Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Egyre keményebb összecsapások Kelet- és Dél-Ukrajnában

Harkiv megye, 2022. szeptember 16. Ukrán harckocsi megsemmisített orosz katonai járművek roncsainak hátterében az ukrán erők által nemrégiben visszafoglalt területek egyikén a kelet-ukrajnai Harkiv megyében 2022. szeptember 15-én. MTI/EPA/Oleg Petraszjuk
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 206. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül21 bejegyzés
08:23
szeptember 17, 2022
Vágólapra másolva!

Ez történt pénteken

Előző napi közvetítésünket itt találja.

08:24
szeptember 17, 2022
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2022. szeptember 16-án 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 6753 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 7423 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.
A beléptetettek közül a rendőrség 212 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Az ukrajnai háború elől 2022. szeptember 16-án 27 ember, köztük 10 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

08:32
szeptember 17, 2022
Vágólapra másolva!

Elkezdték az Izjumnál talált tömegsír feltárását

Elkezdték az Izjumnál talált tömegsír feltárását. Az eddig exhumált holttestek 99%-án erőszakos halál nyomait fedezték fel - mondta a harkovi régió adminisztrációs vezetője. 

09:35
szeptember 17, 2022
Vágólapra másolva!

Két légvédelmi rendszert ad az Egyesült Államok Ukrajnának

A Pentagon bejelentette, hogy két NASAM típusú légvédelmi rendszert adnak Ukrajnának a következő két hónapon belül. A NASAM segítségével személyzet nélküli légi eszközöket, fegyvereket, helikoptereket, rakétákat, és repülőket lehet kiiktatni.

10:03
szeptember 17, 2022
Vágólapra másolva!

Az ukrán elnök részt vehet az ENSZ közgyűlésén

Az ENSZ tagjai megszavazták, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videókapcsolaton keresztül felszólalhasson a szervezet következő közgyűlésén. A 193 tag közül 101-en szavaztak igennel arra, hogy személyes jelenléttől eltekintenek, és az ukrán elnök előre rögzített videóüzenetet vetítik le. Hét tag, köztük Oroszország nemmel szavazott, tizenkilencen tartózkodtak.

10:50
szeptember 17, 2022
Vágólapra másolva!

A háború befejezését szorgalmazza a brazil elnök

éhány héttel a brazil elnökválasztás előtt Jair Bolsonaro elnök az ukrán-orosz háború befejezésére szólított fel egy kampánybeszédében.

"Testvérek vagyunk, egymás javát akarjuk. Bízunk a békében, Brazília mindent megtesz, és eddig is mindent megtett a béke érdekében" - mondta Bolsonaro kampánykörútján Prudentópolis városban - jelentette helyi idő szerint péntek este a G1 brazil hírportál.

Prudentópolis városát Brazília "kis Ukrajnájának" tartják. Az 53 ezer lakos háromnegyede ukránok leszármazottja, a várost és környékét pedig több tucat hagymakupolás templom díszíti.
Brazíliában a becslések szerint mintegy 600 ezer ukrán származású lakos él, akik többnyire az ország déli részén telepedtek le. Paraná államban néhány város, mint Guarapuava és Prudentópolis menekülteket is befogadott már Ukrajnából.

11:44
szeptember 17, 2022
Vágólapra másolva!

Az oroszok megvédik a Donbászban elért eredményeket

Oroszország valószínűleg makacsul megvédi a kelet-ukrajnai Donbászban található Luhanszki területet Kijev ellentámadása közepette, de nem világos, hogy Moszkva erői rendelkeznek-e "elegendő tartalékkal vagy megfelelő morállal" ahhoz, hogy ellenálljanak egy újabb összehangolt ukrán támadásnak - állítja a brit védelmi minisztérium.

Legutóbbi hírszerzési tájékoztatójuk szerint:

Bármilyen jelentős területvesztés Luhanszkban egyértelműen aláássa Oroszország stratégiáját.

12:06
szeptember 17, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrajna külügyminisztere bírálja Németországot, amiért nem olyan fegyvereket kaptak, amiket kértek

Ukrajna külügyminisztere ismét bírálta Németországot. Mint mondta, a Berlin által ígért új fegyverek "nem azok, amelyekre a legnagyobb szükségünk van".

Berlin csütörtökön bejelentette, hogy több többszörös rakétavetőt és "Dingo" páncélozott csapatszállító járművet küld Kijevnek, miközben az ukrán csapatok ellentámadást folytatnak a moszkvai erők ellen.

Dmytro Kuleba ukrán külügyminiszter a Frankfurter Allgemeine Zeitung című német lapnak azonban azt mondta, „Mi Leopard harckocsikat és Marder [páncélozott járműveket] kérünk, Németország pedig Dingo típusú páncélozott járműveket szállít.

Hálásak vagyunk értük. De nem ez az, amire a harcban a legnagyobb szükségünk van ... Mi a probléma? Miért nem kapjuk meg azt, amire szükségünk van, és ami Németországnak van?"

Németország számos különböző fegyverzetet küldött Ukrajnának Oroszország februári inváziója óta, de eddig nem volt hajlandó Leopárdokat és Marderseket átadni Kijev többszöri kérése ellenére.

12:35
szeptember 17, 2022
Vágólapra másolva!

Ezt állítják az ukránok az orosz veszteségekről

Az ukrán vezérkar jelentése szerint a háború kitörése óta, az orosz erők 54 250 katonát vesztettek a harcokban.

A szeptember 17-i jelentés szerint emellett Oroszország elvesztett 2 202 harckocsit, 4 701 páncélozott harcjárművet, 3 571 járművet és üzemanyagtartályt, 1 306 tüzérségi rendszert, 312 többszörös rakétakilövő rendszert, 168 légvédelmi rendszert, 251 repülőgépet, 216 helikoptert, 911 drónt és 15 hajót.

Az adatokat az ukrán vezérkar tette közzé, a pontos számokat nem lehet ellenőrizni.

13:12
szeptember 17, 2022
Vágólapra másolva!

Joe Biden nem merte megfenyegetni Putyint

Az amerikai elnököt a CBS Newsnak adott interjúban arról kérdezték, mit mondana Putyinnak, ha az orosz elnök vegyi vagy taktikai nukleáris fegyverek bevetését fontolgatná.

Biden így válaszolt: "Ne tegye! Ne tegye! Ne tegye! Megváltoztatná a háború arculatát, olyan lenne, mint semmi más a második világháború óta."

Az amerikai elnök nem volt hajlandó részletezni, hogy mit tenne az USA, ha Putyin mégis ilyen messzire menne.

Hozzátette: Olyan páriává válnak a világban, amilyenek még soha nem voltak. És attól függően, hogy mit tenne Oroszország, olyan válaszlépésre kerülne sor.

13:41
szeptember 17, 2022
Vágólapra másolva!

Zelenszkij főtanácsadója újabb fegyvereket követel

Zelenszkij ukrán elnök főtanácsadója, Mihajlo Podoljak felszólította az európai országokat, hogy biztosítsanak Ukrajnának "modern és hatékony" rakétavédelmi rendszereket.

"A nyugati országok számos modern és hatékony rakétavédelmi rendszerrel rendelkeznek. De Párizs, Róma és Berlin fölött nem repülnek rakéták. Ukrán városok felett repülnek. Talán itt az ideje megvédeni a civileket és a kritikus infrastruktúrát? Vagy várjunk egy nagyszabású, ember okozta katasztrófára?" – írta számonkérő hangvételű Twitter-üzenetében.

Twitter-bejegyzésével arra reagált, hogy Vlagyimir Putyin arra figyelmeztetett, hogy Moszkva fokozhatja az ország létfontosságú infrastruktúrájára mért csapásait, ha az ukrán erők oroszországi létesítményeket vesznek célba.

14:11
szeptember 17, 2022
Vágólapra másolva!

Olaszország 700 millió euróval segítheti Ukrajnát

700 millió euróval járulna hozzá Olaszország az EU segélyprogramjához egy kormánytervezet szerint. A kérdésben várhatóan szombaton, kormányülésen döntenek.

15:01
szeptember 17, 2022
Vágólapra másolva!

Több mint 80 000 ukrán embert evakuáltak augusztus óta a háború sújtotta régiókból

Az ideiglenesen megszállt területek reintegrációjáért felelős minisztérium jelentése szerint augusztus óta már több mint 80 ezer ukránt evakuáltak a háborús régiókból.

A jelentés szerint Zaporizzsja területéről több mint 30 000 embert, valamint több mint 24 000 embert Herszon területéről, 17 000 embert, (köztük 3000 gyermeket) Donyeck területéről és több mint 5000 ukránt Harkiv területéről evakuáltak.

15:49
szeptember 17, 2022
Vágólapra másolva!

Térképes grafikán, hogy hol szólaltak meg a légvédelmi szirénák az éjjel Ukrajnában

A grafikát a Nexta fehérorosz csatorna tette közzé Twitter-oldalán.

16:29
szeptember 17, 2022
Vágólapra másolva!

Ezzel vádolja Kijevet az orosz védelmi minisztérium

Az orosz védelmi minisztérium szombaton közölte, hogy erői csapásokat mértek Ukrajna több részére.

Egyúttal azzal vádolta Kijevet, hogy lövéseket hajtott végre a zaporizzsjai atomerőmű közelében

- írja a Reuters.

A minisztérium közlése szerint Európa legnagyobb atomerőművében továbbra is normális a sugárzási helyzet a minisztérium szerint, ugyanakkor szombaton két alkalommal is ukrán lövöldözést regisztráltak az erőmű közelében.

Az ukrán külügyminisztérium szóvivője tagadta, hogy az ukrán erők lövéseket adtak volna le a létesítmény közelében.

Az orosz erők a védelmi minisztérium közlése szerint Herszon, Mikolajiv, Harkiv és Donyeck régiókban hajtották végre csapásaikat. Közölték, hogy az ukrán erők sikertelen offenzívát hajtottak végre a herszoni Pravdyne közelében.

17:20
szeptember 17, 2022
Vágólapra másolva!

Fehéroroszországból is elkezdtek kivonulni a nyugati cégek

Oroszország után Fehéroroszországból is kivonul a H&M svéd ruházati vállalat.

A cég három évvel ezelőtt három üzlettel jelent meg a belorusz piacon, márciusban azonban bezárta ottani üzleteit. Szombati bejelentésük szerint végleg kivonulnak az országból, korlátozott időre azonban újra kinyitják boltjaikat a maradék áru értékesítésére.

A H&M csoport július 18-án jelentette be, hogy végleg elhagyja Oroszországot. Ugyanebben a hónapban az orosz Ipari és Kereskedelmi Minisztérium bejelentette, hogy a vállalat eladja az országban működő üzletágát. A H&M csoportnak, amely a H&M, H&M Home, COS, Arket, Monki, &Other Stories, Weekday és más márkák tulajdonosa, több mint 150 üzlete volt Oroszországban.

18:06
szeptember 17, 2022
Vágólapra másolva!

Öt hatalmas robbanás volt ...

Öt hatalmas robbanás rázta meg a dél-ukrajnai, orosz ellenőrzés alatt álló Melitopol városát - jelentette egy helyi tisztviselő, Vlagyimir Rogov.

Rogov a robbanásokkal kapcsolatban később ígért tájékoztatást - írja a lenta.ru.

A várost az elmúlt időszakban többször is támadta tüzérségi csapásokkal az ukrán hadsereg.

20:30
szeptember 17, 2022
Vágólapra másolva!

Újabb amerikai provokáció

Örményországba érkezett Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház elnöke.

A látogatás során Pelosi várhatóan találkozik Nikol Pashinyan örmény miniszterelnökkel, Alain Simonyan-nal az örmény nemzetgyűlés elnökével és más tisztviselőkkel "az örmény-amerikai kapcsolatok és a jelenlegi biztonsági helyzet megvitatása céljából" - írja az iz.ru.

A látogatás célja egy erőteljes kiállás "a demokratikus Örményország és egy stabil és békés kaukázusi régió" mellett.

Az amerikai képviselőház elnöke szeptember 19-ig tartózkodik majd Örményországban.

21:31
szeptember 17, 2022
Vágólapra másolva!

Öt hatalmas robbanás hallatszott Herszonban

Öt hatalmas robbanás hallatszott Herszonban, az elsődleges jelentések szerint az orosz ellenőrzés alatt álló dél-ukrajnai városban a légvédelem is aktivizálódott - írja az iz.ru.

Egyelőre nem tisztázott, hogy újabb ukrán rakétacsapás érte-e a várost.

22:50
szeptember 17, 2022
Vágólapra másolva!

Erdogan fontos bejelentést tett

Törökország csatlakozni kíván a Sanghaji Együttműködési Szervezethez (SCO) - jelentette be Recep Tayyip Erdogan török elnök.

A teljes cikket ide kattintva olvashatja el.

00:09
szeptember 17, 2022
Vágólapra másolva!

Rálőttek Ukrajnában a pápa különmegbízottjára

Rálőttek szombaton Ukrajnában Konrad Krajewski bíboros pápai főalamizsnásra, az egyházfő különmegbízottjára, aki humanitárius segítséget szállított Ferenc pápa nevében a dél-ukrajnai Zaporizzsja környékére - jelentette a Vatican News hírportál.

Amint a küldöttség befejezte a szállítmány szétosztását a helyieknek, könnyűfegyverekből Krajewski bíborosra és a környezetére lőttek.

A lengyel bíboros sértetlenül került ki az incidensből és folytatta a munkáját.
A pápai küldött most negyedszer jár Ukrajnában az orosz invázió február 24-i kezdete óta. Krajewski először Odesszába utazott, onnan Zaporizzsjába. Missziójának következő állomása a kelet-ukrajnai Harkiv.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről