Ausztria
ÉLŐ
Franciaország

Mégsem enyhíti a szülési fájdalmakat az akupunktúrás kezelés

Vágólapra másolva!
Dél-koreai tudósok megcáfolták azokat a tanulmányokat, amelyek korábban alátámasztották, hogy a vajúdó nők fájdalmai akupunktúrás kezeléssel is csillapíthatók. Az orvoscsoport tíz olyan klinikai kísérlet adatait vizsgálta meg, amelyek az akupunktúrás kezelés szülési fájdalmakat enyhítő hatásáról számoltak be.
Vágólapra másolva!

A 2038 nő bevonásával készített tanulmányok eredményeinek felülvizsgálata azonban rámutatott, nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy azok a nők, akik akupunktúrás kezelésben vettek részt, kisebb fájdalmat éreztek a szülésnél, mint azok, akik nem kaptak fájdalomcsillapítót, vagy csak hagyományos érzéstelenítést, placebót adtak be nekik az orvosok, esetleg ál-akupunktúrás kezelésben részesültek.


"A vizsgálat szerint az akupunktúrának sem az anyára, sem a gyermekre nincsen semmilyen hatása, és a fájdalommal sem függ össze, ugyanakkor semmilyen meggyőző bizonyítékot nem találtunk arra, hogy az akupunktúrában részesülő nők kisebb fájdalmat éreztek volna a szülésnél, mint a kontrol csoport tagjai." - közölte Hjang Szok Li, a szöuli Kjung Hi Egyetem munkatársa.


A kutatás vezetője szerint az akupunktúra talán csökkenti a másfajta fájdalomcsillapítók használatát, de erre csak kevés bizonyíték van. A jelenlegi eredmények szerint nem kell akupunktúrát alkalmazni a szülési fájdalmak tompítására.


Az alternatív orvoslás egyik legelterjedtebb módszerének tekintett akupunktúrát mintegy 2600 éve használják fájdalomcsillapításra Kínában. Az eljárás arra az elméletre épül, hogy a test bizonyos pontjaiba tűket szúrnak, hogy ezzel segítsék az energia áramlását.


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről