Közvetlenül a tüdőre hat az új dohányzásról leszoktató csodafegyver

Vágólapra másolva!
Egy új eljárás, amely a nikotint közvetlenül a tüdőbe képes juttatni, csodafegyver lehet majd a dohányzásról leszokni vágyók kezében.   
Vágólapra másolva!

A Duke Egyetem Egészségügyi Központjában végzett kísérletek során a szakemberek azt állapították meg, hogy összehasonlítva a ma kereskedelmi forgalomban kapható nikotintapaszokkal és pipákkal az új készülék hatékonyabb a nikotin véráramba juttatásában. Ezen felül a vizsgálatokban résztvevők szerint kellemesebb is volt a használata mint a jelenlegi nikotinpipáknak, mivel azokhoz képest jóval kevésbé irritálja a torok nyálkahártyáját.

A fejlesztést és a vizsgálatokat vezető Jed Rose és csapata azon fáradozott, hogy a leszokni vágyóknak a dohányzással összefüggésbe hozott kellemes hatásokat is sikerüljön minél inkább reprodukálniuk az új készülék használata során, miközben hatékonyabban csökkentik a megvonási tünetek mértékét is. A szakemberek ezt úgy próbálták megvalósítani, hogy a nikotin szervezetbe jutásakor azt a természetes belégzést vették alapul az adagoló kialakításánál, amit a dohányos a cigarettába szippantáskor gyakorol.

Az új eljárás a testben természetesen is előforduló piroszolsav permetet és nikotint alkalmaz, amelyek keveredve egy sófélét, nikotin piruvátot alkotnak. Az így létrejövő, mikroszkopikus részecskékből álló felhő úgy szippantható be, mint a cigaretta füstje .Az új nikotinadagolóban alkalmazott eljárással a jelenlegieknél több nikotint tudnak a leszokni vágyók szervezetébe juttatni, akiket az eszköz használata kevésbé irritál és a tesztek szerint az elvonási tünetek is lényegesen enyhülnek az új megoldás alkalmazása következtében.

A kutatók úgy vélik, hogy az eszköz 3-5 éven belül piacra kerülhet, ha a további vizsgálatok során is hasonlóan jól teljesít, és az azt követő lépésben már azon is érdemes lesz elgondolkodni, hogy milyen más gyógyszerek szervezetbe juttatásában lehet majd segítség az új technológia.