Minden eddiginél pusztítóbb orosz támadás következhet

Donyeck, háború, Ukrajna, Oroszország, orosz-ukrán háború, rakéta, utca,
DONETSK, UKRAINE - DECEMBER 06: A view of grad projectile sticks out along Mira Avenue after many missiles and artillery shells fell in the area, in the Voroshilovskiy district of Donetsk, Ukraine on December 06, 2022. According to the initial reports, there were people killed and injured in the attack that severely damaged civilian settlements. Leon Klein / Anadolu Agency (Photo by Leon Klein / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 287. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül25 bejegyzés
05:05
december 07, 2022
Vágólapra másolva!

Ez történt kedden

Előző napi közvetítésünket ITT TALÁLJA!

05:08
december 07, 2022
Vágólapra másolva!

Emberek millióit fenyegeti a tél Ukrajnában

Emberek millióit fenyegeti a kemény tél Ukrajnában, tekintettel az ország infrastruktúráját ért számos támadásra - hívta fel a figyelmet kedden Martin Griffiths, az ENSZ humanitárius ügynökségének vezetője a világszervezet Biztonsági Tanácsának New York-i ülésén.

"Az Ukrajna energetikai infrastruktúrája elleni támadások, ideértve az erőműveket és a távhőszolgáltatókat, emberek millióit fosztották meg a fűtéstől, valamint az áram- és vízszolgáltatástól" - hangsúlyozta Griffiths. Hozzátette, hogy mindez újabb vetületet ad a háború okozta humanitárius válságnak.

Griffiths szóvá tette az ukrajnai orosz hadművelet kezdete óta az egészségügyi intézményeket ért számtalan támadást is. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) eddig 715 ilyen esetet dokumentált kórházak, illetve más hasonló létesítmények ellen. "Ezek több mint 70 százalékát teszik ki az egészségügyi ellátórendszerek infrastruktúrája ellen világszerte elkövetett támadásoknak" - emelte ki.

05:15
december 07, 2022
Vágólapra másolva!

Riadó egy orosz légibázison

Légiriadó volt december 6-án késő este az oroszországi Engels városának egyik repülőterén, egy nappal azután, hogy robbanások voltak két orosz légibázison is, köztük az Ukrajnától több száz kilométerre fekvő Engelsen.

05:35
december 07, 2022
Vágólapra másolva!

Robbanások Bakhmutban - videó

Az oroszok folytatták a szárazföldi támadásokat Bakhmut és Avdivka közelében - írta korábban az amerikai Háborús Tudományok Intézete (ISW). Orosz források szerint csekély előrehaladást értek el, de

bekeríteni továbbra sem tudták a várost.

05:55
december 07, 2022
Vágólapra másolva!

Több mint kétszáz becsapódás a Szumi régióban

Az oroszok tegnap 226 lövedéket lőttek ki a Szumi régió hét településére - közölte Dmytro Zsivitszkij regionális kormányzó.

06:30
december 07, 2022
Vágólapra másolva!

Putyin utáni időszakban lehet tárgyalni Moszkvával

Ukrajna ENSZ-megbízottja szerint Moszkvának a békéért könyörögni vagy a józan eszére apellálni hasztalan. Szerhij Kiszliczja szerint a nemzetközi közösségnek fontolóra kellene venni a Moszkvával kötendő poszt-Putyin-féle megállapodások módozatait.

07:18
december 07, 2022
Vágólapra másolva!

Parlamenti képviselő halt meg Donyeck bombázásában - fotó

A Donyecki Népköztársaság (DPR) képviselője, Marija Pirogova meghalt egy Ukrajnából érkező ágyútámadás során - jelentették december 6-án, kedden.

08:08
december 07, 2022
Vágólapra másolva!

Blinken: Az USA nem engedélyezte az ukrajnai csapásokat Oroszországon belül

Az Egyesült Államok kedden kijelentette, hogy nem engedélyezte Ukrajnának, hogy csapásokat hajtson végre Oroszországon belül, miután sorozatban dróntámadások érik a hadsereggel kapcsolatban álló létesítményeket mélyen orosz területen belül. Kijev nem vállalta közvetlenül a felelősséget, de nem is bírálta az akciót, amely oroszországi jelentések szerint három ember halálát okozta, valamint nagy hatótávolságú bombázógépeket és egy üzemanyagraktárt rongált meg.

"Nem bátorítottuk és nem tettük lehetővé az ukránoknak, hogy Oroszország területén belül csapást mérjenek" - mondta újságíróknak Antony Blinken külügyi államtitkár.

Washington visszatartotta magát attól, hogy az ukrán erőket olyan nagy hatótávolságú ATACMS rakétákkal lássa el, amelyek Oroszországon belül csapást mérhetnek, mert attól tart, hogy ez közvetlen összecsapáshoz vezethet az orosz erők, valamint az amerikai és a NATO-erők között.

08:28
december 07, 2022
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2022. december 6-án 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 4547 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 3570 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.
A beléptetettek közül a rendőrség 122 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Az ukrajnai háború elől 2022. december 6-án 33 ember, köztük 15 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

09:09
december 07, 2022
Vágólapra másolva!

Zaporizzsját bombázták az éjszaka

Oleksandr Starukh, Zaporizzsja régió kormányzója azt közölte a Telegramon, hogy két települést is bombáztak az éjszaka az oroszok. Három ember sérült meg, köztük egy 15 éves lány.

10:19
december 07, 2022
Vágólapra másolva!

Varsó Patriot rakéták lengyelországi telepítéséről tárgyal Berlinnel

Varsó a német hadsereg készleteiben lévő, amerikai gyártmányú Patriot rakéták lengyelországi telepítéséről fog tárgyalni Berlinnel, miután Németország elutasította szállításukat Nyugat-Ukrajnába - közölte Mariusz Blaszczak nemzetvédelmi miniszter kedd esti Twitter-bejegyzésében.

A tárcavezető a német védelmi minisztériummal folytatott egyeztetést követően azt írta: csalódottan fogadta az Ukrajnának szánt támogatás elutasítását. "Ezért elkezdjük a rakétavetők lengyelországi elhelyezéséről, parancsnoki rendszerünkbe való bevonásáról szóló munkamegbeszéléseket" - tette hozzá.

Németország azután ajánlotta fel Lengyelországnak a Patriot-rendszert, hogy november közepén feltehetőleg az ukrán légvédelem egyik szovjet gyártmányú rakétája csapódott be a kelet-lengyelországi Przewodów településen, két ember halálát okozva.

11:15
december 07, 2022
Vágólapra másolva!

Rekord közelében az orosz szén export

A szankciós nyomás fellazulásának köszönhetően majdnem rekordot döntött az orosz szén export, számolt be róla a Lenta a Kpler elemzőcég adataira hivatkozva. Októberben az oroszok 16,6 tonna szenet adtak el külföldre, ami csak kevéssel marad el a júniusi szinttől, amely 2017 óta a legmagasabb volt. A Kpler szerint ez a minimális visszaesés várható volt, hiszen a szénpiac szezonális.

11:36
december 07, 2022
Vágólapra másolva!

Védelmi állásokat építenek az oroszok

A brit védelmi minisztérium értesülései szerint az oroszok védelmi állásokat létesítenek az elfoglalt ukrán területek határán. Az új jelentés kitér arra is, hogy az oroszok többek között úgynevezett "sárkányfoggal" próbálják megerősíteni az állásokat. Ez az eszköz egy piramis alakú betonépítmény, amely a tankok haladását korlátozza. A britek szerint Mariupol mellett Zaporizzsja térségben is védekezésre rendezkedtek be az oroszok.

12:01
december 07, 2022
Vágólapra másolva!

Putyin külügyminisztere megszólalt

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint a világban tapasztalható hatalmi egyenlőtlenség legfőbb oka, hogy a kisebbségben lévő nyugati hatalmak továbbra sem képesek elfogadni azt, hogy a világ többpólusúvá válik. Hozzátette, hogy ezt a folyamatot fel kell gyorsítani, azonban a nyugati hatalmak mindenképpen hátráltatni akarják mindezt.

12:18
december 07, 2022
Vágólapra másolva!

Esett az új autók eladása Oroszországban

Oroszországban 61,6 százalékkal, 46 ezer 403-ra zuhant az új autók és haszongépjárművek eladása novemberben az egy évvel korábbihoz képest. Októberben ennél is nagyobb, 62,8 százalék volt a visszaesés - közölte az Oroszországban tevékenykedő európai vállalatokat tömörítő szervezet, az AEB járműgyártó-bizottsága.

12:59
december 07, 2022
Vágólapra másolva!

Az orosz védelmi minisztérium közleménye

Az orosz védelmi minisztérium tájékoztatása szerint Kupjanszk irányában sikerült megállítaniuk egy támadást, az összecsapások során 70 ukrán katona halhatott meg. Szintén kiderült, hogy az ukránok Donyekcben is ellentámadásba lendültek, míg Harkov térségben az orosz tüzérség egy zsoldosok számára kialakított létesítményt semmisített meg. Emellett az orosz erők folytatják az offenzívát Krasznolimanszk irányában annak érdekében, hogy kedvezőbb legyen a frontvonal állása.

13:09
december 07, 2022
Vágólapra másolva!

Moszkva válasza a brüsszeli szankcióra

Moszkva különböző válaszlehetőségeket mérlegel a Nyugat által bevezetett olajárplafonnal kapcsolatban - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő szerdán újságíróknak.

Amint a döntés megszületik, nyilvánosságra hozzuk" - mondta a szóvivő, aki nem kívánt részletekbe bocsátkozni.

A Vedomosztyi című orosz gazdasági lap szerdán arról számolt be, hogy az orosz kormány három lehetséges válaszlépésen dolgozik, miután az Európai Unió és a G7-csoport 60 dolláros árplafont vezetett be az orosz nyersolajra.

A lap szerint az elképzelések között szerepel, hogy Oroszország teljesen megtiltja a szankciókat bevezető országokba irányuló olajértékesítést, megtiltja a kivitelt az olyan szerződések alapján, amelyek az árplafonra vonatkozó záradékot tartalmaznak, vagy irányárat vezet be, amely az orosz Urals nyersolajra adható legnagyobb kedvezményt az etalonnak tekintett Brent típus ára alapján állítja be.

14:14
december 07, 2022
Vágólapra másolva!

Amerikai puccsról beszélt Lavrov

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint az Egyesült Államok döntötte el, hogy kik kerüljenek be az ukrán kormányba, miután az orosz álláspont szerint 2014-ben puccsot hajtottak végre az ukránok az amerikaiak támogatásával és megdöntötték a törvényesen megválasztott kormányt. Lavrov felidézett egy 2013 decemberében kiszivárgott hangfelvételt, amelyen Geoff Pyatt, Amerika ukrán nagykövete, illetve Victori Nuland államtitkár-helyettes egyeztettek arról, hogy Kijevben milyen kormány álljon majd fel.

14:30
december 07, 2022
Vágólapra másolva!

Friss térképen a front állása

14:54
december 07, 2022
Vágólapra másolva!

Újabb orosz katonai siker

Több mint 70 amerikai gyártmányú HIMARS-rakétát semmisített meg egy nagy pontosságú föld-föld csapás Krivij Rihben, az ArcelorMittal acélgyár egyik üzemcsarnokában - jelentette be Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a szerdai hadijelentést ismertetve.

15:47
december 07, 2022
Vágólapra másolva!

Újra az ukrán energetikát támadták az oroszok

Az orosz erők ismét több energetikai létesítményre mértek csapást szerdára virradó éjjel Ukrajna keleti részében - hozta nyilvánosságra az Ukrenerho áramszolgáltató társaság.

A közlemény szerint folytatódik az energiarendszer szakaszos helyreállítása a rakétatámadások után, de továbbra is jelentős áramhiány van. Az atomerőművekben az elektromos hálózat károsodása miatt lekapcsolt blokkok feltöltésének folyamata a tervezett módon folytatódik - tette hozzá a vállalat.

16:30
december 07, 2022
Vágólapra másolva!

Moszkva üzent a német puccskísérletről

Elvetette a Kreml szóvivője szerdán annak lehetőségét, hogy Oroszországnak köze lehet a leleplezett németországi szélsőjobboldali puccskísérlethez.

"Ez valószínűleg a Német Szövetségi Köztársaság belső problémája, és ők maguk is megállapították, hogy semmilyen orosz beavatkozás szóba sem jöhet. Mi médiajelentésekből értesültünk erről. Nincs mit mondanunk" - mondta a Kreml szóvivője.

A német rendőrség szerda hajnalban nagyszabású akciót hajtott végre a Bundestag megrohamozására és államcsínyre készülő szélsőjobboldaliak ellen. Huszonöt embert vettek őrizetbe hét szövetségi tartományban, valamint Ausztriában és Olaszországban.

Van egy orosz nő, Vitalija B., akit azzal gyanúsítanak, hogy kapcsolatot tartott az összeesküvés vezetője és "Oroszország képviselői" között. A RIA Novosztyi hírügynökség szerint a német főügyészség közölte: jelenleg nincs oka feltételezni, hogy orosz hivatalos emberek is támogatták volna az összeesküvőket.

17:09
december 07, 2022
Vágólapra másolva!

Az ukránok továbbfejlesztették a drónjaikat

Anton Lavrov katonai szakértő arról számolt be az Izveszijának, hogy az ukránok továbbfejlesztették a Tu-141-es szovjet drónokat, és a módosításokkal már akár orosz városokat is képesek lehetnek elérni.

17:41
december 07, 2022
Vágólapra másolva!

Putyin az atomfegyverekről beszélt

Nem ment el az eszünk, pontosan tisztában vagyunk azzal, hogy mik az atomfegyverek, nem fogjuk őket lobogtatni, mint egy borotvapengét és rohangálni velük a világban. Azonban abból indulunk ki, hogy léteznek, és egy természetes elrettentő erőt képviselnek - mondta Vlagyimir Putyin egy nukleáris fenyegetéssel kapcsolatos kérdésre.

05:24
december 08, 2022
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.