Svéd öttusázó lett a legjobb

Vágólapra másolva!
A terepfutással ma befejődtek az öttusázók küzdelmei. Az összesített eredmények szerint egyéniben a helsinki olimpiai bajnok, Lars Hall megvédte első helyét. A svéd sportoló minden számban egyenletesen jó teljesítményt mutatott fel. A csapatversenyt a Szovjetunió nyerte, Magyarország negyedik lett.
Vágólapra másolva!

Ma zajlottak le az öttusa utolsó versenyszámának, a terepfutásnak a küzdelmei. A 4000 m-es távon lefolyt versenyt az angol Cobley nyerte. Futásban a magyarok a várt eredményeket érték el. Benedek Gábor a 10-12., Bódy János a 14., Moldrich Antal pedig a 24. helyen végzett. Ezzel Benedek az összetett egyéniben egy hellyel hátrább került, és a hatodik helyen végzett, csapatban a magyar együttes megtartotta negyedik helyét.

Benedek Gábor a rendhagyó körülményekre hivatkozva nagy eredménynek tartja a magyar csapat negyedik helyét. "Lehet, hogy az éremben gondolkodó közvélemény nem így látja, mivel eredetileg a szovjet csapattal együtt a végső győzelemre is esélyesek tartottak minket" - mondja Benedek.

A szovjet versenyzők kiválóan teljesítettek ebben a számban, megszerezték a harmadik, a negyedik és az ötödik helyet is, és ezzel az összetett csapatversenyben megelőzték (13.645.5 pont) az eddig vezető Egyesült Államokat, akik ezzel a második helyre csúsztak vissza (13.401 pont). A harmadik Finnország (13.185.5 pont) lett, és utána következik Magyarország negyedikként (12.554.5 pont).

Az egyéni összetett verseny bajnoka, a svéd Hall csak nyolcadik lett a futásban, de ezzel az eredménnyel is sikerült megőriznie vezető helyét. Győzelmével megvédte 1952-ben Helsinkiben megszerzett olimpiai bajnokságát. A brazil Fereira Da Silva (hármasugrás), az amerikai Bob Richards (rúdugrás) és a francia D'Oriola (egyéni tőr) után eddig a negyedik versenyző a melbourne-i olimpián, aki erre képes volt.

Szerdán a terep-futással befejeződött az öttusa olimpiai bajnokság. A rokonszenves 29 éves svéd öttusázó megérdemelten szerezte meg az aranyérmet. Mindvégig átlagos jó teljesítményt mutatott: lovaglásban és vívásban negyedik, pisztolylövésben 24., úszásban a második és futásban a nyolcadik helyen végzett. Teljesítménye tiszteletet parancsoló, mivel ez a versenyág skiváló sportbeli és fizikai felkészültséget igényel.