3 éven át csuklott

Vágólapra másolva!
A legtöbb ember számára a csuklás csak egy apró bosszúság, amely a lélegzetünk néhány másodperces visszatartásával vagy néhány korty víz megivásával rendszerint meg is szűnik. A brit Christopher Sands azonban közel három évig folyamatosan csuklott és majdnem meg is halt.
Vágólapra másolva!

A 26 éves zenész azóta meggyógyult - miután életveszélyes műtéttel eltávolították agydaganatát, amely az orvosok szerint a folyamatos csuklást okozta. A Lincolnshire-i Timberlandben élő férfi 2007 februárja óta minden nap 12 órán át két másodpercenként csuklott folyamatosan. Négy nap után fordult orvoshoz, aki a csuklást a gyomorsavnak tulajdonította és savkötőt rendelt neki.

A csuklásrohamok azonban tovább folytatódtak, Sands pedig már mindent kipróbált a jógától a hipnoterápiáig, az akupunktúrától a speciális pohárig, sőt még mézet is evett fejenállva, de semmi nem használt. Az eset a brit médiumok érdeklődését is felkeltette, a férfi még egy japán televíziós műsorban is fellépett.

Tokióban végül egy 15 éve a csuklással foglalkozó aneszteziológus, Dr. Condo vizsgálta meg, aki MR-vizsgálatot rendelt el, ennek során derült ki, hogy a férfi agytörzsében elhelyezkedő 1,2 centiméteres daganat okozza a csuklást.

"Olyan volt ez az egész, mint egy utazás a pokolba" - mesélte Sands, aki a csuklások kezdete előtt egy zenekar gitárosa és háttérénekese volt. A háromórás operációt tavaly szeptemberben végezték a sheffieldi Royal Hallamshire Kórházban. A daganat 60 százalékát eltávolították, ennek hatására Sands kevésbé érzi a bal oldalát és évekig gondjai lehetnek a végtagok mozgatásával - de a csuklás végre megszűnt.

"Néha még vannak rohamaim, de azt mondták, ezek pár hónap múlva megszűnnek, amikor elmúlik a duzzanat" - nyilatkozta a férfi az Independent napilapnak. "A bal karom elég vacak, de már képes vagyok egy kicsit gitározni, ami nagyszerű érzés. A legutóbbi próbán nem szerepeltem valami fényesen, de nagyon jó volt újra játszani."