Ritka betegség miatt vált ketté a gerince egy brit diáklánynak

Vágólapra másolva!
A 16 éves brit diáklány, Chantelle Ross hátfájdalmait évekig növekedési fájdalomnak tartották, azonban nemrég kiderült, hogy egy ritka betegségben, spondilolisztézisben szenved. Ez azt jelenti, hogy a gerincoszlop alsó részének csigolyái a fejlődés során nem egyesültek középen és a serdülőkori növekedési ugrás hatására teljesen szétváltak. A lány gerincét csak a gerincvelő tartotta össze.
Vágólapra másolva!

Chantelle orvosai szerint ez a legsúlyosabb ilyen eset, amellyel valaha találkoztak. A lánynak négy műtéten kellett átesnie, melyek során titáncsavarokkal, a csípőjéből származó csonttal és idegen csontvelővel állították helyre a hátát. A tinilány valószínűleg hónapokon belül megbénult volna, ha egy röntgenvizsgálat nem fedte volna fel időben a sokkoló igazságot.


Aktív gyermekként Chantelle imádott gumiasztalon ugrálni, azonban 11 éves korától kínzó hátfájás kezdte gyötörni. Hamarosan már az állás is fájdalmat okozott számára, egy rövid séta pedig teljesen leizzasztotta. Ismételt vizsgálatokkal sem sikerült betegséget kimutatni egészen 2006 decemberéig, amikor a glasgowi lánynál újabb röntgenfelvételt készítettek. A Monklands Hospital orvosai alig hittek a szemüknek, amikor meglátták a felvételen a súlyos spondilolisztézis hatására szétcsúszott csigolyákat.


"Még sohasem hallottam olyanról, hogy valakinek kettévált volna a gerince" - emlékezett vissza a Daily Mail újságírójának kérdésére Chantelle. "A diagnózis előtt már leülni is nehezen tudtam, tornaórákra végképp nem járhattam."


A lány édesanyja a napilapnak elmondta, hogy lánya számtalanszor járt már orvosnál a fájdalmával, de egészen 2006 végéig nem készült röntgenfelvétel a gerincéről. Néhány hónappal ezután, 2007 márciusában Chantelle kilencórás műtéten esett át az edinborough-i Sick Children's Hospitalben (Beteg Gyerekek Kórháza), amely során titáncsavarokkal és a csípőből származó csonttal egyesítették a csigolyákat. Röviddel ezután azonban fertőzés lépett fel, így újabb operációra volt szükség.


2007 novemberében a lányra újabb kilencórás műtét várt, mely során eltávolították a fémcsavarokat, és újabb csontdarabot ültettek be a csípőből. Végül idén márciusban Chantelle csontvelő-átültetésben részesült. Az orvosok azt remélik, a lány gerince tökéletesen gyógyul majd és valóra válthatja álmát, hogy fodrász legyen.