Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Továbbra is bombázzák Donbász több települést, az oroszok azt ígérik, megsemmisítik az amerikai fegyvereket

Események

ukrán konfliktus 2022, ukrajna, orosz ukrán háború, háború, ukrán
Severely destroyed buildings and a car are left in the suburs of Kyiv on June 3, 2022, marking 100 days of the invasion. ( The Yomiuri Shimbun ) (Photo by Hiroto Sekiguchi / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 101. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül27 bejegyzés
07:58
június 04, 2022
Vágólapra másolva!

Ez történt pénteken

Pénteki tudósításunkat itt találja.

08:00
június 04, 2022
Vágólapra másolva!

14 millióan menekültek el Ukrajnából

Amin Awad, az ENSZ ukrajnai válságkoordinátora azt mondta, a háború kezdete óta 14 millió ember menekült el Ukrajnából, többségük nők és gyerekek – írja a Guardian.

08:01
június 04, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszország segít Luhanszk és Donyeck újjáépítésében

Szergej Szobjanin moszkvai polgármester luhanszki látogatása során azt mondta, Oroszország segíteni fog Luhanszk és Donyeck helyreállításában és újjáépítésében.

„Oroszország elnökének megbízásából Moszkva humanitárius segítséget nyújt a két város szociális és mérnöki infrastruktúrájának helyreállításához. Elkezdtük az iskolák, házak, közművek helyreállítását, a tervek közt szerepel az utcák, az Avangard stadion és a városliget fejlesztése" – közölte Szobjanin. Azt is mondta, fontos, hogy felszámolják az ellenségeskedés következményeit, és felkészítsék a város infrastruktúráját az őszi-téli időszakra.

09:54
június 04, 2022
Vágólapra másolva!

Csernobili károk

Ukrajna szerint az orosz hadsereg ellopott és/vagy megrongált több mint 1000 számítógépet a csernobili atomerőműben, valamint teherautókat és sugárzásmérőket is loptak

Vitalij Medved kommunikációs információs igazgató szerint a nukleáris berendezések nem sérültek meg, és "a sugárbiztonság tekintetében minden rendben van".

10:02
június 04, 2022
Vágólapra másolva!

Sugárzási gócpontok

Az ukrán nukleáris felügyelőség megerősítette a BBC-nek, hogy a csernobili helyszín sugárzási szintje jelenleg biztonságos.

A zárt zónában azonban vannak sugárzási gócpontok, amelyeket a csernobili vezetők az orosz katonai tevékenységre vezetnek vissza, mivel a csapatok árkokat ástak, és járműveik felverték a port.

Az ukránok szerint több ezer orosz jármű, köztük tankok is áthajtottak a zónán, azt mondják, Oroszország több mint 1000 katonát állomásoztatott Csernobilban.

10:07
június 04, 2022
Vágólapra másolva!

Afrika szenved a háború miatt

Az afrikai országok az ukrajnai háború ártatlan áldozatai, és Oroszországnak segítenie kell szenvedéseik enyhítésében - mondta az Afrikai Unió vezetője Vlagyimir Putyinnak egy oroszországi találkozón. A Szocsiban folytatott megbeszélések után Macky Sall elmondta, hogy az orosz vezető ígéretet tett a gabona- és műtrágyaexport megkönnyítésére, de részleteket nem árult el.

Az Afrikában elfogyasztott búza több mint 40%-a általában Oroszországból és Ukrajnából származik. A konfliktus kezdete óta azonban Ukrajna fekete-tengeri kikötői nagyrészt el vannak zárva a kivitel elől. Kijev és szövetségesei Moszkvát hibáztatják a kikötők blokádjáért, amelyeket Ukrajna aláaknázott, hogy megakadályozza az orosz kétéltűtámadást. Putyin tagadta, hogy Moszkva akadályozná az ukrán kikötőket a gabonaexportban.

10:23
június 04, 2022
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2022. június 3-án 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 6729 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4986 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 248 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében. Az ukrajnai háború elől 2022. június 3-án 248 ember, köztük 108 gyermek érkezett Budapestre vonattal. (ORFK)

11:34
június 04, 2022
Vágólapra másolva!

Furcsa hírt jelentett be a regionális vezető

Ukrajna regionális kormányzója azt állította, hogy csapatai visszafoglalták Szeverodonyeck városának egy részét - mindössze néhány nappal az után, hogy bejelentették a stratégiai visszavonulást a városból. Még a BBC-nek is feltűnik a hír furcsasága, hozzá is teszik, hogy nehéz pontosan tudni, hogy mi történik Szeverodonyeckben, mivel a legtöbb kommunikációs vonalat elvágták.

12:11
június 04, 2022
Vágólapra másolva!

Folytatódik a szeverodonyecki csata

Folytatódnak a harcok Szeverodonyeck utcáin - közölte a luhanszki terület kormányzója.

Szerhij Haidai ma reggeli Telegram-bejegyzésében azt írja, hogy az ukrán erők az elmúlt 24 órában kilenc ellenséges támadást vertek vissza, egy harckocsit, egy tüzérségi rendszert és nyolc páncélozott járművet semmisítettek meg.

Azt állítja, a légvédelmi egységek egy cirkálórakétát és három pilóta nélküli légi járművet is lelőttek.

Az orosz erők minden tartalékukat Szeverodonyeckre összpontosítják szerinte, a humanitárius helyzet pedig válságos, mivel "lehetetlen élelmiszert és gyógyszert szállítani a városba".

A kormányzó állításait független forrásból nem lehet ellenőrizni a jelenlegi helyzetben.

12:32
június 04, 2022
Vágólapra másolva!

Rakétatámadás délen

Az orosz erők szombat reggel rakétatámadást hajtottak végre egy mezőgazdasági vállalkozás ellen a déli Odesszai területen - közölte egy helyi tisztviselő.

Az első információk szerint két ember megsérült - mondta Szergej Bratcsuk, a régió katonai szóvivője az Interfax hírügynökség által idézett Telegram-poszt szerint.

13:25
június 04, 2022
Vágólapra másolva!

A brit védelmi minisztérium szerint Oroszország fokozza a légicsapásokat a Donbasz keleti részén

A cirkálórakétákat az ukrán csapaterősítés és utánpótlás mozgásának megzavarására használják. A védelmi minisztérium szerint azonban ezek a rakétacsapások nem jártak jelentős hatással.

Az irányított fegyverek pontosabbak, mivel műholdas helymeghatározást, infravörös célmeghatározást vagy lézeres célmegjelölést használnak a célpont eléréséhez. A nem irányított lőszerek - mint például a szabadeséses bombák - egyszerű ballisztikus röppályát használnak, miután egy repülőgépből kilőnek.

Részben ez utóbbiak vezettek a Donbaszban az épített területek széles körű pusztulásához, írják.

Egyes levegő-föld támadásokat Szu-25 repülőgépek hajtanak végre. Ezek párban, alacsonyan repülnek a támadás során, hogy kikerüljék a legveszélyesebb föld-levegő rendszereket, bár ez az alacsony magasság veszélyezteti őket az olyan hordozható légvédelmi rendszerek, mint a "Stinger" számára is.

Az orosz légierő légicsapásokkal és tüzérségi támadásokkal támogatja csapatainak előrenyomulását a térségben.

Az USA korábban azt mondta, hogy Oroszország légi taktikája nagyrészt "kockázatkerülő" - ami azt jelenti, hogy nem hajlandóak túl sok időt tölteni az ukrán légtérben a föld-levegő rakétafenyegetés miatt.

Oroszország egyes fegyvereket - például cirkálórakétákat - orosz területről is képes kilőni.

14:12
június 04, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrán belügyminiszter: van esély az azovstali foglyok szabadulására

Az ukrán hírszerző szolgálatok kommunikációs kapcsolatban állnak azokkal az ukrán fegyveresekkel, akiket az Azovstal acélműben az oroszok ejtettek foglyul, és Kijev minden tőle telhetőt megtesz kiszabadulásuk érdekében - közölte Denisz Monasztirszkij ukrán belügyminiszter.

„Biztosak vagyunk abban, hogy hazatérnek, ennek érdekében mindent megteszünk" - jelentette ki a miniszter péntek este az ukrán televízióban.

A Reuters hírügynökség információi szerint Kijev fogolycsere révén akarja elérni szabadon bocsátásukat.

14:30
június 04, 2022
Vágólapra másolva!

Luhanszki kormányzó: Ukrajnának több fegyverre van szüksége

Az ukrán erőknek a harcokban sikerült visszavenniük az orosz hadsereg támadásának fókuszában álló Szeverodonyeck területének ötödét, közölte az ukrán tévében Szerhij Gajdaj luhanszki kormányzó.

A kormányzó szerint a mostaninál több nagy hatótávolságú fegyverre van szükségük az ukrán erőknek ahhoz, hogy az orosz tüzérséget tartósan távol tudják tartani.

14:45
június 04, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrán elnöki tanácsadó: Még két-három hónapig tarthat a háború, attól is függ, mennyi fegyvert kap Ukrajna

Mihajlo Podoljak, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egyik tanácsadója a Medusza című orosz ellenzéki hírportálnak nyilatkozva azt mondta pénteken:

szerinte a háború még két-hat hónapig tarthat, attól függően, hogy az ukrán erők mennyi fegyvert kapnak a nyugati országoktól, valamint hogy miként változik a hozzáállás Európában, Ukrajnában és Oroszországban.

Azt állította, hogy az orosz erők - a hadsereg, a szakadár lázadók és a zsoldosok - már 80 ezer embert veszítettek, amiben a sebesültek száma is benne van.

15:05
június 04, 2022
Vágólapra másolva!

Macron: Putyin "történelmi és alapvető hibát" követett el Ukrajna megtámadásával

"Úgy gondolom, ki is mondom, hogy történelmi és alapvető hibát követett el (az orosz elnök) a népe, önmaga és a történelem számára is" - mondta a francia elnök a regionális lapoknak péntek este adott interjújában.

"Úgy vélem, hogy elszigetelődött. Bezárkózni az elszigetelődésbe egy dolog, tudni onnan kijutni viszont nagyon nehéz út" - fogalmazott Emmanuel Macron, hozzátéve azt is, hogy

"nem szabad megalázni Oroszországot", mégpedig azért nem, hogy "azon a napon, amikor a harcoknak vége lesz, tudjunk majd egy megoldási utat kiépíteni a diplomácia eszközeivel".

15:26
június 04, 2022
Vágólapra másolva!

Megszólalt Putyin szóvivője

Sok települést „felszabadítottak Ukrajna nácibarát fegyveres erői és a nacionalisták alól" a háború kezdete óta eltelt 100 nap alatt, jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője, írja a France24.

Mint mondta:

A lehetőség adott az emberek számára, hogy elkezdjenek békés életet kialakítani.

Hozzátette, „a védelmük biztosítása érdekében intézkedéseket hoznak, és már bizonyos eredményeket sikerült elérni".

15:46
június 04, 2022
Vágólapra másolva!

Hidakat robbanthattak fel az oroszok Luhanszkban

Szerhij Gajdaj luhanszki kormányzó szerint az orosz erők hidakat robbantottak fel a Szerveszkij-Donyec folyón, hogy megakadályozzák Ukrajnát abban, hogy katonai erősítést és segélyszállítmányokat szállítson Szeverodonyeckbe, írja a The Guardian.

A kormányzó ugyanakkor azt is elmondta, az ukrán hadsereg továbbra is megtartotta pozícióit a kulcsfontosságú városban.

16:11
június 04, 2022
Vágólapra másolva!

Videón a harcokban lerombolt város

17:34
június 04, 2022
Vágólapra másolva!

Négy önkéntes külföldi katona halálát jelentette be Ukrajna

Az ukrán önkéntes dandár, a nemzetközi védelmi légió négy, az orosz erők ellen harcoló külföldi katonai önkéntes halálát jelentette be, írja a The Guardian.

Az önkéntes katonák Németországból, Hollandiából, Ausztráliából és Franciaországból érkeztek, de arról nem közöltek információkat, hogy mikor és hogyan estek el.

18:24
június 04, 2022
Vágólapra másolva!

Az ukránok nem akarnak tárgyalni

Emmanuel Macron, Franciaország elnöke felajánlotta, hogy közvetít Kijev és Moszkva között a háború befejezéséről szóló tárgyalásokon.

Mihajlo Podoljak, ukrán tárgyaló erre reagálva elmondta, hogy amíg nem kapnak fegyvereket, nem erősítik meg a pozíciójukat és nem tolják vissza az oroszokat amennyire csak lehet Ukrajna határáig, addig nincs értelme tárgyalni - írja a The Guardian

18:43
június 04, 2022
Vágólapra másolva!

Az orosz légierőnek korlátozott hatása van a hadműveletekre

A londoni védelmi minisztérium által közzétett elemzés szerint továbbra is erőteljes az orosz légi tevékenység az ukrajnai Donyec-medencében.

Az a tény azonban, hogy Oroszország az ukrajnai háború első napjaiban nem tudta működésképtelenné tenni vagy megsemmisíteni az ukrán stratégiai légvédelmi rendszereket, korlátozta azt a képességét, hogy hadszíntéri légi támogatást nyújtson a szárazföldi műveleti egységeknek, és

ez is hozzájárult a Kijev elleni előrenyomulás kudarcához.

A helyzetértékelés szerint ennek következtében az orosz légi tevékenység jórészt mélységi csapásmérésekre korlátozódik, amiket

levegőből és földről indított manőverező drónokkal hajtanak végre az ukrán erősítések és utánpótlási szállítmányok mozgásának akadályozására.

Képünk illusztráció Forrás: Sputnik via AFP/Ria Novosti

A műveleti hangsúly most átkerült a Donyec-medencére, ahol Oroszország erősíteni tudta az itt elért lassú előrenyomulás hadszíntéri légi támogatását, a légitámadásokat a tüzérség tömeges bevetésével kombinálva.

Ez a kombináció az Oroszország által ebben a térségben mostanában elért hadszíntéri sikerek fő tényezője.

21:39
június 04, 2022
Vágólapra másolva!

Ferenc pápa ukrajnai utazást tervez

Ferenc pápa a Vatikán egyik udvarán gyerekekkel beszélgetett, amikor egy ukrán kisfiú megkérdezte tőle, hogy el tud-e menni Ukrajnába, hogy megmentse az ott szenvedő gyerekeket.

A pápa erre azt válaszolta, hogy gyakran gondolt az ukrán gyerekekre, és szeretne ellátogatni az országba, de ehhez meg kell találni a megfelelő időpontot

– írja a The Guardian.

Ferenc pápa Forrás: MTI/EPA-ANSA/Riccardo Antimiani

"Jövő héten fogadom az ukrán kormány képviselőit, akik idejönnek beszélgetni, akár egy esetleges látogatást is megbeszélünk. Meglátjuk, hogy mi lesz" – mondta Ferenc pápa.

21:54
június 04, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszország megsemmisíti az amerikai fegyverszállítmányokat

Amerikában úgy döntöttek, hogy újabb fegyverszállítmányokkal fogják támogatni Ukrajnát a háborúban.

Vlagyimir Putyin Forrás: MTI/AP/Szputnyik pool/Mihail Mecel


Vlagyimir Putyin a nemzeti tévének adott interjújában ezzel kapcsolatban elmondta, hogy

Oroszország könnyedén megbirkózik ezzel a feladattal, korábban is tucatjával semmisítették meg az amerikai fegyvereket

– írja a The Guardian.

22:48
június 04, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrán katonai egységek vonultak ki a kelet-ukrajnai Szeverodonyeckből

Az ukrán hadseregnek kritikus veszteségei lettek a harcokban, ezért Liszicsanszk felé húzódnak ki.

Az orosz hadsereg jelentései szerint az ukrán hatóságok felismerték, hogy nem tudják tovább tartani a szeverodonyecki ipari zónát.

Egy külön taktikai egységet arra utasítottak, hogy az Azot gyár nitár és salétromsav tartályait ürítsék ki.

Szeverodonyeck Forrás: AFP/Aris Messinis

Az orosz hadsereg tájékoztatása szerint a még a városban lévő ukrán katonák között vannak a 79. légi rohamdandár tagjai is - írja a The Guardian.

00:01
június 04, 2022
Vágólapra másolva!

Több települést is bombáznak Donbászban

Ballisztikus rakéták lőnek négy települést Donbászban.

A Tochka-U ballisztikus rakéták Bahmut, Kramatorszk, Kosztyantinivka és Liszicsanszk területeit célozták meg – közölte az ukrán vezérkar. Hozzátette, hogy Oroszország légicsapásokat intézett Szlovjanszk és a Donyeck megyei Soledar ellen is.

01:41
június 04, 2022
Vágólapra másolva!

Orosz hadihajók gyülekeznek a Fekete-tengeren

Oroszország négy hajót és egy tengeralattjárót állomásoztat a Fekete-tengeren - közölte az ukránhadsereg. Szerintük ez potenciálisan növeli a rakétatámadások kockázatát.

08:03
június 05, 2022
Vágólapra másolva!

Ez az élő közvetítés véget ért

Az orosz-ukrán háború legfrissebb eseményeit itt követheti.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről