Miért fáj a szemünk, fejünk a 3D-s mozik után?

Vágólapra másolva!
Szakember szerint, ha valaki egy egészséges látókészséggel és úgynevezett két szemes együttlátással rendelkezik, nem okozhatnak problémát számára a digitális technológiával készült filmek megnézése.
Vágólapra másolva!

Tajvanon egy 42 éves férfi az Avatar vetítése közben szélütést kapott, nem sokkal később meghalt az agyában képződött vérrög miatt. Halálát orvosa a 3D-s játékfilmmel is összefüggésbe hozta. Bár a halálos mozizás ritka, de szem- és fejfájásra sok 3D-s filmnéző panaszkodik.

Rejtett hibák

"A térlátás az ember sajátja. Ehhez azonban egészséges látás szükséges. Ha ez nincs, nincs térlátás sem" - kezdte Dr. Sebestyén Ibolya szemész szakorvos a Medipress-nek adott válaszában. "A 3D-ben készült filmek pedig az ember térlátását célozzák meg technológiájukkal. Sokan nincsenek is tisztában azzal, hogy nem rendelkeznek ezzel a 3D-s mozizáshoz elengedhetetlen képességgel, melynek megléte, vagy hiánya már kisgyermekkorban eldől."

Mi kell ahhoz, hogy valaki jól lásson térben?

Az ember térlátása a minimális eltolódás elvén alapul. Ezzel az eltolódással, úgynevezett diszparációval jön létre a kép az ideghártyán, és segít a mélylátás kialakításában. Ha ez megvan, akkor már mindenki el tud igazodni a térben, a filmnézéshez nem kell különösebb erőlködés.

"Sok ember esetében azonban nem beszélhetünk normális binokuláris, azaz két szemes együttlátásról sem. Ez kancsalságban, vagy a két szem erősségének különbségében mutatkozhat meg. Ha valakinél ezek a tünetek állnak fenn, nagy a valószínűsége, hogy a térlátása sem működik megfelelően. Mégis, ha már mozijegyet váltott, élvezni is akarja annak minden pillanatát, ezért jobban fókuszál a vászonra, erőlködik a mozi nézés ideje alatt". Ez a fajta megerőltetés vezet a szem és az agy gyors kifáradásához, és ez az oka annak is, hogy sokan szédülésre, hányingerre, zavart látásra és könnyezésre panaszkodnak egy 3D film végén.

Kígyózó sorok a pénztárak előtt

A 3D-s technológia egyre több embert vonz a mozikba: Magyarországon is rekord nézettséggel számol például az Avatar, de folyamatosan kerülnek le a gyártószalagról további 3D-s animációs kópiák is. "Eddig nem kaptunk semmilyen visszajelzést arról, hogy bárkinek egészségügyi gondja lett volna az Avatar közben, vagy a vetítés után" - nyilatkozta Márton Szabolcs, a Palace Cinemas Westend mozi felügyeleti vezetője. "De a filmet vetítjük síkképernyős változatban is, mert sokan előítéletesek, ami a digitális technológia élettani hatásait illeti."

Dr. Sebestyén Ibolya elmondása szerint "a 3D önmagában valóban nem okozhat bajt egy egészséges, minimum 70 százalékos látókészséggel rendelkező ember esetében. Ha mégis felmerül, érdemes szakemberhez fordulni, mert más egészségügyi problémák állhatnak a háttérben".