Tévedésből kukába dobta az értékes szobrot

szemét, hulladék, szemetes kuka
Vágólapra másolva!
Vannak, akik eleve értéktelen szemétnek tartják a kortárs művészetet, mégis ritkán esik meg, hogy hulladéknak hisznek és kukába hajítanak egy műalkotást. Connecticutban most épp ez történt, ahol egy kültéri kiállítás egyik értékes darabját törte darabokra kalapáccsal a gyanútlan karbantartó munkás.    
Vágólapra másolva!

„Eszébe sem jutott, hogy művészettel van dolga, pedig csak fel kellett volna hívnia minket”

– mondta William Bending, a kiállítást szervező alapítvány elnöke az Associated Pressnek.

Kukába dobta a művet. Forrás: AFP/PhotoAlto/James Hardy

A bakit elkövető munkás személyazonosságát nem hozták nyilvánosságra, de annyi kiderült: azt hitte, hogy gördeszkás fiatalok hagyták a parkban a fából összetákolt objektumot, így fogta a kalapácsot és nekiesett, majd a darabokat kidobta a kukába.

A pórul járt műalkotást 10 ezer dollárra taksálják,

és csaknem egy hónapig dolgozott rajta a New York-i Jim Osman. A műfűvel borított pad valójában interaktív szobor volt, amelynek formavilágát a francia építész, Le Corbusier munkái ihlették, de nyugodtan ráheveredhettek a megfáradt gyalogosok. Osman elmondta: nagy élmény volt neki látni, hogy az emberek összesereglenek a műve körül és megpihennek rajta, a váratlan baleset viszont hatalmas csalódást jelent a számára.

Jim Osman egyik kültéri installációja. Forrás: www.jimosmanstudio.com

Nem ez az első eset, hogy egy kortárs műalkotást szemétnek néznek. Tavaly egy csaknem 4 millió dollár értékű Cui Ruzhuo festményt dobott ki egy Hong Kong-i hotel takarítója.