Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Kálmán Erika

Vágólapra másolva!
A delhi oszloptól a molekuláris építészetig - Új perspektívák a kémiában
Vágólapra másolva!

Az út az egyszerű anyagi építőelemektől - az atomoktól - a komplex anyagi rendszerekig - a naprendszerekig, a galaxisokig, az élő anyagig -, az anyag önszerveződésén keresztül vezet. A tudomány, nevezetesen a kémia alapvető megoldandó feladata választ adni arra a kérdésre, hogy melyek azok a lépések, amelyek elvezetnek az anyag komplexitásának növekedéséhez. A huszadik század végén az élet kémiai/biokémiai folyamataiból ellesett megoldások mesteri utánzása a kémia fejlődésének új perspektívát nyitott, létrehozta a kémia egy új fejezetét, a szupramolekuláris kémiát, a nem-kovalens kémiai kötéssel kapcsolódó molekulák nanoméretű halmazainak kémiáját. A nanokémia vezetett a molekuláris építészet kialakulásához, amely az élő anyag kémiai folyamatainak algoritmusait felhasználva teszi lehetővé a sok atomból álló megtervezett szerkezetek létrehozását, amelyek előre meghatározott feladatok ellátására képesek; ilyenek például a gyógyszerek célzott bevitelét lehetővé tevő nanokapszulák.

A nanokémia segítségével próbálunk olyan kérdésekre válaszolni, hogy hogyan lehet felületmódosítással öntisztító (ún. lótusz-hatás), öngyógyító, önkenő, önsterilizáló és adott környezeti hatásoknak ellenálló anyagot előállítani.

Az előadás helye és időpontja: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Informatikai Épülete (Budapest XI., Magyar tudósok körútja - régi nevén Pázmány Péter sétány - 2.), Kozma László nagyelőadó; 2004. november 15., 19:30

Jöjjön el személyesen!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről