Fehérjesebészet a gyakorlatban

Vágólapra másolva!
Válogatásunk azt vizsgálja, mire jó a gyakorlatban a fehérjeszobrászat? A fehérjék szobrászai, a biokémikusok újabb és újabb területeken érnek el sikereket.
Vágólapra másolva!

A fehérjeellenőrző nanomechanizmus megújíthatja a fehérjesebészetet

Nano Mechanism to Control Protein...http://www.sciencedaily.com/releases/2005/02/050222112801.htmAz eredeti változat (angol)

Az UCLA tudósai olyan, nanoskálán mérhető nagyságú mechanizmust hoztak létre, melynek köszönhetően a fehérjék funkcióját és működését kívülről is befolyásolni tudjuk a jövőben. "Be- vagy kikapcsolhatunk egy fehérjét, és mivel kutatásaink sikerrel jártak egy bizonyos fehérje esetében, joggal remélhetjük, hogy másoknál is eredményeket érünk majd el." - mondja Giovanni Zucchi fizikus, a kutatás vezetője.

Okos gyógyszerek felé

Okos gyógyszerek felé



"Kémiai úton egy kis darab DNS-t juttatunk a fehérje mellé. Ez amolyan rugóként működik, s ha a feszességén állítunk, módosíthatjuk a fehérje viselkedését is, vagyis ki- vagy bekapcsolhatjuk kedvünk szerint."

Zucchi tanítványa, Brian Choi az MBP nevű módosított fehérjével dolgozik, melyet egy baktériumon tanulmányoz. Az MBP protein cukrot köt meg és továbbít. Jelenleg a tudósok nemigen képesek egyetlen élő sejtet tanulmányozni, s megtudni, milyen gén működik benne, viszont egy megnagyobbított molekula esetében már könnyebb a sejt feltárása. Zucchi számára "a makromolekulák alkalmazkodási változásai az igazán érdekesek, valamint az allosztérikus mechanizmusok alapjainak a megértése, melyek a sejtszabályozás szempontjából központi jelentőségűek."