Erőteljes a kézfogásod? Sokáig fogsz élni!

Vágólapra másolva!
A londoni University College kutatói szerint kézfogásod erőssége elárulja, meddig fogsz élni.
Vágólapra másolva!

A tudósok idősebb emberek egyensúlyérzékét, szorításának erősségét és a székből való felállás képességét hasonlították össze a korai halál kockázatával. Azt találták, hogy a legjobban teljesítők nagyobb valószínűséggel tovább éltek - olvasható a British Medical Journal folyóiratban megjelent cikkben. A kutatók azt remélik, eredményeik segítségével az orvosok kiszűrhetik a magas kockázatú csoportba tartozó betegeket.


A tanulmányban több, mint 30 korábbi vizsgálat eredményeit hasonlították össze, összesen több tízezer résztvevővel, valamennyi felmérés a fizikai képességek és a mortalitás közötti összefüggést kereste. A legtöbb vizsgált ember 60 év feletti volt, azonban legtöbbjük nem öregek otthonában, hanem saját házában, lakásában élt.


Kiderült, hogy a leggyengébben kezet fogó emberek csoportjában 67 százalékkal magasabb volt a halálozás, mint a legerősebb kézfogással rendelkezőkében. Hasonló mintát találtak a többi vizsgált tényező esetében is, a csak lassan sétálni tudóknál háromszoros volt a halálozás kockázata a gyors sétára is képesekhez viszonyítva. Azok, akik csak lassan tudtak felkelni a székből, kétszer akkora rizikóval kellett számoljanak, mint azok, akik fel tudtak pattanni. Még az egy lábon történő egyensúlyozás képessége is kapcsolatot mutatott a csökkent kockázattal.


Szűrővizsgálatként is használható?


Bár a korral járó gyengeség és a rosszabb egészségi állapot a különbségek nagy részére magyarázatot adhat, a kézfogás erőssége szempontjából a halálozási kockázat terén tapasztalható különbségek a fiatalabb korosztályban is jelen voltak, olyanoknál is, akik látszólag jó egészségi állapotban voltak.


Avan Aihie Sayer professzor szerint a kórházakban a kézfogás erősségét is vizsgálni kellene, hogy kiszűrhessék a magasabb kockázatú betegeket. "Egy friss felmérés alapján ebből még a kórházi tartózkodás időtartama is megjósolható" - nyilatkozta a professzorasszony. "Eredményeink a jövőben nemcsak az idősebbekre, de a fiatalabbakra is érvényesek lesznek majd, és előrejelzik az egészségi problémákat."