Helikopter a Sváb-hegy felett

Vágólapra másolva!
Ma délelőtt a Sváb-hegyi Vörös Csillag Szállóban rekedt sportolók egy leszálló helikopterre lettek figyelmesek. A helikopter utasairól és úticéljáról nincs információ. Az olimpiára készülő sportolók csak találgatnak.
Vágólapra másolva!

"A közelben szállhatott le a helikopter" - véli Wieland Károly kenus. "Napoztunk, közben állandóan hallottuk a gépfegyver és az ágyúzás zaját" - emlékszik vissza Pajor Éva úszó. A kényszerűen a Vörös Csillag Szállóban tartózkodó sportolók a délelőtti órákban helikopter zúgását hallották a fegyverropogás felszűrődő hangja mellett. A feltűnő helikopter lefelé ereszkedett.

"Az egész csapattal kimentünk a szállóból, hogy leskelődjünk utánuk" - meséli Wieland. "Ávósokat hozhatott vagy vitt onnan. Ezt azért gondoltuk, mert fönn a hegyen laktak a fontosabb elvtársak."

A Sváb-hegyen veszteglő sportolók csak találgatásokba bocsátkozhatnak. "A harcok miatt nem tudtunk mozdulni" - mondja Ütő Géza evezős. "Edzeni már napok óta nem tudtunk lemenni." A kajakosok és a kenusok az október 23-i események előtt a Duna csepeli szakaszán edzettek, ahova autóbusz szállította őket. Az utcai harcok miatt azonban az utazás veszélyessé vált. Ezért a víziedzés szünetelt, és csupán futással és tornával edzettek az evezősök.

Az idegtépő bezártság ellenére nyugodt hangulat uralkodott a sportolók között. Ütő Géza emlékei szerint a szállóban lakó sportolók mindegyike szimpatizált a forradalommal.