Bécsi segélykoncert a menekültekért

2015.09.18. 11:47

Október 3-án a legismertebb együttesek és könnyűzenészek összeállnak, hogy nagyszabású segélykoncerttel támogassák a menekülteket, valamint lehetőséget adjanak a közönségnek, hogy adományokkal segítse a Szíriából és máshonnan érkezőket. Eközben zajlik a kampány és sokan aggódnak, hogy a Szabadságpárt jelentős sikereket érhet el a menekültek elleni indulatok gerjesztésével.

A Hősök terén tartják a koncertetForrás: Wikipédia

A „menekültek hangja” címet viselő segélykoncert két sztárja a Szigeten is többször fellépett Toten Hosen, valamint az Eurovíziós dalfesztivál osztrák győztese, Conchita Wurst. E mellett az osztrák könnyűzenei élet számos más kiválósága, így Zucchero, Seiler & Speer, Thomas David és sokan mások fellépnek.

A koncertet az egyik legnagyobb osztrák ügynökség, a Nova Music szervezi, a Volkshilfe nevű segélyszervezettel közösen. Erich Fenninger, a Volkshilfe vezetője elmondta:

Sajnos Európában és így Ausztriában is sokan nem értik az alapvető emberi jogok ügyét. Ezek az emberek a halál elől menekülnek. Segítenünk kell nekik."

Az osztrák politikai elit és a társadalom nagy része Bécsben a menekültek mellett áll. Miközben van aggodalom atekintetben, hogy a média megkerülésével - személyes meggyőzéssel, ajtótól ajtóig menő kampánnyal - a menekültellenes Szabadságpárt jelentős számú támogatót szerez, Bécs egyelőre nyugodt és szolidáris.

A kampány egyelőre békés. Haupl polgármester nyugodt, de a saját csapatait komoly munkára és erős kampányba szólítja. Az utcán a Szabadságpárt alig látszik. "Félek, hogy a külső kerületekben szereznek támogatókat és nem látjuk az előterésüket, majd csak október 11-én" - mondja egy befektetési bankár.

A Die Presse vezércikkben biztosítja támogatásáról Faymann kancellárt, dícsérve a kormányt a határozott és szolidáris intézkedésekért. Tovább kell menni a megkezdett úton - támogatva és segítve a menekülteket - még akkor is, ha ez nem mindig népszerű a lakosság egy részénél - írja Rainer Nowak.

A menekültügyhöz való viszony átrajzolhatja Bécs politikai térképét is. A Szabadságpárt vezetője, Heinz-Christian Strache Haupl kihívójaként Bécsben is a menekültügyet tette a kampány fő témájáva. A külső kerületekben ennek érződik is a hatása, a Szabadságpárt a kutatásokban a Szociáldemokratákkal fej-fej mellett küzdelemben van.

Számos kerület is politikai oldalt válthat: ezek között az első kerület, a Belváros különösen érdekes. Itt szinte minden lehet, hiszen a korábban nagyon erős Néppárt helyi, nagyon népszerű képviselője, Ursula Stenzel úgy döntött, a jövőben a Szabadságpárt színeiben politizál. Ez a lépés itt is megerősítette Strache pártját.

Bécsszerte a közvéleménykutatások a Szociáldemokraták jelentős gyengülését jelzik, a 2010-es eredményhez képest közel tíz százalékponttal állnak rosszabbul. Noha a legtöbbek szerint Haupl polgármester széke nincs veszélyben,könnyen lehet, hogy a közgyűlésben Strache Szabadságpártja lehet a legerősebb frakció.

A jelenlegi polgármester már kampánynyitóján egyértelművé tette: nem kormányoz koalícióban a Szabadságpárttal. Október 11-én eldől, hogy az a politikai valóság, ami a felszínen látszik: a szolidáris, erős és támogató Bécs, vagy az indulatok itt is jelentős támogatókat szereznek és képesek átalakítani a város irányítását.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK