A rosszul megválasztott csontkovács súlyosbíthatja a betegséget

Vágólapra másolva!
Az orvosi rendelésen sok, elsősorban nyak-, hát-, és derékfájós beteg említi meg a kórtörténet felvétele közben, hogy "jár csontkovácshoz is". Sok szülő a gyermeke panaszaival is igénybe veszi az ilyen jellegű szolgáltatásokat. A betegség, vagy az adott szakember ismerete nélkül azonban akár ronthatunk is saját helyzetünkön, legrosszabb esetben akár súlyos sérülés is lehet az eredménye a kezelésnek.
Vágólapra másolva!

A mozgásszervi betegségekkel foglalkozó szakorvosok igen változatosan állnak a csontkovácsoláshoz. Van aki kuruzslásnak minősíti, van, aki az orvosi gyógymód hasznos kiegészítésének tartja, és van, aki kifejezetten javasolja pácienseinek. A csontkovácsolás egyes technikáinak elsajátítására manuálterápia néven szakképzés is létezik, csakúgy, mint egyéb természetgyógyászati ágazatok esetében. A módszer biztonságát firtató kérdésre viszont nehéz egyértelmű választ adni. Csontkovácsolással foglalkozó szakemberek hirdetéseinek áradatában nehéz megfelelő képet kapni az illető pontos végzettségéről, szaktudásáról és az általa végzett tevékenységek megbízhatóságáról.


A módszer lényege


A gerincpanaszokról beszámoló betegeknél gyakran előfordul, hogy csontkovács kezelés után fájdalmaik mérséklődnek, könnyebbnek érzik az állást és a járást, ahogy a gerinc mozgása szabadabbá válik. A kezelés lényege, hogy a helyükről kissé kimozdult csontokat, ízületeket valamilyen manuális technikával a helyükre teszik. Aki átélte, gyakran számol be a csontkovácsolás során hallható ropogó hangokról.


Az ízületek kimozdulása ortopéd szemmel nem értelmezhető ilyen egyszerűen. Ha egy ízület kimozdul, ezt ficamnak (luxatio), kisebb fokú elmozdulását subluxationak nevezzük. Ez lehet baleseti eredetű, amely heveny és igen nagy fájdalmakkal jár, de lehet veleszületett rendellenesség is, ami általában jelentős deformitást jelent. Kialakulhat továbbá következményesen, valamilyen súlyos betegség szövődményeként.


A kisfokú ízületi kimozdulást és helyretételt szakmailag nem lehet értelmezni. Mi lehet, akkor a rejtélyes roppanó hang a csontkovácsolás során? A legtöbb ortopéd szakorvos úgy tartja, hogy a hangjelenséget a gerinc kisízületeinek túlfeszítése adja, hasonlóan ahhoz, mint amikor kézujjaink kisízületeit hátrafeszítéssel megropogtatjuk.


Orvosi kivizsgálás után lehet javallott


A csontkovácsolás és a gyakran azzal együtt járó masszázs, nyugalom és ellazulás sok páciensnek kellemes, nemegyszer fájdalomcsillapító érzetet nyújt. Aki szereti, hogy ropogtatják gerincét, nyugodtan részt vehet ilyen kezelésen, ez a terápia ugyanis vélhetően nem rejt jelentősebb veszélyeket. Kiemelten fontos azonban, hogy a páciens előzetes orvosi vizsgálaton vegyen részt, illetve a megfelelően képzett csontkovács is értse is az orvosi szakvéleményen feltüntetett diagnózisokat.


Egy-egy komoly gerincbetegség esetén ugyanis fennáll a veszélye, hogy a csontkovács által alkalmazott manuális technika tovább rontsa a beteg állapotát, vagy pusztán a diagnózis hiánya miatt késlekedjen a megfelelő orvosi kezelés.


Természetesen bárki dönthet úgy, hogy csontkovácshoz fordul. Érdemes mindezt azonban megfelelő tájékozódás után tenni és a gerincbetegek orvosi kezelését sem szabad emiatt szüneteltetni, ez ugyanis állapotuk romlását eredményezheti. Különösen fontos, hogy a páciens és manuálterapeuta egyaránt tisztában legyenek a kezelendő gerincbetegség természetével és az esetleges kockázatokkal. Ebben a témában csak szubjektív szakmai véleményt lehet megfogalmazni, ezért ismételten fontos, hogy mindenki kellő körültekintéssel járjon el, mielőtt csontkovácshoz fordul.


Dr. Terebessy Tamás
Ortopéd szakorvos