkesztője és készítője volt.

A művészt a Muzsikás együttes tagjaként 1995-ben Liszt Ferenc-díjjal tüntették ki. Az együttes 1999-ben Kossuth-díjat is kapott a magyar hagyományos népzene hazai és nemzetközi népszerűsítésében végzett állhatatos tevékenységéért, művészi munkásságáért. Éri Péter az idei évben a népművészet területén végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként Martin György-díjat kapott.