Maradj vékony: Fizess készpénzzel!

Vágólapra másolva!
A kártyás fizetés nagyon kényelmes, de a mostani amerikai kutatásból kiderült, hogy hizlaló is lehet. A készpénzes fizetés esetében ugyanis jobban visszafogjuk magunkat, mert sokkal erőteljesebben érezzük, hogy pénzt költünk valamire, például hizlaló falatokra.
Vágólapra másolva!

A fogyókúrázók számára a boltok tele vannak kísértésekkel. Amerikai kutatások szerint akik kártya helyett készpénzzel fizetnek, hajlamosabbak a kísértéseknek kevésbé engedni, a polcokon hagyni a finomságokat, és egészségesebb ételeket választani.


A Cornell és a Buffalo egyetem kutatásai ezer háztartást vontak be a tanulmányban és megállapították, hogy ehhez két tényező járul hozzá: először is az egészségtelenség és a lobbanékonyság között összefüggés van. Vagyis, ha diétázunk, valószínűleg nem tervezzük, hanem csak úgy, hirtelen felindulásból vesszük meg például a csokikat. Másodszor pedig készpénzes fizetés sokkal "fájdalmasabb", ami gátat szabhat az ilyen hirtelen támadt vásárlási kedvünknek. A kutatók szerint ezzel is magyarázható a fejlett országokban az elhízás arányának a növekvése.