Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Növeli a diabétesz kockázatát a fehér rizs fogyasztása

Vágólapra másolva!
Összefüggést talált a fehér rizs fogyasztása és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának nagyobb kockázata között egy hétfőn közzétett amerikai tanulmány.
Vágólapra másolva!

Az eredmény alátámasztja azt a korábbi vélekedést, hogy a barna rizs egészségesebb, mint a fehér változat.


A Harvard Egyetem közegészségügyi szakértőinek mostani megállapítása szerint azoknál az embereknél, akik hetente legalább öt adag fehér rizst ettek, 17 százalékkal nagyobb volt a valószínűsége a cukorbetegség kifejlődésének, mint azoknál, akik havonta legfeljebb egy adagot fogyasztottak. Heti két vagy több adag barna rizs étrendbe iktatása 11 százalékkal csökkentette a 2-es típusú diabétesz kialakulásának kockázatát azokhoz képest, akik havonta egy adagnál is kevesebbet ettek belőle.


Az Archives of Internal Medicine című belgyógyászati szaklapban közzétett tanulmányukban a bostoni szakemberek 197 ezer felnőtt - 40 ezer férfi és 157 ezer nő - adatait elemezték, melyek három hosszú távú vizsgálatban gyűltek 22 éven át. Mint Qi Sun kutatásvezető megjegyezte, az amerikaiak rizsfogyasztása folyamatosan emelkedik, ráadásul több mint 70 százalékát a fehér rizs teszi ki.


A kutatók hangsúlyozták, hogy a fehér rizs és a többi finomított gabona helyettesítése az étrendben teljes értékű gabonákra jelentősen csökkenthetné a felnőttkori cukorbetegség előfordulását.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről