Vágólapra másolva!
Sokkal érzékenyebben reagálnak a fájdalomra a koraszülött babák a rendes időben születetteknél. Ennek oka szakértők szerint az fájdalommal kapcsolatos kórházi kezelésekben keresendő.
Vágólapra másolva!

A Londoni Egyetemi Kollégium (UCL) tesztjei szerint az olyan eljárások hatására, mint a szondás táplálás, az injekciók vagy a vérvételek, a koraszülöttek sokkal érzékenyebbek lesznek a fájdalomra. A kutatók szerint az intenzív részlegen kezelt koraszülött kisbabák fájdalmát jobban kellene csillapítani.


A kutatók EEG-vel mérték a kisbabák agyi aktivitását, miközben a szokásos módon, a sarkukból vettek vért a vizsgálatokhoz. A legalább 40 napja kórházban ápolt koraszülöttek esetében erősebb agyi aktivitást észleltek, mint az ugyanolyan életkorú, rendes időben született csecsemőknél. Az erősebb agyai aktivitás arra utal, hogy a koraszülöttek érzékenyebbek a fájdalomra.


Amikor a babának óvatosan érintették meg a sarkát, nem mutatkozott különbség az agyi aktivitásban, amiből arra következtethetünk, hogy a koraszülöttek érzékenysége kimondottan a fájdalomra érvényes, más érintésekre nem. A kutatók szerint ez azt is jelenti, hogy a koraszülöttek számára ugyanolyan pozitív hatású az anya érintése (ölben tartás, babusgatás), mint a normális időben született csecsemők számára.


A koraszülött kezelés egy életre meghatározza a fájdalomtűrőképességet


A brit Orvosi Kutatótanács által finanszírozott kísérlet alátámasztja azokat a korábbi eredményeket, melyek kimutatták, hogy a koraszülött gyermekek sokkal érzékenyebbek lesznek a fájdalomra idősebb korukban is.


Dr. Rebeccah Slater, a kutatás vezetője az AFP hírügynökségnek elmondta: "Tanulmányunk megmutatja, hogy a koraszülöttek intenzív ellátása hatással van a fájdalomérzet kialakulására az agyban. A fájdalmas behatásokra adott agyi válaszok vizsgálatával meghatározható a fájdalomcsillapítás optimális mértéke a koraszülötteknél is."


Andy Cole, a speciális igényű csecsemők javára létrehozott Bliss alapítvány elnöke kiemelte, hogy nagyon fontos az újszülötteknél a kezelések alatti fájdalom minimálisra csökkentése. "A hosszas intenzív kezelésre szoruló babák általában kritikus állapotúak, szükségük van az életmentő beavatkozásokra. Az orvosok és nővérek egy sor technikát alkalmazhatnak arra, hogy a kicsiket csak minimális fájdalomnak tegyék ki."