Gondold magad soványra

Vágólapra másolva!
Az egyszerű változtatásokkal is sokmindent elérhetünk az étkezések terén - állítják szakértők.
Vágólapra másolva!

Jó szolgálatot tehet, ha kisebb adagokra osztod az ételt. Amikor a St. Louis-i Washington Egyetem kutatói a kísérletükben résztvevőknek 24 külön-külön becsomagolt kekszet adtak, azok átlagosan 24 nap alatt fogyasztották el a nassolnivalókat. Amikor azonban a 24 keksz egy dobozba volt csomagolva, már átlagosan hat nap alatt elfogyott, olvasható a Journal of Marketing Research folyóiratban közzétett cikkben.

"Az étel kis adagokra történő osztása megvéd a nagyobb mennyiségek fogyasztásától, mivel a következő csomag kibontásához meg kell állnunk az evésben és arra kell figyelnünk, mennyit is eszünk valójában" - magyarázta Amar Cheema, az Egyetem Olin Gazdasági Karának docense, a tanulmány társszerzője.

De mielőtt bevásárolsz müzliszeletből, gondolj arra, hogy a módszer elveszíti hatékonyságát, ha az újabb csomagolás felbontása rutinmozdulattá válik. Ehelyett inkább próbálkozz különböző színű és méretű zacskókkal és dobozokkal.

Gondolj az ebédedre

Ha le akarod győzni a rád törő délutáni nassolási vágyat, próbáld felidézni, mit ettél ebédre. Egy brit felmérés résztvevői körülbelül egyharmadnyival kevesebbet nassoltak, amikor vissza kellett gondolniuk utolsó étkezésükre, írta a Physiology & Behavior folyóirat.

"Ha felidézzük, mit ettünk, aktiváljuk a hippokampuszt, amely szerepet játszik a döntéshozó folyamatokban, ez segíthet nemet mondani az extra kalóriákra" - magyarázta Suzanne Higgs, a Birminghami Egyetem kutatója, a vizsgálat vezetője.

Étvágyad megfékezésére írj egy részletes listát arról, mit ettél ebédre (ne csalj!), majd olvasd ezt el, mielőtt délután a hűtőhöz vagy a büfébe indulsz. Lehet, hogy úgy döntesz, mégsem kell annyira az a Sport szelet vagy csokis süti.

Fűszerezd meg az életed

A fűszerezéssel akár fogyni is lehet. A chicagói Illat és Íz Kezelési és Kutatási Alapítvány vizsgálatából kiderült, hogy az ételeiket fűszerező emberek hat hónap elteltével akár 15 kilót is fogytak, azaz testsúlyuk 15 százalékát adták le. "A fűszerek ízletesebbé teszik az olyan ízetlen-de egészséges ételeket, mint a tofu vagy a zöldségek" - feltételezi Dr. Alan Hirsch vezető kutató. "Ennek hatására az emberek hajlamosabbak az alacsonyabb kalóriatartalmú étellel teletömni magukat, a zsírosabb élelmiszerek helyett."

A zöldségekhez adj hagymát vagy csilipaprika-pelyhet, a felkarikázott banánra pedig szórhatsz kakaóport, hogy kevesebbel is jóllakhass.