Egymást követik az orosz bombatámadások

Események

Donyecki régió, 2022. október 11.
Orosz katonák egy 152 mm-es 2A36 Giatsint-B tarackágyúval lőnek ukrán célpontokra a kelet-ukrajnai donyecki régióban 2022. október 11-én.
MTI/AP/Alekszej Alekszandrov
Donyecki régió, 2022. október 11. Orosz katonák egy 152 mm-es 2A36 Giatsint-B tarackágyúval lőnek ukrán célpontokra a kelet-ukrajnai donyecki régióban 2022. október 11-én. MTI/AP/Alekszej Alekszandrov
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 232. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül42 bejegyzés
06:05
október 13, 2022
Vágólapra másolva!

Ez történt szerdán

Előző napi közvetítésünket ITT találja!

06:10
október 13, 2022
Vágólapra másolva!

Ajánlatot tett Putyin

Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta, folytatja a gázszállításokat Európába az Északi Áramlat 2 meg nem sérült részein - írta a Kyiv Independent. A labda az EU térfelén van, hogy akarja-e a gázszállítást a vezetéken keresztül - mondta Putyin a Russian Energy Week nemzetközi fórumon tartott beszédében.

06:17
október 13, 2022
Vágólapra másolva!

Öt települést foglaltak el az ukránok a herszoni régióban

A herszoni régió északkeleti részén fekvő Beriszlav körzetben öt települést - Novovasziljevka, Novogrygorivka, Nova Kamjanka, Tryfonivka, Cserhony - foglaltak el az ukránok tegnap. Az orosz csapatok Bakhmut és Avdivka környékén támadtak, emellett az oroszok megerősítik a frontvonalat a zaporizzsjai régió nyugati részén - írta elemzésében az amerikai ISW.

06:39
október 13, 2022
Vágólapra másolva!

Zelenszkij: Ukrajna megerősíti légvédelmét

Minél merészebb és kegyetlenebb lesz az orosz terror, annál nyilvánvalóbb a világ számára, hogy Ukrajna segítése az égbolt védelmében korunk egyik legfontosabb humanitárius feladata Európa számára - mondta az ukrán elnök legfrissebb beszédében.

Az elnök utalt arra, hogy Ukrajna kapott, illetve fog kapni ilyen jellegű támogatást. 

06:47
október 13, 2022
Vágólapra másolva!

Francia légvédelmi rendszereket kap Ukrajna

Franciaország a következő hetekben légvédelmi rendszereket, köztük radarokat és rakétákat szállít Ukrajnának - közölte Emmanuel Macron francia elnök a France 2 francia televíziós csatornának adott interjújában október 12-én.

07:22
október 13, 2022
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarországra tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 5708 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 4561 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - írta közleményében az Országos Rendőr-főkapitányság. 

Az ukrajnai háború elől szintén tegnap 81 ember, köztük 36 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

07:55
október 13, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrajna 18 perc alatt 4 orosz helikoptert lőtt le.

Ukrán légvédelem tegnap rövid idő belül legalább négy orosz harci helikoptert - feltehetően Ka-52-eseket - lőtt le az ország déli részén.

08:32
október 13, 2022
Vágólapra másolva!

Orosz csapás érte Avdivkát

Legalább hét ember meghalt és nyolc megsebesült Avdivka város egyik zsúfolt piacára mért orosz csapásban - közölte a kelet-donyecki régió kormányzója. "Az ilyen lövöldözésben nincs katonai logika , csak a féktelen vágy, hogy minél több emberünket megöljék és másokat megfélemlítsenek" - mondta a támadásról Pavlo Kirilenkó kormányzó.

09:10
október 13, 2022
Vágólapra másolva!

Spórolniuk kell az ukránoknak az árammal

Az ukrán miniszterelnök, Denisz Smihal arra szólította fel a lakosságot és a vállalkozásokat, hogy az áramkimaradások elkerülése érdekében csökkentsék az áramfogyasztást a csúcsidőszakokban. Azt kérik, hogy 17 és 22 óra között Ukrajna-szerte 25%-kal csökkentsék az áramfogyasztást, hogy stabilizálják az orosz rakétatámadások által megrongált villamosenergia-rendszert.

09:38
október 13, 2022
Vágólapra másolva!

Nem tudják feltölteni a zaporizzsjai erőmű generátorait

Az Energoatom, az erőműt üzemeltető ukrán állami vállalat azzal vádolta meg az oroszokat, hogy nem engedik át a vállalat gázolajat szállító járműveinek konvoját, hogy feltöltsék az erőmű generátorait, miután egy Dnyipropetrovszk régióban lévő alállomás lövedékei miatt az erőműben megszűnt az áramszolgáltatás.

10:11
október 13, 2022
Vágólapra másolva!

Török javaslat jöhet az ukrajnai békére

Vlagyimir Putyin orosz elnök ma Kazahsztánban találkozik Recep Tayyip Erdogan elnökkel egy valószínűleg "nagyon érdekes" találkozó keretében, ahol a török vezető elképzeléseket javasolhat az ukrajnai békére vonatkozóan - közölte a Kreml. Az orosz és a török elnök Kazahsztán fővárosában egy regionális csúcstalálkozó keretein belül egyeztet.

10:31
október 13, 2022
Vágólapra másolva!

Nagy- Britannia rakétákat küld Ukrajnának

Nagy-Britannia első alkalommal ad Ukrajnának több nagy hatótávú rakétát az orosz légicsapások elleni védekezéshez, de nem biztosítja az azokat indító fegyvereket.

Ehelyett az AMRAAM rakéták - amelyek képesek cirkálórakéták lelövésére - a légvédelmi rendszerek felfegyverzését segítik majd, amelyeket az Egyesült Államok ad át Ukrajnának.

E rendszerek beszerzésének hiánya azt jelenti, hogy a héten Brüsszelben ülésező nyugati szövetségesek nehezen tudnak eleget tenni a kijevi kormány egyre sürgetőbb kéréseinek, hogy megvédjék Ukrajna légterét az orosz rakéta- és dróntámadásoktól.

11:01
október 13, 2022
Vágólapra másolva!

Melitopolban orosz útlevelet követelnek a munkavállalóktól

Ivan Fedorov polgármester szerint a Melitopolban lévő orosz megszállók azt követelik, hogy az önkormányzati vállalatok alkalmazottai szerezzenek be orosz útlevelet.

Ha az emberek ezt megtagadják, elbocsátással fenyegetik őket, és azzal, hogy máshol sem találnak majd munkát.

11:28
október 13, 2022
Vágólapra másolva!

Támadnak az oroszok

A donyecki és a luhanszki népköztársaság csapatai, az orosz hadsereg támogatásával, visszafoglalták Oputnoje és Ivangrad településeket Artyomovszk irányában.

11:45
október 13, 2022
Vágólapra másolva!

Lukashenko hihetetlen kijelentése

Alekszander Lukashenko szerint a nyugati országok által szponzorált puccsok és a szankciók a harmadik világháború kitöréséhez vezethetnek. Hozzátette, hogy mivel Fehéroroszország nem rendelkezik nukleáris fegyverekkel, ezért folyamatos nyugati támadások alatt áll, amelyek destabilizálni akarják az országot.

"A posztszovjet országok közül mi voltunk az egyik, amely önként mondta le a nukleáris fegyverekről. De mit kaptunk cserébe? Nemzetközi jogi garanciák helyett üres szavakat és nyilatkozatokat, valamint számtalan destabilizációs kísérletet" - jelentette ki.

12:11
október 13, 2022
Vágólapra másolva!

Putyin az új világrendről beszélt

Vlagyimir Putyin szerint a világ multipolárissá válik, és Ázsiában új hatalmi központok jönnek létre. A CICA konferencián elmondta, hogy jelenleg a világban jelentős politikai és gazdasági változások mennek végbe, az ázsiai országok pedig a világgazdaság mozgatórugójává léptek elő. Szerint Oroszország továbbra is aktív részese a folyamatoknak és szeretnének egy olyan rendszert létrehozni, amely nyitott és kölcsönösen kedvező a kereskedelmi partnerek és a befektetők számára.

12:30
október 13, 2022
Vágólapra másolva!

Meghaltak az első mozgósított katonák Ukrajnában

Cseljabinszk kormányzója bejelentette, hogy a különleges műveleti zónában meghalt öt orosz katona, akiket nemrég mozgósították. A kormányzó kijelentette, hogy a családjaikat mindenben segíteni fogják, a szokásos állami támogatás mellett egymillió rubelt is kapnak. Ez volt az első olyan eset, hogy az orosz hatóságok tartalékosok haláláról számoltak be.

13:00
október 13, 2022
Vágólapra másolva!

Újra elérhető lesz az Instagram Oroszországban

Két orosz szolgáltató felhasználóinak egy részénél újra elérhető lett az Instagram nevű közösségi oldal, amelyet korábban az orosz hatóságok azért tiltották be, mert a felületen oroszellenes üzenetek jelentek meg, amelyeket az anyavállalat, a Meta, bizonyos országokban engedélyezett is. Az elmúlt időszakban viszont már a Dumában is tárgyaltak arról, hogy az Instagrammot ismét elérhetővé teszik Oroszországban, mivel a vállalat az elmúlt időszakban "jól viselkedett".

13:17
október 13, 2022
Vágólapra másolva!

Zelenszkijt bírálták az Egyesült Államokban

Peter Suchiu, a 19FortyFive rovatvezetője szerint rendkívüli hülye ötlet Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azon kérése a NATO irányába, hogy Ukrajna fölött repüléstilalmi zónát hozzanak létre. Szerinte ugyanis egy ilyen intézkedéssel nem fognak véget érni a harcok Ukrajnában, sőt a NATO-nak is be kell majd lépnie a háborúba. Szerinte Ukrajna éppen ezt akarja elérni, ez viszont közelebb hozná a világot a nukleáris világvégéhez.

13:43
október 13, 2022
Vágólapra másolva!

Újabb elhibázott brüsszeli szankció

Az újabb uniós csomagban már az orosz acélipar is érintette, ezért Moszkva új partnereket keres. Törökország a friss adatok szerint 93 százalékkal több acélt vásárolt Oroszországból, mint egy évvel korábban, miközben az Európai Unióban hiány alakulhat ki.

14:04
október 13, 2022
Vágólapra másolva!

Putyin külügyminisztere válaszolt Bidennek

Sergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint az, hogy Joe Biden nem hajlandó tárgyalásokat folytatni Vlagyimir Putyin orosz elnökkel nem befolyásolja a nemzetközi helyzetet, mivel az Egyesült Államok álláspontja a mostaninál már nem igazán tud rosszabb lenni. Lavrov aláhúzta, hogy Oroszország sosem utasította el a béketárgyalásokkal kapcsolatos ajánlatokat, azonban eddig még egy józan ajánlat sem érkezett.

14:55
október 13, 2022
Vágólapra másolva!

Orosz válasz az ukrán NATO-csatlakozási kísérletre

Jevgenyij Lebegyev, az orosz Duma biztonsági bizottságának tagja szerint lázálom Olekszij Rezznyikov, az ukrán védelmi minisztérium vezetőjének azon kijelentése, hogy Ukrajna de facto csatlakozott a NATO-hoz. Lebegyev hozzátette, hogy a NATO-csatlakozás egy olyan folyamat, amely hosszas, és minden tag beleegyezésére szükség van hozzá.

"Úgy tűnik nekem, hogy a NATO-tagok körében egyre elterjedtebb, hogy minden képtelen ukrán kijelentést megbocsátanak. Ennek alapján valószínüleg ez a kijelentés sem éri majd el az ingerküszöbüket. Ennek ellenére tényleges lépés nem fog történni, Ukrajna nem lesz a NATO tagja.

15:23
október 13, 2022
Vágólapra másolva!

Itt az amerikai bejelentés a NATO-ról

Egyesült Államok teljes mértékben elkötelezett a katonai szövetség alapszerződése kollektív védelemről szóló pontja, a washingtoni szerződés 5. cikke betartása mellett, ami azt jelenti, hogy a NATO-tagországok területének minden négyzetcentiméterét megvédi esetleges agresszió esetén - jelentette ki az amerikai védelmi miniszter Brüsszelben csütörtökön.

Lloyd Austin a NATO-tagországok védelmi miniszterei tanácskozásának befejező munkanapjára érkezve hangsúlyozta, a szövetségesek minden segítséget megadnak Ukrajnának mindaddig, amíg arra szükség van. Hozzátette, várakozással tekint Svédország és Finnország NATO-csatlakozása elé, mely reményei szerint hamarosan megtörténik. Mint ismert, Ukrajna nem a NATO tagja, bár nagyon szeretne az lenni. Erre viszont gyakorlatilag nincs esélye a jelenlegi helyzetben.

15:53
október 13, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszországot támadta meg Ukrajna - videó

Belgorodban nyolc hatalmas robbanás volt hallható. A Ria Novosti értesülései szerint az orosz légvédelem a beérkező lövedékek nagy részét hatástalanította, de egy lakóépületet találat ért.

16:32
október 13, 2022
Vágólapra másolva!

Kim Dzsongun: Észak-Korea készen áll az atomháborúra

Észak-Korea vezetője, Kim Dzsongun figyelmeztette az ország ellenségeit, hogy nukleáris haderejük készen áll egy igazi háború megvívására. Mindezt azt követően jelentette ki, hogy nagy-hatótávú ballisztikus rakétát teszteltek sikeresen.

16:50
október 13, 2022
Vágólapra másolva!

Zelenszkij újabb követelése

Volodomir Zelenszkij ukrán elnök az Európa Tanács (ET) parlamenti közgyűléséhez intézett csütörtöki beszédében megkérte Európát, hogy támogassa az ukrajnai légvédelmi rendszer megerősítését.

Az ukrán elnök videokapcsolaton keresztül beszélt az ET-tagállamok delegációihoz, és hangsúlyozta, hogy az légteret meg kell védeni az orosz terrortól, "ez alapvető lépés lenne a háború közeljövőben történő befejezéséhez."

17:08
október 13, 2022
Vágólapra másolva!

Itt az oroszok válasza az ukrán bombázásra

Az ukrán sajtó szerint ismét légiriadó van országszerte. Az oroszok október 10-én és 11-én átfogó támadást indítottak létfontosságú infrastrukturális és katonai célpontok ellen, amelynek következtében számos nagyvárosban nem volt áram, ivóvíz és internet. A mai nap folyamán állítólag javarészt helyreálltak a problémák, de miután Ukrajna rakétákat lőtt ki Belgorodra, az oroszok ismét lövéseket adtak le. A károk még nem ismertek.

17:23
október 13, 2022
Vágólapra másolva!

Térképen a front jelenlegi állása

17:42
október 13, 2022
Vágólapra másolva!

Fel akarták robbantani a Török Áramlat gázvezetéket

Dimitrij Peszkov, orosz elnöki szóvivő bejelentette, hogy több szabotőrt is elkapott a titkosszolgálat, akik állítólag a Török Áramlat ellen terveztek merényletet. Kiemelte, hogy a szabotőröket orosz területen fogták el, és a merényletet Oroszországban tervezték.

18:21
október 13, 2022
Vágólapra másolva!

Helyreállt Ukrajnában az áramellátás

Széles körben helyreállt Ukrajnában az áramellátás  - közölte csütörtökön az Ukrajna áramellátásáért felelős vállalat, az Ukrenerho vezetője.

Volodimir Kudrickij az ukrán köztelevíziónak nyilatkozva elmondta: az áramtermelés és -ellátás újraindult, de tovább dolgoznak az orosz bombázások miatt megrongálódott infrastruktúra helyreállításán. Hozzátette: az ukrán lakosságnak továbbra is takarékoskodnia kell az áramfelhasználással, mert további orosz támadások várhatóak.

18:47
október 13, 2022
Vágólapra másolva!

Putyin és Erdogan rendkívüli megállapodása

Vlagyimir Putyin és Recep Tayyip Erdogan Asztanában folytatott tárgyalásokat, ahol megállapodtak abban, hogy mihamarabb megkezdik egy Törökországban létrehozandó gázelosztó-központ tervezését. Dimitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a török elosztó ötlete remek fogadtatásban részesült, a két ország közösen dolgozna majd a projekten.

19:17
október 13, 2022
Vágólapra másolva!

Újabb fogolycsere történt Oroszország és Ukrajna között

Az orosz védelmi minisztérium és Ukrajna is megerősítette, hogy egy újabb fogolycsere keretében mindkét oldalon húsz katona szabadult ki a fogságból - írja a The Guardian.

Az ukrán közlés szerint a most kiszabadultak jelenleg orvosi vizsgálaton vesznek részt.

19:47
október 13, 2022
Vágólapra másolva!

Stoltenberg: A NATO nukleáris elrettentőképessége a béke megőrzését szolgálja

A NATO nukleáris elrettentő erejének alapvető célja a béke megőrzése és a szövetségesek elleni esetleges támadás megelőzése - jelentette ki a NATO-főtitkár Brüsszelben, a tagországok védelmi minisztereinek kétnapos tanácskozását követően csütörtökön.

Jens Stoltenberg sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: "rendkívül távoliak" az olyan körülmények, amelyek között a katonai szövetségnek nukleáris fegyvert kellene bevetnie.

"Súlyos következményei lennének, ha Oroszország nukleáris fegyvert vagy bármilyen nukleáris eszközt alkalmazna Ukrajna ellen" - fogalmazott a NATO-főtitkár, majd hozzátette: az orosz nukleáris fenyegetés a legveszélyesebb és legfelelőtlenebb fenyegetőzés a hidegháború óta. Ilyen eszközök alkalmazása alapjaiban változtatná meg a konfliktus természetét - mutatott rá Stoltenberg.

20:22
október 13, 2022
Vágólapra másolva!

Abbász Putyinnal tartott megbeszélésén elutasította a kizárólagos amerikai közvetítő szerepet az izraeli-palesztin konfliktusban

Mahmúd Abbász palesztin elnök csütörtökön Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tartott megbeszélésén elutasította a kizárólagos amerikai közvetítő szerepet az izraeli-palesztin konfliktusban.

A két vezető az Ázsiai Együttműködési és Bizalomerősítő Konferencia (CICA) keretében találkozott Kazahsztán fővárosában, Asztanában. Putyin több kétoldalú megbeszélést folytatott, többek között Törökország, Azerbajdzsán, Kirgizisztán, Tádzsikisztán és Katar vezetőivel.

Abbász szerint az amerikai közvetítés csak az ENSZ, az Európai Unió, az Egyesült Államok és Oroszország alkotta közel-keleti kvartett keretében fogadható el.

Abbász hivatalának közleménye nem említette, hogy a tárgyaláson szóba került volna az ukrajnai orosz hadművelet.

20:54
október 13, 2022
Vágólapra másolva!

Herszon régió elhagyására szólította fel a lakosokat a helyi oroszbarát vezető

Az Ukrajna déli részén található Herszon régió Moszkva által kinevezett vezetője, Vlagyimir Saldo felszólította a lakosokat, hogy hagyják el a területet, és Oroszországtól segítséget kért az emberek evakuálásában - írja az Agence France-Presse.

Saldo közlése szerint az egyre fokozódó ukrán rakétatámadások miatt sürgeti az evakuálást - írja a The Guardian.

Herszon egyike annak a négy ukrajnai régiónak, amelyet Oroszország a közelmúltban az országhoz csatolt.

21:39
október 13, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrán vezérkar: Az orosz erők parancsot kaptak a támadóműveletek leállítására több irányban

Az orosz csapatok parancsot kaptak a felsővezetéstől, hogy ideiglenesen állítsák le a támadóműveleteket a harci cselekmények bizonyos területein, köztük Donyeck megyében - írta az ukrán vezérkar csütörtöki harctéri helyzetjelentésében.

A közlemény szerint az ilyen döntések fő oka az utánpótlás rendkívül alacsony erkölcsi és pszichológiai állapota és az, hogy a mozgósítottak közül sokan dezertálnak, illetve nem tartják be a harci parancsokat.

A zaporizzsjai régióban, Tokmak térségében az ukrán alegységek három orosz Sz-300-as légvédelmi rakétarendszert semmisítettek meg legénységgel együtt.

A megsérült orosz katonákat a helyi kórházba szállították. A déli Herszon megyében Tokarivka térségében mértek az ukrán erők tüzérségi csapást az orosz csapatokra, aminek következtében az orosz hadsereg mintegy 150 katonát veszített.

22:04
október 13, 2022
Vágólapra másolva!

Rakéták csapódtak be Nyugat-Ukrajnában

Makszim Kozytsky, a nyugat-ukrajnai Lviv katonai közigazgatásának vezetője ma közölte, hogy Oroszország hat rakétát lőtt ki a régióra.

Állítása szerint az ukrán légvédelem négyet lelőtt közülük, de két rakéta célba talált.

Kozytsky nem részletezte, hogy voltak-e áldozatok - írja a The Guardian.

22:26
október 13, 2022
Vágólapra másolva!

Észtország újabb katonai segélyt küld Ukrajnának

Észtország kormánya csütörtökön úgy döntött, hogy újabb katonai segélyt küld Ukrajnának.

Téli egyenruhát, felszerelést és lőszert küldünk Ukrajnának. Gyorsan le fogjuk szállítani - írta Kaja Kallas észt miniszterelnök a Twitteren, az adomány mennyiségének említése nélkül.

A védelmi minisztérium szóvivője biztonsági okokra hivatkozva szintén nem nyilatkozott ez ügyben.
Kallas felhívta a nemzetközi közösséget, hogy küldjön több katonai segélyt Ukrajnának, hogy meggyorsíthassa a megszállt területek felszabadítását. "Ez a béke útja" - írta.

Észtország közlése szerint az ukrajnai orosz hadművelet február 24-i kezdete óta 250 millió euró értékben küldött katonai segélyt Kijevnek.

A fegyverek között voltak tankelhárító aknák, amerikai gyártmányú Javelin páncéltörő rakéták, valamint a német szövetségi kormány engedélyével továbbadott, az egykori Német Demokratikus Köztársaság készleteiből származó tarackok.

Emellett Észtország Németországgal közösen felszerelt két tábori kórházat is átadott Ukrajnának.

22:52
október 13, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszország megfontolja, hogy megújítsa-e az ukrán gabonaexport-megállapodást

Előfordulhat, hogy az orosz vezetés nem újítja meg az ukrán gabonaexportról kötött megállapodást, mivel a Nyugat nem tartja be az orosz műtrágyaexport akadályainak elhárítására tett ígéretét - közölte csütörtökön Asztanában Jurij Usakov, Vlagyimir Putyin orosz elnök külpolitikai tanácsadója újságíróknak nyilatkozva.

A megállapodásban Oroszország kötelezettséget vállalt az ukrán tengeri kikötők blokádjának feloldására a gabonaszállító hajók előtt, cserébe hasonló engedményeket kért saját műtrágya- és élelmiszerexportja számára.

Jurij Usakov az asztanai ázsiai együttműködési csúcstalálkozón arra az újságírói kérdésre, hogy a gabonaüzlet a jelenlegi formájában folytatódik-e, az Interfax hírügynökség beszámolója szerint válaszában úgy fogalmazott: "Nem tudom, mert a megállapodás második részét nem tartják be".

Elmondása szerint mintegy 300 ezer tonna orosz műtrágya vesztegel európai kikötőkben, amihez azonban még senki nem tudott hozzáférni, holott Oroszország ingyen felajánlotta a teljes tételt a legszegényebb országoknak.

23:01
október 13, 2022
Vágólapra másolva!

Kuleba orosz telefonbetyároknak elismerte Ukrajna felelősségét a krími és a belgorodi robbantások miatt

Elismerte Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter két orosz telefonbetyárnak, hogy Ukrajna áll az oroszországi Belgorod megye és a 2014-ben Oroszország által elcsatolt Krímben elkövetett támadások mögött.

Az orosz médiában csütörtökön tették közzé az online beszélgetést, amelyet a Lexus álnéven ismertté Alekszej Sztoljarov és a Vovanként emlegetett Vlagyimir Kuznyecov készített az ukrán diplomácia vezetőjével.

A félrevezetett Kuleba abban a hiszemben beszélt, hogy Michael McFaul volt moszkvai amerikai nagykövettel van dolga.

A Krím nem tartozik a legközelebbi operatív célpontok közé. De ha megkérdezi tőlem, hogy ki robbantgat a Krímben vagy Belgorodban, akkor négyszemközt azt mondom, hogy igen, mi vagyunk azok - jelentette ki Kuleba a videofelvételen.

23:25
október 13, 2022
Vágólapra másolva!

Herszoni kimenekítési tervekről és Donyec-medencei sikerekről számoltak be az orosz hatóságok

Segítséget ígért az orosz kormány csütörtökön az ukrán ellentámadás fókuszában lévő Herszon megye azon lakosainak, akik "Oroszország más régióiba" szeretnének utazni, a donyecki régió hatóságai pedig két település elfoglalásáról tettek bejelentést.

Marat Husznullin orosz miniszterelnök-helyettes bejelentette, hogy a kormány segíteni fogja az október elején Oroszországhoz csatolt Herszon megye lakosait, akik Oroszország más régióiba szeretnének távozni. Mint mondta, az erre vonatkozó kérést a régió ügyvezető kormányzója, Vlagyimir Szaldo intézte Moszkvához, az ukrán rakétatámadásokra hivatkozva.

A kormányfőhelyettes segítséget ígért az emberek ingyenes elhelyezésében és ellátásában. Kirill Sztremouszov, a régió közigazgatásának helyettes vezetője hangsúlyozta, hogy nem tervezik Herszon régió kiürítését.

A Donyecki Népköztársaság területvédelmi parancsnoksága közölte, hogy az orosz erők "felszabadították" az Artemivszktől (Bahmuttól) mintegy hat kilométerre lévő Opitne és Ivanhrad települést.

Gyenyisz Pusilin, az Oroszország által elcsatolt donyecki régió vezetője a Rosszija 24 hírtelevíziónak nyilatkozva úgy vélekedett, hogy a csapaterősítésnek és a mozgósításnak köszönhetően fordulópontjához közeledik az általa vezetett terület "felszabadítása".

23:47
október 13, 2022
Vágólapra másolva!

Uniós biztos: Ez idáig 17,4 milliárd euró értékű orosz vagyont sikerült befagyasztani az EU-ban

Ez idáig 17,4 milliárd euró értékű, szankciós intézkedés alatt álló orosz vagyont sikerült befagyasztani az Európai Unióban az Ukrajna elleni orosz háború miatt, ami jelentős összeg, de a lefoglalások 90 százalékát mindössze hét tagállam hajtotta végre - jelentette ki Didier Reynders, az Európai Bizottság igazságügyért felelős tagja csütörtökön Luxembourgban.

Az uniós tagállamok igazságügyi minisztereinek tanácskozását lezáró sajtótájékoztatón a belga biztos elmondta, hogy minden tagállamnak végre kell hajtania a szankciós intézkedéseket, és ezekről jelentést kell tenniük az Európai Bizottságnak.

Mint mondta, az Európai Bizottság és az európai főügyész is felvetette az Európai Ügyészség megbízatásának esetleges kiterjesztését az uniós szankciók megsértésének üldözésére, de a téma még alapos megfontolást igényel.

Reynders elmondta továbbá, hogy 14 uniós tagállam az ukrán hatóságokkal együtt - és az Európai Unió Büntető Igazságügyi Együttműködési Ügynökségének (Eurojust) támogatásával - közös nyomozócsoportot hoztak létre, hogy elősegítsék az Ukrajnában elkövetett bűncselekményekkel kapcsolatos bűnügyi nyomozást.