Már a nyugati országok szerint is területekről kell lemondania Ukrajnának

LPR Russia Ukraine Military Operation Explosion caustic vapor nitric acid vapor chemical threat toxic substance Horizontal, orosz-ukrán háború, Ukrajna, Szeverodonyeck, Azot
8205537 31.05.2022 Cloud of caustic steam is seen over the city as a result of a shell hitting a tank with nitric acid at the Azot chemical plant in Severodonetsk, in the Luhansk People's Republic. Press Service of the Chinese Ambassador to Russia (Photo by Press Service of the Chinese Amb / Sputnik via AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háborúról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül25 bejegyzés
08:06
június 12, 2022
Vágólapra másolva!

Bocsánatot kértek a spanyolok, mert tankokat ígértek Kijevnek

A spanyolok bocsánatot kértek, amiért azt ígérték Ukrajnának, hogy Leopard 2A4 típusú tankokat küldenek.

A lap szerint a spanyolok elismerték, hogy ezzel az ígérettel felesleges feszültséget keltettek. Mint ismert, Madrid korábban többször is hangsúlyozta, hogy készek tankokat küldeni Ukrajna számára, a németek és más nyugati országok viszont tiltakoztak ez ellen.

08:12
június 12, 2022
Vágólapra másolva!

Ez történt tegnap

Szombati tudósításunkat itt találja!

09:10
június 12, 2022
Vágólapra másolva!

Óriási füstfelhő Avdiivka felett

Hatalmas füstfelhő emelkedett a levegőbe egy robbanás után a délkelet-ukrajnai Avdiivka városában – közölte a RIA orosz hírügynökség. A város Donyeck városától északra fekszik, itt is van egy vegyi üzem.

A Reuters nem tudta azonnal megerősíteni a RIA jelentését vagy a videó hitelességét.

09:16
június 12, 2022
Vágólapra másolva!

Folyamatosan érkeznek Magyarországra a menekültek

Magyarország területére 2022. június 11-én 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 5812 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 7035 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 249 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.
Az ukrajnai háború elől 2022. június 11-én 87 ember, köztük 36 gyermek érkezett Budapestre vonattal.
A rendőrök továbbra is segítik a háború elől menekülőket. (ORFK)

09:18
június 12, 2022
Vágólapra másolva!

A háború legkeményebb csatája

Az éjszaka is folytatódtak a harcok Szeverodonyeckban, gyakorlatilag itt a legkeményebb a harc a háború ezen szakaszában.

10:05
június 12, 2022
Vágólapra másolva!

Kína békét akar

Vej Feng-ho kínai védelmi miniszter friss nyilatkozata szerint a pekingi vezetés "nagyon szomorú" az ukrajnai események miatt. Azt mondta, hogy Kína támogatja az Ukrajna és Oroszország közötti tárgyalásokat.

11:25
június 12, 2022
Vágólapra másolva!

Vegyi üzemet ért támadás

Orosz találatok hatalmas tüzet okoztak egy vegyi üzemben Szeverodonyeckben, ahol "megállás nélkül" dúlnak a harcok - mondta a régió kormányzója.

Szerhij Haidai az ukrán televíziónak elmondta, hogy a szombati tűz azután keletkezett, hogy több tíz tonna olaj szivárgott ki az Azot üzem megrongálódott radiátoraiból.

"Az Azot vegyi üzemet órák óta heves lövések érik" - mondta Haidai.

Arról nem beszélt, hogy vannak-e áldozatok, és hogy sikerült-e eloltani a tüzet.

Ukrán tisztviselők becslése szerint akár 800 civil is bujkálhat az üzem földalatti óvóhelyein.

12:22
június 12, 2022
Vágólapra másolva!

Folytatódik a harc Szeverodonyeckért

Ukrán tisztviselők arról számoltak be, hogy továbbra is ellenőrzésük alatt tartják Szeverodonyeck jelentős részét, beleértve az ipari zónát is, annak ellenére, hogy már napokkal ezelőtt is arról érkeztek hírek, hogy az orosz csapatok bekerítették az Azot vegyi üzemet.

A Luhanszki Népköztársaság oroszországi nagykövete, Rodion Mirosnyik ugyanakkor azt állította, hogy az orosz erők 300-400 ukrán katonát vettek körül a vegyi üzemben.

A háború helyzetét bemutató friss térképes anyagunkat itt olvashatja el.

12:42
június 12, 2022
Vágólapra másolva!

Kiosztották az első orosz útleveleket az elfoglalt területeken

Az orosz hatóságok június 11-én megkezdték az orosz útlevelek kiosztását a dél-ukrajnai Herszon városában és Melitopolban. Ukrán források szerint 25 ukrán állampolgár kapott orosz útlevelet Herszonban, valamint 30 Melitopolban.

A Redovka oroszbarát Telegram csatorna arról is beszámolt, hogy Herszon megyében az orosz hatóságok a következő napokban megkezdik a nyugdíjak rubelben történő kifizetését is.

13:01
június 12, 2022
Vágólapra másolva!

A háború hatása

Az áram közel negyedével a gáz 40 százalékkal kerül többe, mint a háború előtt 

A háború kitörése óta, február 23. és június 10 között az áram átalgára 223 euró volt megawattóránként, azaz közel negyedével magasabb, mint a háborút megelőző napon volt, a gáz átlagára pedig ebben az időszakban 111 euró volt, ami közel 40 százalékkal magasabb, mint a háború előtti napon. 

A Világgazdaság rámutat bár az elmúlt időszakban valamelyest megnyugodott az áram és a gáz piaca, az orosz-ukrán háború kitörése utáni magas volatilitás az azóta eltelt időszak átlagárait látványosan megemelte. A hosszabb elemzést itt olvashatja.   

13:23
június 12, 2022
Vágólapra másolva!

Látogatók Kijevben

Olaf Scholz német kancellár Emmanuel Macron francia államfővel és Mario Draghi olasz kormányfővel együtt látogathat el Kijevbe.

A Bild am Sonntag című lap értesülése szerint a három vezető a világ legfejlettebb ipari országait összefogó G7 csoport június 26-án kezdődő németországi csúcstalálkozója előtt felkeresheti Kijevet, ahol egyikük sem járt az orosz támadás kezdete óta.

Az egyelőre nem ismert, hogy bejelenthetnek-e újabb fegyverszállításokat

- írták.

Az biztos, hogy Németország nemrég újabb nagyszabású fegyverszállításokat helyezett kilátásba. Olaf Scholz június elején jelentette be, hogy a hazájának rendelkezésére álló legmodernebb légvédelmi rendszerrel, az IRIS-T-vel, és tűzérségi állások felderítésére szolgáló radarrendszerekkel is támogatják az orosz támadás ellen védekező ukrán hadsereget.

13:45
június 12, 2022
Vágólapra másolva!

Már négymillióan menekültek el Ukrajnából Lengyelország felé

Az Ukrajna elleni orosz támadás kezdete óta a lengyel határőrség négymillió belépést regisztrált a szomszédos országból. Szombaton 24 900 ember lépte át a határt Lengyelországba - közölte a hatóság vasárnap a Twitteren.

Az ellenkező irányban szombaton 28 ezren lépték át a határt Lengyelországból Ukrajnába. A hatóságok szerint többségük ukrán állampolgár volt.

Nincs hivatalos információ arról, hogy a háborús menekültek közül hányan maradtak Lengyelországban, és hányan utaztak tovább más uniós országokba. Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő nemrég azt mondta, hogy országa több mint kétmillió ukrajnai menekültet fogadott be.

14:13
június 12, 2022
Vágólapra másolva!

A stratégiai fontosságú Szeverodonyeckből osztottak meg videót Twitteren

A videó leírása szerint a felvételt egy ukrán védő készítette.

14:51
június 12, 2022
Vágólapra másolva!

Megsemmisíthettek egy rakétaraktárat az oroszok

A szombat esti csapások célpontja egy ukrán fegyverraktár volt az orosz hatóságok szerint. Az orosz védelmi minisztérium közleményében azt írta, hogy "a tengerről indított Kalibr cirkálórakéták (...)

megsemmisítettek egy nagy raktárat, amely az Egyesült Államok és európai országok által Kijevnek szállított páncéltörő rakétarendszereket, hordozható légvédelmi rendszereket és lövedékeket tartalmazott

Csortkiv közelében, írja a francia 20minutes hírportál.

16:15
június 12, 2022
Vágólapra másolva!

Ferenc pápa üzent

A szívemben él az ukrán nép, akiket a háború sújt – mondta vasárnap Ferenc pápa, írja a Vatican News.

Az egyházfő óva intett attól, hogy az idő múlásával „hozzászokjunk" az ukrajnai háború gondolatához, úgy, hogy közben nem tartjuk életben „a meggyötört emberek iránti aggodalmunkat".

Kérlek titeket, ne szokjunk hozzá ehhez a tragikus valósághoz!

- szólította fel a híveket a pápa, hozzátéve, hogy „imádkozzunk és harcoljunk a békéért".

16:34
június 12, 2022
Vágólapra másolva!

Videón egy tank kilövése

A Twiterre felkerült videón - a leírás szerint - az látható, ahogy Luhanszkban kilőnek egy orosz tankot.

18:21
június 12, 2022
Vágólapra másolva!

Reagáltak a britek a donyecki halálos ítéletekre

A magát népköztársaságnak kikiáltó donyecki régió bírósága csütörtökön halálra ítélt két brit férfit, Aiden Aslint és Shaun Pinnert, mert Ukrajnáért harcoltak.

Nagy-Britannia szerint mindketten katonák, ezért a genfi egyezmény szerint fel kell menteni őket a büntetőeljárás alól – írja a The Guardian.

Denis Pusilin, a köztársaság vezetője szerint nincs ok arra, hogy ne végezzék ki a két férfit.

Nem látok semmi okát, vagy előfeltételét annak, hogy ilyen kegyelni döntést hozzak– idézte a vezetőt az orosz hírügynökség.

19:01
június 12, 2022
Vágólapra másolva!

A következő két-három nap sorsdöntő lehet

Az orosz erők az elmúlt napban is folytatták a kelet-ukrajnai Harkiv megye elleni tüzérségi támadásokat, melyek a megyeszékhelyet, Harkivot is érték. Három polgári lakos meghalt és négy megsérült - közölte vasárnap a régió kormányzója, Oleh Szinyehubov.

Szerhij Hajdaj Luhanszk megyei kormányzó egy tévéműsorban arról számolt be, hogy

az orosz csapatok már két hidat megsemmisítettek abból a háromból, amely a régió közigazgatási központjába, Szeverodoneckbe vezet.

Szerinte arra törekednek, hogy elzárják a várost a külvilágtól.

"A következő két-három nap sorsdöntő lehet"

- figyelmeztetett a kormányzó.

Az ukrán vezérkar vasárnapi helyzetjelentésében arról számolt be, hogy Bahmut irányában az ukrán csapatok több településnél is visszaverték az orosz erők támadásait, és szombaton legfeljebb 150 orosz katonát öltek meg. A kijevi katonai vezetés vasárnapi összesítése szerint eddig megközelítőleg 32 150 orosz katona esett el az ukrajnai harcokban. Ezeket az adatokat azonban nem lehet megerősíteni más forrásból. 

19:32
június 12, 2022
Vágólapra másolva!

Nem fog rendeződni a finn és svéd NATO-csatlakozás kérdése

Madridban tartanak NATO csúcstalálkozót június 28-a és 30-a között, ez azonban

nem a határideje annak, hogy rendezzék Finnország és Svédország csatlakozását a szövetséghez, amit Törökország ellenez.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Finnországban tett látogatásán elmondta, hogy Törökország aggályai legitimek.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Forrás: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

"Ezek legitim aggályok. Terrorizmussal és fegyverexporttal kapcsolatos kérdések" - mondta a NATO-főtitkár a Sauli Niinistö finn elnökkel tartott sajtótájékoztatóján a finn államfő Naantaliban található nyári rezidenciáján.

- hívta fel a figyelmet Stoltenberg. Hozzátette, hogy a felek közötti egyeztetések tovább zajlanak, bár nem nyilatkozott az esetleges eddigi eredményekről.

Svédország és Finnország májusban adta be felvételi kérelmét az észak-atlanti szövetségbe az Ukrajnában indított orosz hadművelet nyomán. T

örökország azonban ellenzi Svédország és Finnország NATO-csatlakozását, ugyanis a két észak-európai ország szerinte több módon is támogatja a terrorszervezetnek minősített Kurdisztáni Munkáspártot

– írja az MTI.

20:50
június 12, 2022
Vágólapra másolva!

Bombát robbantottak egy mariupoli hivatalnál

Egy szemeteshez rögzített bombát robbantottak fel a mariupoli belügyminisztériumnál. A robbanásban két civil megsérült, a hivatal dolgozói nem sérültek meg. A hivatal helyettes szóvivője, Alekszej Szelivanovra elmondta, hogy terrortámadás történt. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy kik robbantottak – írja a lentra.ru.

21:25
június 12, 2022
Vágólapra másolva!

Civileket bombáztak az ukránok Donbaszban

Alekszej Kulemzin polgármester arról számolt be, hogy egy civil meghalt az ukrán bombázásokban a Kirovszkij negyedben. A Donyecki Népköztársaság közleményében azt írja, hogy a bombázásokban még öten megsérültek – írja az iz.ru.

22:04
június 12, 2022
Vágólapra másolva!

Erdogan tárgyalni fog Putyinnal és Zelenszkijjel

Törökország elnöke, Recep Tayyip Erdogan ma bejelentette, hogy a jövő héten

tárgyalni fog Vlagyimir Putyin orosz, és Vlagyimir Zelenszkij ukrán elnökkel a háborúról, valamint a gabonaproblémáról.

Recep Tayyip Erdogan Forrás: AFP/2021 Anadolu Agency/Emin Sansar

Bevallása szerint Törökországban nincs baj a gabonaellátással. 5 millió tonna búzájuk van, de szeretné növelné a tartalékait – írja az iz.ru.

22:50
június 12, 2022
Vágólapra másolva!

A NATO szerint is területeket kell átengednie Ukrajnának

Jens Stoltenbert NATO-főtitkár ma úgy nyilatkozott, hogy lezárható a háború, az a kérdés, hogy ez mibe fog kerülni Ukrajnának. Hozzátette, hogy a NATO segíteni fog Ukrajnának abban, hogy a legalacsonyabb árat fizesse a békéért - írja az iz.ru

Lehetséges a béke Ukrajnában. Az a kérdés, hogy mi lesz az ára. Mennyi területet, szabadságot és demokráciát vagyunk hajlandóak fizetni érte – mondta Jens Stoltenberg.

23:29
június 12, 2022
Vágólapra másolva!

Erdogan szerint nem lehet bízni a nyugati országokban

Recep Tayyip Erdogan szerint nem lehet bízni a nyugati hatalmakban, különösen, ha a politikáról van szó. A török elnök viszont hozzátette, hogy a kultúra és a tudomány terén továbbra is szeretnének együttműködni a nyugati országokkal.

00:28
június 12, 2022
Vágólapra másolva!

Finnország nem csatlakozik a NATO-hoz a svédek nélkül

Sauli Niinistö finn elnök a mai nap folyamán egy sajtótájékoztatón kijelentette, hogy Finnország nem fog csatlakozni a NATO-hoz Svédország nélkül. Niinistö szerint amennyiben továbbra sem sikerül rendezni a vitás kérdéseket Törökországgal, akik jelenleg is vétózzák a két ország NATO-csatlakozását, úgy egyik ország sem fog csatlakozni a szövetséghez.