Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Díjat adott át az MTA Székházában 2004. november 11-én a Tudományos Újságírók Klubja dr. Csermely Péternek, Barabás Zoltán pedig posztumusz díjat kapott.

Tinédzsertudósok akadémiája/mindentudasegyeteme/klub20041021/20041024tinedzsertudosok.htmlDr. Csermely Péter és a Kutató Diákokért Alapítvány a ME KlubbanKutató Diákok Mozgalomhttp://www.kutdiak.hu/index.php?PHPSESSID=f17098b8088b9d32acb9589d77a5393dTudományos Újságírók Klubjahttp://www.tuk.hu/

Az Év Ismeretterjesztő Tudósa Díjat - "a csillaggal" 2004-ben dr. Csermely Péter biokémikus, a Kutató Diákokért Alapítvány vezetője, c. egyetemi tanár, az Enciklopédia Díjat pedig az Élet és Tudománynál végzett több évtizedes ismeretterjesztő munkásságáért posztumusz Barabás Zoltán kapta.

Az Év Ismeretterjesztő Tudósa díjat a saját tudományterületén és a tudományos ismeretterjesztésben egyaránt kiemelkedőt alkotó személyiségeknek 1998 óta évente ítéli oda a tagok szavazatai alapján a Tudományos Újságírók Klubja. A díjazott oklevélben részesül, és nevét a továbbiakban egy csillag is őrzi: dr. Csermely Péter nevét mostantól az Orion-csillagkép egyik csillaga viseli.

Dr. Csermely Péter 1958-ban született Budapesten. A Semmelweis Egyetem Orvosi Vegytani, Molekuláris Biológiai és Pathobiokémiai Intézetének professzora. Kutatási területe a stresszfehérjék működésével, az öregedéssel és a hálózatokkal kapcsolatos. Eddig négy könyve és több mint 160 tudományos cikke jelent meg. Tudományos teljesítménye több mint kétharmadát itthon végzett munkával érte el.

Csermely Péter a Magyar Biokémiai Egyesület főtitkára és a Cell Stress Society International alapító titkára, jelenleg pedig megválasztott elnöke. A Kutató Diákokért Alapítvány kuratóriumának elnöke, az alapítvánnyal munkájáért az Ashoka International tagjai sorába választotta, valamint Pázmány Péter és Jedlik Ányos díjat kapott. Az Európai Molekuláris Biológiai Szervezet (EMBO) 2003-ban Csermely Péternek ítélte oda a tudomány népszerűsítéséért adható legmagasabb kitüntetését, a Science Communication Awardot.

Az Enciklopédia Díjat 2004-ben posztumusz Barabás Zoltánnak, az Élet és Tudomány volt főmunkatársának ítélte a tudományos újságírói szakma.