Olaszország
ÉLŐ
Albánia

Már több mint fél éve tart a háború, az oroszok megtámadtak egy ukrán vasútállomást

Harkiv, 2022. augusztus 24.
Orosz állásokat lőnek ukrán tüzérek a keleti fronton, Harkiv közelében 2022. augusztus 24-án, az ukrán függetlenség 31. évfordulóján, amely egybeesik az orosz támadás hat hónappal ezelőtti kezdetével. Ukrajna 1991. augusztus 24
Harkiv, 2022. augusztus 24. Orosz állásokat lőnek ukrán tüzérek a keleti fronton, Harkiv közelében 2022. augusztus 24-án, az ukrán függetlenség 31. évfordulóján, amely egybeesik az orosz támadás hat hónappal ezelőtti kezdetével. Ukrajna 1991. augusztus 24-én vált függetlenné a Szovjetuniótól. MTI/AP/Andrij Marienko
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háborúról 183. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül17 bejegyzés
06:13
augusztus 25, 2022
Vágólapra másolva!

Ez történt szerdán

Előző napi közvetítésünket itt találja.

06:20
augusztus 25, 2022
Vágólapra másolva!

Rakétatámadás ért egy ukrán vasútállomást, legalább 22 ember meghalt

Az orosz hadsereg csapást mért a kelet-ukrajnai Dnyipropetrovszk megyében lévő csaplinei vasútállomásra, az eddigi információk szerint legalább 22-en meghaltak, és mintegy ötvenen megsebesültek - közölte videokapcsolaton keresztül Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerda este az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) ülésén.

"A mentők dolgoznak, de sajnos, a halottak száma növekedhet. Így élünk minden nap. Oroszország így készült az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésére" - idézte Zelenszkijt az Ukrajinszka Pravda hírportál.

06:25
augusztus 25, 2022
Vágólapra másolva!

WHO: 98 halottja volt az egészségügyi intézmények elleni támadásoknak a háború kezdete óta

A hábporú kezdete óta legkevesebb 98 ember halt meg egészségügyi intézményekhez köthető 473 támadás során - közölte szerdán Jarno Habicht, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) helyi képviselője egy dnyiprói bunkerből nyilatkozva.

A WHO adatai szerint az incidensek során legalább 134 ember sebesült meg. Habicht a nemzetközi jog megsértéséről beszélt.

Hans Kluge, a szervezet európai regionális igazgatója elfogadhatatlannak nevezte az egészségügyi létesítmények elleni támadásokat. Az összesen 473 regisztrált támadásból 399 ért közvetlenül egészségügyi intézményt, 139 esetben raktárat, 69 esetben pedig járművet, a többi között mentőautókat ért találat. Ötvennyolc alkalommal ért támadás egészségügyi dolgozókat és huszonnégy alkalommal pácienseket.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója közölte, hogy az ukrán egészségügyi ellátórendszer bár komoly csapást szenvedett el már, még nem omlott össze. Mint mondta, az intézményeknek sikerült a szükséges helyen és időben ellátniuk az embereket. Mindemellett felhívta a figyelmet arra, hogy a világ egyetlen egészségügyi ellátórendszere sem képes háborús körülmények között a lakosságot megfelelően ellátni. A WHO ezért ismételten felszólította Oroszországot, hogy vessen véget a háborúnak.

07:26
augusztus 25, 2022
Vágólapra másolva!

Boris Johnson váratlanul Kijevbe látogatott

Boris Johnson brit miniszterelnök előzetes bejelentés nélkül szerdán, Ukrajna függetlenségének napján ismét Kijevbe látogatott - hozta nyilvánosságra a Jevropejszka Pravda.

Johnson már harmadjára látogatott el az ukrán fővárosba az Oroszország által elindított háború február 24-i kezdete óta. "Mindannyiunk számára fontos az, ami most Ukrajnában történik. Ezért vagyok ma Kijevben. Ezért támogatja az Egyesült Királyság továbbra is ukrán barátainkat. Hiszem, hogy Ukrajna meg tudja nyerni és meg is fogja nyerni ezt a háborút" - írta a brit miniszterelnök a Twitteren.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök örömmel üdvözölte Johnsont a függetlenség napján Kijevben. "Boris, köszönjük hazánk megalkuvás nélküli támogatását a teljes körű orosz agresszió első napjaitól, Ukrajna érdekeinek kitartó védelmét a nemzetközi porondon! Szerencsés államunk, hogy ilyen barátja van" - írta az államfő a közösségi oldalakon.

08:04
augusztus 25, 2022
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2022. augusztus 24-én 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 7482 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 8588 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 332 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Az ukrajnai háború elől 2022. augusztus 24-én 266 ember, köztük 81 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

A rendőrök továbbra is segítik a háború elől menekülőket.

09:18
augusztus 25, 2022
Vágólapra másolva!

Így alakultak a harcok

Az Institute for the Study of War amerikai kutatóintézet szerint az orosz erők korlátozott szárazföldi támadásokat hajtottak végre Izyumtól délnyugatra és délkeletre, Bakhmut északkeleti és déli részén, valamint Donyeck városától nyugatra és délnyugatra, továbbá az északnyugati Herszon területen.

Az ukrán erők továbbra is támadják az orosz katonai eszközöket és kommunikációs vonalakat Herszon és Zaporizzsja területeken.

10:50
augusztus 25, 2022
Vágólapra másolva!

Az oroszok rakétatámadást indítottak Kijev belvárosának közelében

Ezt a régió katonai vezetője jelentette be. Olekszij Kuleba a Telegramon közzétett nyilatkozatában felszólította a lakosokat, hogy keressenek menedéket, miután a Viszgorod kerületet rakéták találták el. Lakóépületek, infrastrukturális létesítmények nem gyulladtak ki, nem dőltek össze, nincsenek sebesültek vagy halottak. A megtámadott terület felmérése folytatódik.

11:12
augusztus 25, 2022
Vágólapra másolva!

Bírálat Amerikából

Az ukrán hadifoglyok tervezett bírósági tárgyalása a déli Mariupol kikötővárosban "törvénytelen" és "az igazságszolgáltatás megcsúfolása" - közölte az amerikai külügyminisztérium.

A hét elején képek kezdtek napvilágot látni azokról a ketrecekről, amelyekben a jelek szerint a Mariupolban zajló tárgyalások során a hadifoglyokat fogják elzárni. A képek feltehetően a megszállt város filharmóniájában készültek.

Az ENSZ közleményben ítélte el a jelentéseket, és azt mondta, hogy a hadifoglyok mentelmi joggal rendelkeznek, és nem lehet őket felelősségre vonni azért, mert részt vettek az ellenségeskedésekben, vagy a fegyveres konfliktus során elkövetett törvényes háborús cselekményekért".

Az amerikai külügyminisztérium szóvivője, Ned Price a lehetséges pereket kommentálva azt mondta: A tervezett kirakatperek törvénytelenek és az igazságszolgáltatás megcsúfolása, ezért határozottan elítéljük őket".

11:39
augusztus 25, 2022
Vágólapra másolva!

A német hadiipar Ukrajnára összpontosít

Annalena Baerbock német külügyminiszter a ZDF televíziós csatornának adott interjújában
kifejtette, hogy Németország továbbra is katonai támogatást nyújt Ukrajnának. A német hadiipar nemcsak a következő hónapokban, hanem a következő években is erre fog összpontosítani.

11:54
augusztus 25, 2022
Vágólapra másolva!

Ezek az orosz veszteségek az ukránok szerint

Forrás: The Kyiv Independent
13:42
augusztus 25, 2022
Vágólapra másolva!

Orosz vád: Amerika fél a nyilvánosságtól

Az Egyesült Államok tart attól, hogy „a háborús bűnösök" mariupoli pere előtt nyilvánosságra hozzák azokat a bizonyítékokat, amelyek bemutatják az ukrán nacionalista Azov-ezred „embertelen tetteit" – közölte Oroszország Egyesült Államokban működő nagykövetsége.

A Donyecki Népköztársaság vezetője, Denisz Pushilin korábban azt nyilatkozta: a népköztársaság külügyminisztériuma azon dolgozik, hogy nemzetközi megfigyelőket is bevonjon az Azov-ezred tagjai ellen kezdődő tárgyalásokba.

A nagykövetség emlékeztetett arra is: Oroszország maradéktalanul betartja a genfi egyezményben foglaltakat, megfelelő fogva tartási feltételeket biztosít az ukrán foglyoknak.

14:32
augusztus 25, 2022
Vágólapra másolva!

Baerbock elismerte: Nem megfelelő a Bundeswehr felszerelése

A német külügyminiszter, Annalena Baerbock a ZDF-nek kifejtette: Németország továbbra is katonai támogatást nyújt Ukrajnának.

Hozzátette: a további fegyverszállítások tekintetében azonban a német hadiipar jut kiemelt feladathoz, mivel a már meglévő, a rendelkezésre álló fegyverállományban ugyanis sajnos hiány mutatkozik a német hadseregben. Az ország katonaságának sincs „megfelelő felszerelése", „a saját készleteinkben is abszolút hiányt szenvedünk" – fogalmazott Baerbock.

15:41
augusztus 25, 2022
Vágólapra másolva!

Telefonon tárgyalt az orosz és a francia védelmi miniszter

Szergej Sojgu orosz és Sébastien Lecornu francia védelmi miniszter tárgyalást folytatott telefonon a zaporizzsjai atomerőművel kapcsolatban – közölte a The Guardian az orosz védelmi minisztériumra hivatkozva.

Sojgu tájékoztatta Lecornu-t Oroszország álláspontjáról „az atomerőművel kapcsolatos ukrán lépésekkel" kapcsolatban, valamint hangsúlyozta annak fontosságát, hogy a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) munkatársai ellátogassanak az erőműbe. Oroszország ehhez kész megadni minden segítséget - jelentette ki.

15:47
augusztus 25, 2022
Vágólapra másolva!

Aggregátorokról működnek egyes kórházak Herszonban

Áramkimaradások kezdődtek csütörtökön az orosz ellenőrzés alatt álló zaporizzsjai és herszoni régióban. A helyi hatóság megerősítette az Interfax hírügynökségnek, hogy az okokat még vizsgálják. Az áram nélkül maradt kórházak bekapcsolták az áramfejlesztőket – közölték.

A herszoni közigazgatás szerint a vízellátás és a mobilkommunikáció is akadozik.

18:40
augusztus 25, 2022
Vágólapra másolva!

A zaporozzsjai atomerőmű demilitarizálására szólított fel az ENSZ-főbiztos

Az Ukrajna elleni háború leállítására és a zaparozzsjai atomerőmű demilitarizálására szólította fel Oroszországot csütörtökön az ENSZ emberi jogi főbiztosa.

Michelle Bechelet genfi sajtótájékoztatóján azt mondta, „a hat hónapja kezdődött orosz agresszió miatt 6,8 millió ukrán menekült külföldre, és további milliók az országon belül kényszerültek otthonuk elhagyására. A fél éve folyó harcok nemcsak az embereket, hanem a zaporozzsjai atomerőmű közelében a környezetet is súlyosan veszélyeztetik".

Bachelet mandátuma lejártával utolsó tájékoztatóját tartotta meg - idézte fel az MTI.

19:49
augusztus 25, 2022
Vágólapra másolva!

Lekapcsolták a zaporizzsjai atomerőmű két blokkját

Lekapcsolták az elektromos hálózatról csütörtökön a zaporizzsjai atomerőmű két blokkját az ukrán tüzérség támadása miatt, majd az egyiket újból beindították - közölte Jevgenyij Balickij, a Zaporizzsja megyei Moszkva-barát katonai-polgári közigazgatásának vezetője.

A mai napon az ukrán fegyveres alakulatok által a zaporizzsjai atomerőmű közelében lévő távvezetékekre mért csapás következtében tűz keletkezett a 750 kilovoltos légvezeték védelmi övezetének területén. A tűz rövidzárlatot okozott az elektromos vezetékekben. Az erőmű vészhelyzeti relévédelme kioldott, és két erőműegység leállt, így a régió áramellátás nélkül maradt. Közvetlenül a tűz eloltása után után az egyik egységet újra üzembe helyezték - írta Telegram-csatornáján.

Hozzátette, hogy a megyében helyreállt az áramszolgáltatás is.

21:19
augusztus 25, 2022
Vágólapra másolva!

Az ukrán hatóságok Zaporizzsjában már kiürítési terven dolgoznak egy atomerőmű-baleset esetére

A zaporizzsjai ukrán helyi hatóságok értekezletet tartottak az evakuálás előkészítéséről egy lehetséges atomerőművi baleset esetére - közölte csütörtökön a megyei kormányzói hivatal.

Olekszandr Sztaruh megyei kormányzó tájékoztatása szerint megvitatták a lakosság riasztásának megszervezésével kapcsolatos részleteket, kijelölték a kommunikációs csatornákat és a gyülekezési helyeket evakuálás esetén.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál emlékeztetett arra, hogy csütörtökön - Kijev szerint az oroszok támadásai következtében - fennállása alatt most először teljesen lekapcsolódott a zaporizzsjai atomerőmű az elektromos hálózatról.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről