Sportolás közben fokozottan védekezzünk a hőguta ellen!

Vágólapra másolva!
A nyári hőségben jelentősen megnő az izomgörcs, a hőkimerülés vagy a halált okozó hőguta kockázata azoknál, akik valamilyen sporttevékenységet végeznek. Néhány egyszerű óvintézkedéssel azonban ezek megelőzhetőek.
Vágólapra másolva!

Hőártalmak akkor jelentkeznek, ha a szervezet nem tudja magát tovább hűteni. Normál állapotban a szervezet verejtékezéssel hűt, a hőség és a magas páratartalom viszont akadályozza a verejték-termelést, így megnő a hőártalmak kockázata.


Tanácsok, melyekkel megelőzhető a hőkimerülés:


Figyelmeztessük az edzőt, ha meccs vagy edzés közben nem érezzük jól magunkat.


10-14 nap alatt, fokozatosan szoktassuk magunkat a hőségben való sportoláshoz.


Lenge, világos színű sportruházatot viseljünk.


Lehetőleg a kora reggeli és a késő esti órákban sportoljunk, amikor nincs túl nagy hőség. Ha a déli órákban edzünk, kerüljük a túlzott intenzitást, és iktassunk be hosszabb szüneteket.


Töltsünk minél több időt árnyékban.


Óvatosan a sótablettával! Bár a meleg okozta izomgörcsök megelőzésében segíthet, a hőártalmaktól nem véd.


Kövessük figyelemmel a vízfogyasztásunkat. Erre a legalkalmasabb módszer, ha megmérjük testsúlyunkat edzés előtt és után. A dehidratáció (kiszáradás), már 30 perces edzés után is kialakulhat, ha azt nagy melegben és magas páratartalom mellett végezzük. Folyamatosan kell inni, mert ha addig várunk, amíg szomjasak nem leszünk, az már késő lehet. Addigra testsúlyunk két százalékkal csökkenhet a verejtékezés következtében.


Igyunk fél liter folyadékot edzés előtt egy órával, majd edzés alatt 10-20 percenként 2-3 decilitert. Edzés után pedig pótoljuk azt, amit a testmozgás során kiizzadtunk.