Digitális tudomány

Vágólapra másolva!
Magyar nyelven is megjelent az EB közleménye a tudományos információk hozzáférésével, terjesztésével és megőrzésével kapcsolatos eddigi lépésekről és a tervezett intézkedésekről.
Vágólapra másolva!
Az elérhető tudományért/magazin2/20070131azelerheto.htmlHíradás a petíció megszületéséről

Az Európai Bizottság közleményt adott ki a tudományos információk hozzáférésével, terjesztésével és megőrzésével kapcsolatos eddigi lépésekről és a tervezett intézkedéseiről. A tudományos információkhoz való hozzáférés, azok terjesztése és megőrzése a digitális kor nagy kihívása. Sikeressége az európai információs társadalom és kutatási politikák szempontjából kulcsfontosságú.

Ennek tudatában az Európai Bizottság is részt kíván venni az érintett felek közötti és a politikai döntéshozók/politika alakítói körében zajló vitában. A Bizottság továbbá ösztönzi olyan új modellek kidolgozását, amelyek javítják a tudományos információkhoz való hozzáférést és az információk terjesztését, és támogatja a tudományos eredmények megőrzését célzó, már létező kezdeményezések európai szintű összekapcsolását.

A Bizottság által tervezett intézkedéseket az alábbiakban lehet összefoglalni. Fontos a szabad hozzáférés a bizottság által finanszírozott kutatási eredményekhez, lényeges elem a közösségi programokon keresztül történő társfinanszírozás, a jövőbeli politikáról szóló eszmecseréhez való hozzájárulás, valamint a politikák egyeztetése és megvitatása az érintettekkel.

Mint arról már honlapunkon is több ízben beszámoltunk, a közelmúlt egyik fontos fejleménye a tudományos információkhoz való szabad hozzáférést célzó mozgalom kialakulása. Kiindulópontja szerint az internet korában javítani kell a publikációkhoz és adatokhoz való hozzáférést.

A mozgalom a kutatásokról szóló publikációk azonnali és ingyenes internetes hozzáférésének biztosítását tűzte ki célul. A mozgalom egyik fontos mérföldkövét a természet- és bölcsészettudományos ismeretekhez való szabad hozzáférésről szóló, 2003-as berlini nyilatkozat jelentette.

A szabad hozzáférést célzó mozgalom eredményeképpen a kiadók az olvasók számára ingyenes online hozzáférést biztosító "szerző fizet" üzleti modellel kísérleteznek. A nyilatkozatban megfogalmazott célokat erősíti meg a 2007. január 17-én elindított "Petíció az elérhető tudományért", amit azóta több mint 25 000 kutató és kutatási intézmény írt alá.