Lengyelország
ÉLŐ
Hollandia

Hamarosan itthon is kapható a mell-lámpa, az emlődaganatok korai, otthoni felismerésére

Vágólapra másolva!
Hamarosan Magyarországon is elérhetővé válik az az eszköz, amellyel otthon, kényelmes körülmények között vizsgálhatják meg a nők mellük állapotát. Speciális vörös fényének köszönhetően a nem tapintható elváltozások is idejében észlelhetőek.
Vágólapra másolva!

"A Braestlight mellvizsgáló eszköz a 2 centiméternél nagyobb, rosszindulatú daganatok 83,8 százalékának kiszűrésére, és a nem tapintható, de látható elváltozások 28,6 százalékának észlelésére képes" - mondta el Lynne Soden, a Breastlight gyártó cégének munkatársa kedden Budapesten, a termékbemutatóval egybekötött sajtótájékoztatón.

Forrás: MTI
Forrás: MTI

A mell-lámpa azonban nem helyettesíti, csak kiegészíti a normál szűrővizsgálatot, és segíti a nők mellében kialakuló elváltozások korai felismerését. "Sajnos minden nyolcadik magyar nő szenved emlőrákban élete során" - fűzte hozzá Dr. Bánhidy Ferenc, a Semmelweis Egyetem II. számú Szülészet - Nőgyógyászati Klinika klinikai igazgatóhelyettese. "Tény, hogy a magyar nők nem elég egészségtudatosak, és mindössze 35-40 százalékuk hajlandó rendszeres mellellenőrzést végezni. Idejében felismerve a problémát azonban megsokszorozódhat a túlélési és gyógyulási arány" - magyarázta a doktor.


"A Breastlight lámpát a mammográfiai szűrővizsgálatokkal szemben minden korosztály használhatja otthon, 20 évestől a 80 évesig egyaránt. Legideálisabb időpont a menstruációt követő első héten elvégezni a rövid, 5-6 percet igénylő műveletet" - fejtette ki Lynne Soden.

Forrás: MTI
Forrás: MTI

"Egyetlen feltétele, hogy sötét szobában, tükör előtt kell átvilágítani a melleket, a mellbimbó mögötti részeket, és a hónalj környékét sem szabad kihagyni" - folytatta. "Szorosan a mell alá kell helyezni a lámpát, melynek egészségre nem káros vörös fényét elnyeli a vérben található hemoglobin, így megvilágítva a mell belsejében lévő ereket és a tejmirigyeket" - ismertette a lámpa használati útmutatóját az angol gyártó cég munkatársa. "Minden esetben a vérrel telített árnyékos és foltos területeket kell keresni a mellben, ugyanis a beteg sejteket is vér táplálja, ezért a vérmennyiség növekedése, és új erek kialakulása kóros elváltozásra utalhatnak".


A mell-lámpát implantátummal rendelkező, és lumpectomia után álló nők is teljes biztonsággal használhatják - hangzott el a sajtótájékoztatón. Nem ajánlott azonban használni szoptatás ideje alatt, amikor a mell tömörebbé válik, és nem lehet reális képet kapni az emlő egészségi állapotáról.

Forrás: MTI
Forrás: MTI

A Breastlight mell-lámpa június első felében kerül a magyar patikákba.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről