Belgium
ÉLŐ
Szlovákia

Véletlenül fedezték fel a test fájdalomcsillapító rendszerét

Vágólapra másolva!
Amerikai kutatók véletlenül bukkantak rá a test saját hírvivő anyagára, amely a hőmérséklet változtatásával segíti, hogy az idegsejtek fájdalmat érezzenek - adta hírül hétfőn a Journal of Clinical Investigation című szaklap. A felfedezés biztonságosabb fájdalomcsillapítók tervezését is lehetővé teszi.
Vágólapra másolva!

A Texas Egyetem munkatársai megállapították, hogy a hő a kapszaicin nevű vegyülethez hasonló zsírsavakat aktivál, emellett felfedeztek egy potenciális módszert az érzet blokkolására is. "Első alkalommal nyílt lehetőségünk rá, hogy megpróbáljuk a fájdalmat a forrásánál blokkolni" - mondta Kenneth Hargreaves kutatásvezető.


A csípős paprikában lévő kapszaicin kinyitja az idegsejteken lévő molekuláris kaput, az úgynevezett TRPV1 kapszaicin receptort. Ugyanez a kapu aktiválható hőingerekkel és más fájdalomkeltő anyagokkal is.


Az állatkísérletek során kiderült, hogy azok a génmódosított egerek, amelyeknél hiányzott a kapszaicin receptor, nem mutatták a fájdalom jeleit gyulladásnál, rák esetén vagy égési sérülésnél. A fájdalomcsillapítás kulcsa lehet tehát, ha sikerül zárva tartani a receptort, hogy ne aktiválódjanak a fájdalmat jelző idegsejtek.


A folyamat gátlásával megszüntethető lenne minden olyan típusú fájdalom, amelyet gyulladás okoz, így az arthritiszes, a rákos vagy a sérülések által kiváltott fájdalmak is.


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről