Az oroszok visszaverték az ukránokat Donyecknél, véres harcok vannak Belgorodban

Események

conflict army armament Horizontal orosz ukrán háború
Ukrán tank a donyecki fronton
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 469. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül31 bejegyzés
06:04
június 07, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt kedden

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

06:18
június 07, 2023
Vágólapra másolva!

Zelenszkij: Nem állítja meg az ukránokat a kahovkai katasztrófa

A kahovkai vízerőműben az orosz terroristák által okozott katasztrófa nem állítja meg Ukrajnát és az ukránokat. Még mindig felszabadítjuk az összes földünket. És minden orosz terrorcselekmény csak a jóvátétel összegét növeli, amelyet Oroszország fizet a bűneiért, nem pedig a megszállók esélyét, hogy a földünkön maradjanak - mondta éjszakai videójában Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

06:24
június 07, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna nemzetközi vizsgálatot akar

Az ukrán legfőbb ügyész már fellebbezett a Nemzetközi Büntetőbíróság Ügyészségénél, hogy vonják be a nemzetközi igazságszolgáltatást a gátrobbanás vizsgálatába - közölte éjszakai videójában az ukrán elnök, aki szerint jelenleg az evakuálás mellett azoknak a településeknek az ivóvízellátását kell mielőbb biztosítani, amelyek a kahovkai tározóból kapták eddig a vizet. Példaként említette Krivij Rih, az egész Dnyipropetrovszk régió, Herszon, Mikolajiv és Zaporizzsja térségét.

06:54
június 07, 2023
Vágólapra másolva!

Sunak: Új mélypontot érhetett el Oroszország

Rishi Sunak brit miniszterelnök szerint "új mélypont" lenne Oroszország számára, ha bebizonyosodik, hogy Vlagyimir Putyin erői felelősek a Nova Kahovka-i gát elleni támadásért, amely kiterjedt áradásokhoz vezetett. Sunak szerint a brit hírszerzés még vizsgálja a kahovkai esetet.

A kormányfő az Egyesült Államokba tartó járatának fedélzetén nyilatkozott a sajtónak, miközben arra készül, hogy négy hónapon belül negyedszer találkozzon Joe Biden amerikai elnökkel.

07:22
június 07, 2023
Vágólapra másolva!

Nyilvános lehet az amerikai hírszerzési jelentések egy része

Az Egyesült Államok hírszerzési adatai szerint Oroszország áll az ukrajnai gáttámadás mögött – mondta el két amerikai és egy nyugati tisztviselő az NBC-nek.

A katasztrófa valószínűleg akadályozni fogja Ukrajnát a folyón való átkelésben - mondta egy tisztviselő.

A Biden-adminisztráció arra készül, hogy néhány órán belül feloldja a történtekkel kapcsolatos hírszerzési információinak egy részét.

07:47
június 07, 2023
Vágólapra másolva!

600 méternyi darab hiányzik a gátból

A Planet Labs PBC által készített műholgfelvéteke összehasonlítása után szakértők azt állapították meg, hogy több mint 600 méter hiányzik a Nova Kahovka gát falából.

A Planet Labs PBC műholfelvételei a kahovkai gátról - fenn a 2023. június 4-i állapot, alul a 2023. június 6-i helyzet Forrás: AFP/Planet Labs
08:13
június 07, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. június 6-án az ukrán-magyar határszakaszon 5568 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4575 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 76 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Az ukrajnai háború elől 2023. június 6-án 82 ember, köztük 41 gyerek érkezett Budapestre vonattal - közölte a rendőrség.

08:45
június 07, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország egy hete betiltotta a vizsgálatot

Az orosz kormány május 30-án – egy héttel a gátszakadás előtt – kiadott egy rendeletet, amely megtiltotta a hatóságoknak a hidrotechnikai építmények baleseteinek kivizsgálását. A rendelet előírja, hogy 2028-ig nem lehet vizsgálatot folytatni a "katonai akciókból, szabotázsokból és terrorcselekményekből" származó "balesetek" ügyében. A dokumentum Herszon, Zaporizzsja, Luhanszk és Donyeck régiókra vonatkozik.

09:16
június 07, 2023
Vágólapra másolva!

Kreml: Egyértelműen Ukrajna a felelős

A Kreml a kahovkai gát elleni szabotázzsal vádolta meg Ukrajnát. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta újságíróknak: „Egyértelműen kijelenthetjük, hogy az ukrán fél szándékos szabotázsáról beszélünk." Azt mondta, Vlagyimir Putyin orosz elnököt tájékoztatták a helyzetről.

09:46
június 07, 2023
Vágólapra másolva!

Több hónapra elegendő víz van a zaporizzsjai atomerőmű ellátásához

Az ENSZ nukleáris felügyelő szervezete szerint a zaporizzsjai atomerőmű vízellátása több hónapra biztosított, ugyanis azt nem közvetlenül a tározóból, hanem a felette lévő hűtőtóból veszik ki. Noha szükség esetén a tavat a tározóból látják el vízzel, ott hónapokra elegendő a víz mennyisége.
Az ukrán elnök bejelentette, hogy ismét Ukrajnába hívta a NAÜ főigazgatóját. Rafael Grossit arra kérte, hogy közvetlenül és egyértelműen ítélje el a kahovkai gát elleni terrorcselekményt, és támogassa Ukrajnát a zaporizzsjai atomerőmű feletti ellenőrzés visszaszerzésében.

10:16
június 07, 2023
Vágólapra másolva!

4-5 nap után csökkenhet csak a vízszint

Az ukrán állami energiavállalat, az Ukrhydroenergo szerint az áradás szerda reggel érheti el a tetőpontját. Igor Szirota vezérigazgató arra számít, hogy a vízszint négy-öt napig változatlan marad, mielőtt apadni kezd.

10:51
június 07, 2023
Vágólapra másolva!

Brit elemző: Tüzérségi lövedék nem csinál ilyet

A világon egyetlen tüzérségi lövedék sem képes ilyen kárt okozni egy gátnak - mondta Michael Clarke védelmi szakértő a Sky Newsnak a kahovkai gátrobbanásról. Teljes meggyőződéssel állítja, hogy a robbanás mögött Oroszország áll, mert kizártnak tartja, hogy pusztán tüzérségi találat elég lett volna a pusztításhoz.
Oroszország szerint a kitartó ukrán ágyúzás felelős a tragédiáért. "Ukrajna azért hajtotta végre a gát elleni támadást, hogy csökkentse az ellentámadásának kudarcait, és hogy megfosszák édesvíztől a Krímet" - mondta egy orosz tisztviselő.
Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó azt állította, hogy az orosz fegyveres erők 205. gépesített lövészdandárja robbantotta fel a gátat, akik hosszú ideig tartózkodtak a vízerőmű területén.
Katonai szempontból Oroszországnak hasznosabb a katasztrófa, mert akadályozza az ukrán ellentámadást.

11:19
június 07, 2023
Vágólapra másolva!

Legalább 16 ezer ember vesztette el az otthonát

Az ENSZ főtitkára szerint már több ezren veszítették el otthonukat, és az ivóvíz "sok ezrek" számára veszélyben van az ukrajnai gátomlás miatt.
A nemzetközi szervezetnek nincs független információja arról, hogyan szakadt át a gát – mondta Antonio Guterres, aki "monumentális humanitárius, gazdasági és ökológiai katasztrófának" nevezte az esetet.
"A civilek és a kritikus polgári infrastruktúra elleni támadásoknak véget kell vetni. Cselekednünk kell az elszámoltathatóság és a nemzetközi humanitárius jog tiszteletben tartása érdekében" - mondta a főtitkár újságíróknak.
Az ENSZ az ukrán kormánnyal egyeztetve küld a térségbe ivóvizet és víztisztító tablettát.

11:44
június 07, 2023
Vágólapra másolva!

A pontos hatás csak napok múlva derül ki

Martin Griffiths, az ENSZ segélyszervezeti főnöke az ENSZ Biztonsági Tanácsában azt mondta, hogy „a katasztrófa puszta nagysága csak az elkövetkező napokban válik teljessé. De az már most világos, hogy ennek súlyos és messzemenő következményei lesznek Dél-Ukrajnában a frontvonal mindkét oldalán élők ezrei számára az otthonok, az élelmiszerek, a biztonságos vízellátás és a megélhetés elvesztése miatt".

12:19
június 07, 2023
Vágólapra másolva!

Parázs vita az ENSZ BT-ben

Oroszország ENSZ-megbízottját azzal vádolták, hogy „hazugságok iszapjában" vergődött, miután a Biztonsági Tanács rendkívüli ülésén azt állította, hogy Ukrajna „háborús bűncselekmény" keretében rombolta le a Kahovka-gátat.
Szergij Kiszlitszja, Ukrajna ENSZ-megbízottja kijelentette, hogy Oroszországra jellemző, hogy az áldozatot hibáztatja saját bűneiért, és rámutatott, hogy Oroszország több mint egy éve uralja a gátat, és fizikailag lehetetlen volt felrobbantani bombázással. Azt mondta, hogy a gátat az orosz megszállók aknázták el, és felrobbantották.

12:53
június 07, 2023
Vágólapra másolva!

Megugrott a búza és a kukorica ára

Az ukrajnai gátszakadás aggodalmat váltott ki a globális élelmiszerellátási piacon. A búza ára 2,4%-kal, a kukoricáé több mint 1%-kal, a zab ára pedig 0,73%-kal emelkedett. A gátszakadás miatt víz alá kerülő dél-ukrajnai térség hatalmas mezőgazdasági területeknek ad otthont.
Andrej Szizov, a fekete-tengeri mezőgazdasági piacokat kutató SovEcon cég ügyvezető igazgatója szerint a gát beomlása "nagy eszkalációnak tűnik, súlyos következményekkel és óriási kockázattal".

13:21
június 07, 2023
Vágólapra másolva!

Washington Post: A CIA tudott az ukrán tervekről

A Washington Post jelentése szerint az Egyesült Államok három hónappal a tényleges események előtt tudta, hogy az ukrán katonák az Északi Áramlat gázvezeték megtámadását tervezik. A lap arról számolt be, hogy a Biden-kormányzatot egy európai hírszerző szolgálat tervezett támadásáról tájékoztatták 2022 júniusában. A gázvezetéket 2022 szeptemberében támadták meg, amit nyugati tisztviselők "veszélyes szabotázscselekménynek" neveztek.
A Washington Post története azután jelent meg, hogy Jack Teixeira, a légi nemzeti gárda tagja állítólag információkat osztott meg a Discord csevegőplatformon. A titkosszolgálati jelentés egy ukrajnai magánszemély által szolgáltatott információkon alapult.
A CIA júniusban megosztotta a jelentést Németországgal és más európai országokkal. E szerint az ukrán különleges műveleti erők hat tagja hamis személyazonosságot használva bérelne hajót. Ezután egy merülőjármű segítségével a Balti-tenger fenekére merülnének, és megsértenék vagy tönkretennék a csővezetéket, és észrevétlenül megszöknének.
Német nyomozók most úgy vélik, hat személy hamis útlevelet használt egy vitorlás jacht bérlésére, és robbanóanyagokat helyezhettek el, amelyek elvágták a csővezetékeket.

13:44
június 07, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország másodszor lőtt ammóniavezetékre

Az orosz hadsereg két napon belül másodszor lőtt egy ammóniavezetéket Harkov megye Kupianszk kerületében – jelentette Oleh Szinjehubov kormányzó. Egyelőre nem észleltek ammóniát a levegőben, és a helyzet továbbra is ellenőrzés alatt áll - mondta a kormányzó.
Hat találatot jelentettek a Maszjutivka község melletti szivattyútelep környékén. Az orosz csapások június 5-én célba vették az ammóniavezetéket, nyomáscsökkenést okozva. A találat következtében egy vészelzáró szelep aktiválódott.

14:21
június 07, 2023
Vágólapra másolva!

Katonai segélyeket ígért az új bolgár védelmi miniszter

Todor Tagarev, Bulgária újonnan kinevezett védelmi minisztere kijelentette, hogy országának mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy Ukrajnának segítséget nyújtson, hogy felszabadíthassa területeit az orosz megszállás alól. Tagarev azt mondta, hogy Bulgáriának és hadseregének hozzá kell járulnia a fekete-tengeri térség és Délkelet-Európa biztonságának és stabilitásának biztosításához.
"Akkor lesz biztonságunk, amikor az utolsó megszálló elhagyja Ukrajna határát, és a Kreml agresszív szándékait blokkolják. Csak így lehet garantálni régiónkat és jövőnket" - idézte a minisztert a BTA bolgár hírügynökség.
A bulgáriai törvényhozók novemberben az ukrajnai fegyverszállítások mellett szavaztak, de az előző kormány hivatalosan soha nem kezdte el a segélyek küldését.

14:48
június 07, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna 2500 hadifoglyot szerzett vissza

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt mondta, hogy a teljes körű orosz invázió kezdete óta Ukrajna mintegy 2500 hadifoglyot hozott vissza, köztük 370 civilt. Ukrajna nem tudja, hány embere maradt fogságban, mivel Oroszország nem osztja meg ezeket a számokat. Az ukrán hatóságok folytatják erőfeszítéseiket az elfogott állampolgárok orosz fogságból való hazaszállítására.
Legutóbb május 25-én Bahmut 106 elfogott ukrán védője szabadult ki egy fogolycsere keretében. Előtte május 6-án mintegy 45 Azovstal védő, köztük 10 tiszt tért haza.

15:17
június 07, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz erők Herszont lövik

Az orosz erők az elmúlt nap folyamán többször is lőtték az ukrán Herszon régiót - közölte a régió kormányzója hozzátette, egy ember meghalt, egy pedig megsebesült a támadások következtében.

15:47
június 07, 2023
Vágólapra másolva!

Két orosz falu Kurszkban áram nélkül maradt az ukrán támadás után

Két orosz falu maradt áram nélkül a Kurszki régióban, miután az ukrán erők két robbanószerkezetet dobtak le egy elektromos alállomásra - közölte a régió kormányzója.

Roman Sztarovoit pontosította, hogy Popovo-Lezhachi és Tetkino települések érintettek az áramkimaradásban.

16:03
június 07, 2023
Vágólapra másolva!

Több százezer ember maradt ivóvízellátás nélkül Dél-Ukrajnában

Több százezer ember maradt elérhető ivóvízellátás nélkül Dél-Ukrajnában a Nova Kahovka-i duzzasztógátat ért támadás nyomán - jelentette ki szerdán Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki a történtekért Oroszországot tette felelőssé.

Moszkva tagadja, hogy érintett lenne a gátrobbantásban, és Kijevet hibáztatja a keddi szerencsétlenségért, amely miatt több ezer környékbeli lakos kényszerült otthona elhagyására.

A duzzasztógát átszakadása miatt kialakult árvízhullám tetőzését szerdára várják a hatóságok.

Szándékosan semmisítették meg Ukrajna egyik legnagyobb víztározóját (...), több százezer embert ivóvíz nélkül hagyva

- írta Telegram-bejegyzésében az ukrán elnök.

A hatóságok szerint az Ukrajna déli és délkeleti részén fekvő dnyipropetrovszki, zaporizzsjai, herszoni és mikolajivi régiókban akadozik a vízellátás.

A legfontosabb dolog most az orosz terrortámadásban érintett régiók vízellátásának biztosítása

- fogalmazott Olekszandr Kubrakov miniszterelnök-helyettes Twitter-bejegyzésében.

Az ukrajnai Állami Újjáépítési és Infrastruktúrafejlesztési Ügynökség arról számolt be, hogy Kijev 1,5 milliárd hrivnyát (14 milliárd forint) biztosít a 87 kilométer hosszúságúra tervezett, naponta 300 ezer köbméternyi víz szállítására alkalmas új vízvezeték-csőrendszer megépítésére.

Az egészségügyi minisztérium a vízben előforduló vegyi anyagok miatt felszólította a lakosokat, hogy csak palackozott vizet fogyasszanak.

16:30
június 07, 2023
Vágólapra másolva!

42 ezer ember van veszélyben a gát összeomlása után

Mintegy 42 000 embert fenyeget az árvíz a Dnyeper folyó mentén fekvő területeken a tegnapi Kakhovka-i gátszakadás után - közölték ukrán tisztviselők.

Az ENSZ segélyszervezetének vezetője arra figyelmeztetett, hogy az áradás "súlyos és messzemenő következményekkel jár" a dél-ukrajnai emberekre nézve.

Martin Griffiths a Biztonsági Tanács előtt elmondta, hogy a pusztítás következtében az emberek elveszíthetik "otthonaikat, élelmüket, biztonságos vízellátásukat és megélhetésüket".

"A katasztrófa nagysága az elkövetkező napokban fog teljes mértékben realizálódni" - mondta.

Kezdetben nem jelentettek haláleseteket, de John Kirby amerikai szóvivő szerint az árvíz valószínűleg "sok halálos áldozatot" követelt.

Ukrán tisztviselők közölték, hogy az áradások várhatóan ma tetőznek. Ukrajna és Oroszország egymást hibáztatja a hatalmas gát összeomlásáért. Az amerikai hírszerzés szerint Oroszország áll a robbanás mögött.

17:00
június 07, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz erők a Kakhovka-i gátnál dolgozó mentőegységeket lövik

A Dnyeper Ukrajna által ellenőrzött jobb partján dolgozó mentőegységek arról számoltak be, hogy miközben a mentőmunkálatokat végzik az orosz egységek lövik őket. Ez jelentős mértékben megnehezíti számukra a mentést.

A legnagyobb nehézség jelenleg nem a víz. A folyó túlsó partján lévő oroszok lövöldöznek bennünket

– mondta Andrew Negrych, aki kedden egy amerikai jótékonysági szervezet, a Global Empowerment Mission segélymunkálatait koordinálta.

Kedd este Khersonban a Reuters újságírói négy tüzérségi robbanást hallottak egy lakónegyed közelében, ahol éppen civileket evakuáltak.

Legalább hét ember eltűnt a gátrobbanás után - idézte a Tass, az orosz állami hírügynökség Nova Kahovka város Moszkvába telepített polgármesterét szerdán.

17:35
június 07, 2023
Vágólapra másolva!

Zelenszkij komoly ajánlatot kapott F-16-osokra

Zelenszkij úgy nyilatkozott, hogy komoly ajánlatot kapott olyan országok vezetőitől, amelyek készek F-16-os vadászgépekkel ellátni Kijevet. Hozzátette:

Kijev most a szövetségeseivel kötött végső megállapodásra vár, beleértve az Egyesült Államokkal kötött megállapodást.

Egyelőre nem világos, hogy Kijev mely szövetségesei készek repülőgépeket küldeni Ukrajnába.
A Reuters jelentése szerint Joe Biden amerikai elnök a múlt hónapban azt mondta a G7 vezetőinek, hogy Washington támogatja az F-16-osok ukrán pilótáinak képzési programjait.

Jake Sullivan, az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsadója azonban azt mondta, nincs végleges döntés arról, hogy Washington repülőgépeket küldjön.

18:10
június 07, 2023
Vágólapra másolva!

A vízerőmű lerombolása az orosz erőknek kedvezett

A hadműveleti és taktikai helyzet tekintetében a kakhovkai vízerőmű lerombolása az orosz erők javára vált - jelentette ki Vlagyimir Szaldó, a Herszon terület megbízott kormányzója.

Szaldo hozzátette, hogy a vízerőmű gátjának lerombolásával Kijev el akarja terelni a figyelmet az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) súlyos veszteségeiről a harci övezetben.

19:51
június 07, 2023
Vágólapra másolva!

A Föderációs Tanács jóváhagyta az Azovi-tengerről kötött megállapodás felmondását

A Föderációs Tanács jóváhagyta az Ukrajnával az Azovi-tenger és a Kercsi-szoros használatáról szóló együttműködési megállapodás felmondását.

Megjegyezték, miután a Donyecki Népköztársaság, illetve a Zaporizzsjai és a Herszon régió Oroszországhoz került, az Azovi-tenger orosz beltengerré vált, Ukrajna pedig elveszítette parti állami státuszát.

Ukrajna egyoldalúan kilépett a megállapodásból. (...) Tekintettel arra, hogy a szerződés elvesztette jelentőségét, javasoljuk felmondását

- áll a dokumentumban.

20:06
június 07, 2023
Vágólapra másolva!

Légiriadót hirdettek Ukrajna egész területén

Légiriadót jelentettek be szerdán Ukrajna egész területén – derül ki az ukrán digitális átalakítási minisztérium online térképadataiból .
Az első riasztás 11.28-kor szólalt meg (egybeesik a moszkvai idővel) Kijev, Volyn, Cserkaszi, Poltava, Dnyipropetrovszk, Zsitomir és Kirovograd régiókban . Néhány perc alatt átterjedt a riasztás Ukrajna egész területére.

21:21
június 07, 2023
Vágólapra másolva!

Katonai szakértő rámutatott, hogy miért robbanthatta fell Ukrajna a kakhovkai vízerőművet

Ukrajna felrobbantotta a kakhovkai vízerőművet, hogy azzal vádolja Oroszországot, hogy megzavarta az ukrajna által tervezett ellentámadást. Ezenkívül ukrajna célja az volt, hogy mindenközben új fegyvereket kérjen a Nyugattól. Vaszil Dandykin katonai szakértő az Izvesztyija című lapnak június 7-én nyilatkozott.

Megjegyezte, hogy a Kakhovka vízerőmű megsemmisítése nem befolyásolná különösebben az orosz védelmi vonalakat, és aligha tenné lehetővé, hogy Kijev ellentámadást indítson az ütközővonal ezen szakaszán. A szakértő szerint az ukrán hadvezetés egyik fő célja az orosz védelmi állások elárasztása a maximális károk okozása érdekében.

06:28
június 08, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.