Kopaszság lehet a hajhosszabbítás ára

Vágólapra másolva!
A legnagyobb brit hajgyógyászati csoportok szerint a hajhosszabbítást be kellene tiltani, mivel egyre több fodrászszalon kínálja ezt a szolgáltatást olcsón, sok fodrásznak pedig nincs is meg a megfelelő képesítése hozzá.
Vágólapra másolva!

A brit Trichológus (Hajgyógyász) Társaság vezetője, Barry Stevens szerint emiatt egyre több nő szenved hajproblémáktól, különösen kopasz foltoktól és alopéciától. "A hajhosszabbításra jelentkezők rendszerint nagy reményeket táplálnak az eredményeket illetően, de gyakran lesz sírás a vége" - nyilatkozta a BBC-nek Stevens. "A hosszabbítás hosszú ideig tartó viselése súlyos következményekkel járhat, akár tartósan is elpusztíthatja a hajat."

A British Journal of Dermatology bőrgyógyászati szakfolyóiratban közzétett egyik tanulmány is a hajhosszabbítás veszélyeire hívja fel a figyelmet, emellett olasz és amerikai kutatók is azt mondják, a problémák sokkal gyakoribbak, mint amennyire fény derül.

Fejbőrgondok

A brit tanulmány szerint néhány nőnél ugyan nincs látható jele a hajvesztésnek, azonban közelről nézve a fejbőrük igenis szenved. Barry Stevens már sok olyan nővel dolgozott együtt, akik jogi útra terelték a hosszabbítástól tönkrement hajuk ügyét.

A tudós éveken keresztül vizsgálta többszáz nő fejbőrét és haját, ezek alapján úgy véli, a ragasztott, varrott vagy fémkarika segítségével felhelyezett hajhosszabbításokat be kellene tiltani Nagy-Britanniában.

"A hajhosszabbítások kitépik a természetes hajat" - magyarázta Stevens. "A hosszabbítások nehezek, taszítják a vizet és könnyen összegubancolódnak." Mivel a hajhosszabbítás egyre népszerűbb, a haj is egyre olcsóbb és számos fodrászszalon kínál hajhosszabbítást kedvező árakon. "Emellett a haj minősége is sokat számít" - folytatta a hajgyógyász. "A rossz minőségű haj fésüléskor összegubancolódik és esetenként kitépi a természetes hajat is."

Fontos a minőség

A 12 éve a szakmában dolgozó londoni fodrász, Shola Rose azonban nem ért egyet azzal, hogy be kellene tiltani a hajhosszabbítást. "Ha valaki hajhosszabbítást szeretne, rendesen csináltassa meg és figyeljen oda, milyen gyakran kell a hosszabbítást eltávolítani és tisztítani" - tanácsolja Rose. "Ha a fodrász azt mondja, tartsunk szünetet, akkor fogadjuk meg a tanácsát és ne álljunk tovább egy másik szalonba. A hajhosszabbítást pedig csak képzett szakemberre bízzuk."

"Néhány szalon túl olcsón kínálja a hosszabbítást és az általuk felhasznált haj rossz minőségű" - tette hozzá Rose. "Úgy gondolom, hasznos lenne, ha a brit fodrászoknak is lenne felügyeleti szerve, nem úgy, mint jelenleg."

A 18 éves londoni diáklány, Sonja Elair rendszeresen csináltat hajhosszabbítást. "A hajhosszabbítás általában nagyon jól sikerül, de minden attól függ, hogyan végzik" - mondta el a lány. "Ha túl sok ragasztót használnak, károsodhat a haj, de a varrott hoszabbítás növkedésre serkenti a hajat. Ugyanez igaz a parkettafonásra. Frizuránkat mindig ugyanarra a szakemberre bízzuk, mivel ő így figyelemmel kísérheti hajunk állapotát."

A hajhosszabbítás fajtái

Hajfelvarrás:

Ezzel a módszerrel a szakember leválaszt három-négy sort, amelyet parkettafonással összefon, majd a fonatba láthatatlan öltéssel bevarr előre felfűzött hajfonatokat.

Mirkogyűrűs hajhosszabbítás:

A szakember ebben az esetben apró fémgyűrűk segítségével rögzíti a póthajat a kiválasztott tincsekhez. Fémallergiások számár a nem ajánlott megoldás.

Hőragasztós hajhosszabbítás:

Ennél a módszernél is tincsenként kerül fel a saját hajra a tetszőeleges hosszúságú póthaj, amelyet egy speciális hőre kötő ragasztóval rögzítenek.