Először választottak női karmestert

2016.02.05. 15:41

Mirga Gražinytė-Tyla személyében a Birminghami Szimfonikus Zenekar először választott női karmestert.

A 29 éves litván származású Mirga Gražinytė–Tyla korábban a Los Angeles-i Filharmonikusok társkarmestereként és a Salzburg Landestheater zenei vezetőjeként dolgozott.

Egy nőnek azért is van olyan nehéz dolga, mert egyszerűen lerombolja a hagyományos karmestermítosztForrás: lrytas.lt

A Los Angeles-i Filharmonikusoknál a zabolátlan, sportos Gustavo Dudamel volt a mestere. Rengeteg zenekart vezényelt már és még fog is. A Birminghami Szimfonikusok élén vendégkarmesterként 2015-ben mutatkozott be. Olyan jól sikerült, hogy most januárban vissza is hívták, vezényeljen Debussyt, Sibeliust és Schumannt.

„A vezénylés a zenének és a zenészekkel való kommunikációnak a keveréke” – vallja Mirga Gražinytė-Tyla. Azt is elmeséli a vele készült interjúban, hogy karmesterként soha nem érezte hátrányát annak, hogy nő. Pedig másoknak ezzel a problémával számtalanszor szembesülniük kellett.

Claire Gibault például, aki nyolc éven át volt a Lyoni Opera karmestere, úgy véli, a férfi karmesterek általában nem kedvelik női kollégáikat, mivel önmagában véve a létezésük csökkenti a mesterség presztízsét. Egy maestra körül nem alakulhat ki olyan mítosz, mint egy maestro körül. Ugyanezt mondja Datuk Ooi Chean See, a Malajziai Filharmonikusok dirigense: Egy nőnek azért is van olyan nehéz dolga, mert egyszerűen lerombolja a hagyományos karmestermítoszt.”

 „Ez még mindig fontos probléma, és dolgozni kell rajta egészen addig, amíg többé már egyáltalán nem lesz kérdés, ki milyen nemű", olvasható a classicfm.com-on.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK