Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia
Ausztria
21:002024. június 17.
Franciaország

Folytatódnak a rakéta- és dróntámadások, robbanások voltak Odesszában is

Események

Zaporizzsja, Ukrajna, Oroszország, orosz-ukrán háború, háború
Zaporizzsja, 2023. június 24. Ukrán katonák orosz állásokat lőnek a délkelet-ukrajnai Zaporizzsja régióban 2023. június 24-én. MTI/AP/Efrem Lukackij
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 488. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül29 bejegyzés
06:30
június 26, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt vasárnap

Előző napi közvetítésünket ITT OLVASHATJA!

06:34
június 26, 2023
Vágólapra másolva!

Robbanások Odesszában

Robbanásokat voltak a hajnali órákban Odessza térségéből - írta a Kyiv Independent. Az ukrán légvédelem működésben, áldozatokról, károkról egyelőre nem érkezett jelentés.

06:44
június 26, 2023
Vágólapra másolva!

Litván elnök: Putyin "meztelen"

A Prigozsin- lázadás azt mutatja, hogy komoly fenyegetések érhetik Putyin rendszerét - mondta a litván elnök.

Gitanas Nauseda egyre nagyobb aggodalommal tekint saját országa nemzetbiztonságára, mint mondta, "az események sorozata megmutatta, hogy a király meztelen, az pedig, hogy ekkora katonai oszlopok ilyen messzire el tudnak jutni, azt mutatják, mennyire ingatag Putyin rendszere. (Sky News)

07:31
június 26, 2023
Vágólapra másolva!

Volt CIA-igazgató Prigozsinnak: "Legyen óvatos nyitott ablakok közelében"

David Petraeus volt CIA-igazgató figyelmeztette a Wagner-csoport vezetőjét, hogy "legyen nagyon óvatos a nyitott ablakok közelében".

Oroszország 2022 februári ukrajnai bevonulása óta számos prominens orosz halt meg tisztázatlan körülmények között, többek között ablakból való kiesés következtében.

08:45
június 26, 2023
Vágólapra másolva!

Több mint 12 ezren jöttek tegnap Ukrajnából

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 6249 fő, a  román-magyar határszakaszon belépők közül 6345 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - közölte a legfrissebb adatokat az Országos-Rendőrfőkiptányság. 

09:40
június 26, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna 1 kilométert nyomult előre Bahmut közelében

Az ukrán hadsereg szerint 600-1000 métert előrenyomult a déli és az északi szárnyon Bahmut környékén.

A hadsereg szombaton is beszámolt előrenyomulásról a térségben, amikor a Wagner-erők Moszkva felé vonultak. A jelentéseket nem lehetett ellenőrizni.

Az AFP vasárnap heves összecsapásokról számolt be a térségben, ukrán katonák a hírügynökségnek azt mondták, hogy a Wagner-lázadás nem befolyásolta érezhetően a térségben folyó harcokat.

10:22
június 26, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz légierő csapást mért ukrán állomáshelyekre

Az orosz légierő nyolc rakéta- és bombatámadást hajtott végre az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) két dandárjának állomáshelyeire. A Nyugat-csoport sajtóközpontjának vezetője, Szerhij Zybinszkij az Interfaxnak nyilatkozott.

Zybinszkij elmondása szerint a Nyugat-csoport tüzérségének Kupjanszk irányában végrehajtott harci műveletei során, a Luhanszki Népköztársaság (LNR) területén lévő Novoszelovszkoje falu közelében, az AFU 14. önálló gépesített brigádjának szabotázs- és felderítő csoportját leplezték le és semmisítették meg.

10:48
június 26, 2023
Vágólapra másolva!

Németország elutasította az F-16-osok szállítását Ukrajnának

Boris Pistorius német védelmi miniszter kifejtette, hogy Németország nem adhat Ukrajnának F-16-os vadászgépeket, mert nem rendelkezik velük. Erről a Der Spiegel számolt be.

A kiadvány szerint Kijev továbbra is abban reménykedik, hogy Berlin csatlakozik a "vadászrepülőgép-koalícióhoz".

"Jelenleg nem vagyunk az élen. Nem vagyunk részei a koalíciónak, mert nincsenek F-16-os vadászgépeink" - idézte a magazin a főnököt.

Korábban arról számoltak be, hogy az USA kérést kapott a dán hatóságoktól, hogy támogassák az ukrán fegyveres erők pilótáinak kiképzését az F-16-os vadászgépek használatára. A Nyugat Romániát is fontolóra veszi a pilóták kiképzésének helyszínéül - közölték hozzáértő források.

11:32
június 26, 2023
Vágólapra másolva!

Ausztrália segélyt küld Ukrajnának

Az ausztrál kormány június 26-án, hétfőn bejelentette, hogy újabb 110 millió ausztrál dollár (kb. 25 milliárd forint) értékű katonai segélycsomagot nyújt Ukrajnának. Ezt az ország kormányának honlapján közzétett sajtóközleményben jelentették be.
"Ez a csomag a következőket tartalmazza: 70 harci járművet, köztük: 28 M113-as páncélozott jármű, 14 speciális célú jármű, 28 MAN 40M közepes teherautó és 14 pótkocsi" - áll a közleményben.
Megjegyzik, hogy Ausztrália 105 milliméteres kaliberű tüzérségi lövedékeket is szállít Kijevnek. Emellett az ország 10 millió dollárt (kb. 2 milliárd forint) utal át az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatalának, amely az ukrán humanitárius alapot kezeli.
Az ausztrál hatóságok egy évre meg kívánják hosszabbítani az Ukrajnából importált áruk vámmentességét is.

12:04
június 26, 2023
Vágólapra másolva!

Az Oroszok Nikopolt támadták

Az orosz csapatok háromszor támadták meg a Dnyipro régióban Nikopol körzetét.

Június 26-án éjjel az orosz csapatok nehéz tüzérséggel háromszor lőtték a Dnyipropetrovszki terület Nikopoli járását. Erről Szerhij Liszak, a Dnyipropetrovszki Területi Katonai Adminisztráció vezetője számolt be.

Elmondása szerint az orosz hadsereg Nikopol és Marhanetsz községet találta el. Senki sem halt meg és senki sem sérült meg. A területet jelenleg is vizsgálják.

12:56
június 26, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna eddig ezeket a területeket foglalta vissza

Ukrajna az ellentámadás kezdete óta mintegy 130 négyzetkilométernyi területet foglalt vissza az orosz erőktől a déli frontvonal mentén - közölte Hanna Maliar ukrán védelmi miniszterhelyettes a Reuters szerint.

"A helyzet délen nem ment át jelentős változásokon az elmúlt héten" - mondta Maliar a nemzeti műsorszolgáltatónak.

Hozzátette, hogy a frontvonal keleti része mentén, amely a Lyman, Bahmut, Avdijivka és Marijinka irányokat foglalja magába, az elmúlt héten mintegy 250 harci összecsapásra került sor.

13:30
június 26, 2023
Vágólapra másolva!

USA: A nyugati fegyverek nem mentik meg ukrajnát a vereségtől

A nyugati haditechnika nem menti meg az Ukrán Fegyveres Erőket (AFU) a vereségtől az orosz fegyverek hatékonysága miatt. Ezt Phillips Payson O'Brien rovatvezető írta a The Atlantic június 24-i cikkében.

Megjegyezte, hogy Oroszország nagyobb légierővel rendelkezik. Arra is rámutatott, hogy az orosz repülőgépek technológiailag fölényben vannak az ukrán repülőgépekkel szemben.

Oroszország nagyszámú drónt is be tud vetni mind hírszerzésre, mind az ukrán erők elleni közvetlen fellépésre.

"Az orosz helikopterek, mint például a Ka-52-es, jól teljesítettek az ukrán páncélozott járművek megsemmisítésében" - írta O'Brien.

Szerinte az orosz fegyveres erők számos tüzérségi és rakétavetővel, valamint hatékony páncéltörő rendszerekkel rendelkeznek.

Emellett, mint az újságíró hangsúlyozta, Kijevet modern nyugati felszereléssel látták el, azonban német Leopard harckocsik és amerikai Bradley gyalogsági harcjárművek (IFV) ellen is hatékonyak voltak az orosz fegyverek.

14:02
június 26, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország éjjel drónokkal és rakétákkal támadta Ukrajnát

Oroszország az éjjel délről három Kalibr cirkálórakétával és nyolc Shahed drónnal támadta Ukrajnát. Az ukrán egységek két rakétát és hét drónt lelőttek. Északról szintén négy ismeretlen típusú drónt lőttek le.

Hajnalban orosz csapatok tiltott gyújtóbombákat dobtak le Herszonra és Antonivkára, ahol tüzek keletkeztek. Olhivkát is találat érte éjszaka, egy ember megsérült.

Az állításokat független források nem ellenőrizték.

15:15
június 26, 2023
Vágólapra másolva!

Folytatódik Prigozsin ellen a bűnügyi nyomozás

A RIA Novosztyi, az orosz állami hírügynökség jelentése szerint lázadása miatt a Jevgenyij Prigozsin ellen indított büntetőeljárást nem ejtették. A hétvégén olyan információk kaptak szárnyra, hogy a Wagner vezére ellen lezárják a nyomozást.

A RIA a Telegramon azonban most a következőket írta:

A Prigozsin elleni büntetőeljárást nem zárták le - közölte a RIA Novosztyival a főügyészség egyik forrása.

15:50
június 26, 2023
Vágólapra másolva!

Sojgu meglátogatta az ukrajnai csapatokat

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter meglátogatta az ukrajnai csapatokat - jelentette a Ria orosz hírügynökség, ez volt az első nyilvános szereplése a hétvégi Wagner-lázadás óta.

Sojgu nem kommentálta a lázadást, amelynek során Jevgenyij Prigozsin Wagner-vezér azt követelte, hogy a védelmi miniszter találkozzon vele Rosztovban.

A Ria a Telegramon közzétett bejegyzésében arról számolt be, hogy Sojgu találkozott Nyikiforov vezérezredessel, a "nyugati" csoportosulás parancsnokával:

A miniszter külön figyelmet fordított a különleges katonai műveletben részt vevő csapatok támogatásának megszervezésére és a biztonságos bevetés feltételeinek megteremtésére.

Szergej Sojgu először jelent meg a nyilvánosság előtt a hatalomból való távozását követelő Wagner orosz fegyveres csoport június 24-i lázadása óta Forrás: MTI/AP/Orosz Védelmi Minisztérium Sajtószolgálata
16:25
június 26, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukrajnai háború megtöri az orosz katonai hatalmat

Fontos, hogy továbbra is támogassuk Ukrajnát, mivel a hétvégi oroszországi események az mutatják,

hogy a háború megtöri az orosz katonai hatalmat, és jelentős befolyással van a politikai rendszerre is - jelentette ki Josep Borrell kül- és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő hétfő reggel Luxembourgban.

Borrell az uniós tagállamok külügyminisztereinek tanácskozására érkezve felhívta a figyelmet: nem jó, hogy egy akkora atomhatalom, mint Oroszország, a politikai instabilitás közelébe kerülhet. Véleménye szerint a Wagner orosz fegyveres csoport szombati lázadásából azt a következtetést lehet levonni, hogy "az ukrajnai háború, és az a szörnyeteg, amelyet Putyin orosz elnök hozott létre, most saját teremtőjére támad.

Mindez az orosz politikai rendszer törékenységét és katonai ereje megroppanását mutatja

- húzta alá Borrell.

Az uniós főképviselő a hétfői külügyminiszteri tanácskozás napirendjét ismertetve reményét fejezte ki az Európai Békekeret Ukrajnának szánt újabb 3,5 milliárd eurós támogatásának jóváhagyásával kapcsolatban.

17:01
június 26, 2023
Vágólapra másolva!

Zelenszkij: A háború visszatért oda, ahonnan indult

Oroszország ukrajnai inváziója egyre több kárt okoz Moszkvának, és a jelek arra utalnak, hogy "a háború visszatért oda, ahonnan indult" - mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap esti videóüzenetében.

"Minél tovább tart az orosz agresszió, annál nagyobb károkat okoz magának Oroszországnak" - húzta alá az ukrán vezető.

Zelenszkij egyúttal aggodalmát fejezte ki a zaporizzsjai atomerőművel kapcsolatos biztonsági kockázatok miatt. Jelezte: úgy véli, hogy még mindig nem elégséges nemzetközi figyelem irányul az erőműnél fennálló orosz fenyegetésre.

Ukrajna attól tart, hogy az oroszok szabotázsra készülnek az atomerőmű ellen.

17:37
június 26, 2023
Vágólapra másolva!

Ausztrália újabb katonai felszerelést szállít Ukrajnának

Ausztrália további 110 millió ausztrál dollár (25 milliárd forint) értékű katonai felszerelést, ezen belül 70 páncélozott harci járművet készül szállítani Ukrajnának - jelentette be Anthony Albanese ausztrál miniszterelnök hétfőn.

Ezáltal már összesen 790 millió ausztrál dollárra (179 milliárd forint) nő az Ukrajnának a háború tavaly februári kezdete óta nyújtott ausztrál támogatás, amelyből 610 millió ausztrál dollárt (138,3 milliárd forint) tesznek ki a katonai célú hozzájárulások.

A legújabb katonai segélycsomag 28 M113-as páncélozott szállító járművet, 14 különleges műveleti járművet, 28 közepes teherautót és 14 pótkocsit tartalmaz.

"Ez az ismételt támogatás jelentős segítséget fog jelenteni az ukrán nép számára, amely továbbra is nagy bátorságról tesz tanúbizonyságot Oroszország illegális, kiprovokálatlan és erkölcstelen háborújával szemben" - fogalmazott az ausztrál miniszterelnök egy canberrai sajtótájékoztatón.

18:16
június 26, 2023
Vágólapra másolva!

Németország négyezer katonát küld Litvániába

Németország négyezer katonát küld Litvániába állandó jelleggel a NATO keleti szárnyának megerősítése érdekében - közölte Boris Pistorius német védelmi miniszter hétfőn vilniusi látogatása során.

Pistorius aláhúzta: a német hadsereg kész a tartós litvániai jelenlétre megemelt létszámban is, ha előtte létrejön a katonák elszállásolásához és gyakorlatozásához szükséges infrastruktúra.

A német tárcavezető a német és a litván hadsereg közös NATO-hadgyakorlatának megfigyelésére érkezett a balti országba. A jelenlegi már a harmadik hasonló hadgyakorlat, a tervek szerint július 7-ig tart.

Németország ezer katonát és háromszáz harckocsit szállított a 41. gépesített gyalogsági dandárból Litvániába, ahol a NATO keleti szárnyán szükséges védelmi feladatokat gyakorolnak. A pabradei gyakorlótér kevesebb mint kétszáz kilométerre fekszik a kalinyingrádi orosz enklávétól.

18:48
június 26, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna újabb települést foglalt vissza

Ukrajna visszafoglalta Rivnopil falut az oroszoktól - közölte hétfőn Hanna Maliar ukrán védelmi miniszterhelyettes.

Maliar egy korábbi nyilatkozatában azt mondta, hogy az ukrán erők az ellentámadás kezdete óta mintegy 130 négyzetkilométernyi területet foglaltak vissza Ukrajna déli részén.

19:30
június 26, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország vizsgálatot indított a Wagner-lázadás kapcsán

A moszkvai hírszerző szolgálatok vizsgálják, hogy a nyugati hírszerző szolgálatok szerepet játszottak-e a Wagner-csoport meghiúsult lázadásában - jelentette az orosz állami média.

A TASZSZ hírügynökség Szergej Lavrov külügyminisztert idézte:

"Ahogy Vlagyimir Putyin orosz elnök szombati beszédében mondta, a teljes nyugati katonai, gazdasági és információs gépezetet mozgásba hozták ellenünk" - mondta.

A Wagner-csoport tagjai szombaton elfoglalták az oroszországi Rosztov városában lévő katonai parancsnokságot, mielőtt az M4-es autópályán Moszkva felé vonultak.

Később visszavonultak, miután Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport vezetője megegyezett a Kremllel - írja a Sky News.

20:17
június 26, 2023
Vágólapra másolva!

Varsó fegyverszállítmányokkal támogatja az ukrán rendvédelmi alakulatokat

Varsó fegyverszállítmányokkal támogatja az ukrán rendvédelmi alakulatokat, és segít a sérültek kezelésében is - jelentette be hétfőn Mariusz Kaminski lengyel belügyminiszter a délkelet-lengyelországi Rzeszówban, az ukrán hivatali kollégájával közösen tartott sajtótájékoztatón.

Az Ihor Klimenko ukrán belügyminiszterrel folytatott tárgyalásokat követő sajtóértekezleten Mariusz Kaminski elmondta: Lengyelország konkrét módon fogja támogatni az ukrán belügyi tárcának alárendelt alakulatokat - a Nemzeti Gárdát, a rendőrséget és a határőrséget -, amelyek az ukrán hadsereg mellett részt vesznek a védelemben.

"Nemsokára elkezdjük a fegyveszállításokat (...), többezer gépkarabélyról, többmillió darab töltényről lesz szó, amelyek lehetővé teszik az ukrán és az európai szabadság védelmezőinek, hogy hatékonyan harcoljanak" - fogalmazott Kaminski.

20:54
június 26, 2023
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok moszkvai nagykövete megszólalt a puccskísérlet kapcsán

Az Egyesült Államok moszkvai nagykövete jelezte, hogy Washingtonnak nincs köze a Wagner katonai magánvállalat fegyveresei által megkísérelt zendüléshez - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hétfőn az RT orosz állami televíziónak nyilatkozva.

"Tegnap Lynne Tracy amerikai nagykövet Oroszország képviselőivel beszélve jelzéseket közvetített - ezek nem titkosak -, hogy az Egyesült Államoknak semmi köze ehhez, hogy remélik, hogy az atomfegyverek rendben lesznek, hogy az amerikai diplomatáknak nem esik bántódásuk. Külön hangsúlyozták, hogy az Egyesült Államok abból indul ki, hogy minden, ami történik, az Oroszországi Föderáció belügye" - mondta Lavrov.

A tárcavezető mindemellett elítélte mind a 2014-es ukrajnai államcsínnyel kapcsolatos amerikai szerepvállalást, mind pedig azt, hogy Washington az érdekeinek megfelelő kettős mércét alkalmaz mind a puccsok, mind pedig az olyan fegyveres szervezetek ügyében, mint az ukrán Azov, amelyet előbb terrorszervezetként tartottak nyilván, majd rehabilitáltak az amerikai Kongresszusban.

21:59
június 26, 2023
Vágólapra másolva!

Zelenszkij rendeletet hozott az óvóhelyekről

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hatályba léptette a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) azon határozatát, amely szerint július 25-ig helyre kell állítani az összes óvóhelyet az országban.

A rendeletet az elnöki honlapon tették közzé hétfőn. A védelmi tanács nem találta kielégítőnek azokat a lépéseket, amelyeket a légoltalmi helyiségek használatra alkalmassá tételére tettek Zaporizzsja, Szumi, Zsitomir és Kijev megye több járásában és településén, valamint az ukrán fővárosban, Kijevben, a Kijev megyei Bila Cerkvában, továbbá Zaporizzsja, Herszon, Csernyihiv, Harkov, Mikolajiv, Odessza, Szumi, Dnyipro és Konotop városokban.

Az RNBO határozatában utasította a kormányt, a helyi kormányzói hivatalokat és az önkormányzatokat, hogy haladéktalanul vonják felelősségre az elégtelen állapotú óvóhelyek fenntartásáért és üzemeltetéséért felelős vezetőket és más tisztségviselőket.

A regionális és a kijevi városi katonai igazgatás a helyi önkormányzatokkal együtt azt az utasítást kapta, hogy július 25-ig biztosítsák a hozzáférést az óvóhelyekhez "éjjel-nappal és akadálytalanul", valamint tegyék online elérhetővé a lakosság számára a meglévő légoltalmi helyiségekkel kapcsolatos információkat.

22:51
június 26, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb fegyvereket küldhet az USA Ukrajnának

Az Egyesült Államok már kedden várhatóan bejelent egy új, körülbelül 500 millió dollár értékű katonai segélycsomagot Ukrajnának - írja a The Guardian.

A csomag tartalma lesz 30 darab Bradley és 25 darab Stryker harcjármű, emellett HIMARS lőszerek, páncéltörő fegyverek - köztük Javelinek -, valamint lőszer a Patriot és Stinger légvédelmi rendszerekhez - közölték a névtelenségük megőrzése mellett nyilatkozó amerikai tisztviselők.

23:11
június 26, 2023
Vágólapra másolva!

Svédország 32,5 millió euró értékű humanitárius segélyt nyújt Ukrajnának

Svédország 32,5 millió euró humanitárius segélyt nyújt Ukrajnának - jelentette be hétfőn a svéd kereskedelmi miniszter.

Johan Forsell az orosz erők ellen nemrégiben elindított ukrán ellentámadás és a Nova Kahovka-i vízerőmű gátjának felrobbantása miatt felmerült humanitárius szükségletekkel indokolta a segély szükségességét.

Kiemelte, hogy elsősorban az alapvető közszükségleti cikkek, így élelmiszer, víz, ápolási szerek, egészségügyi felszerelés, ruházat adományozásáról van szó. Hozzátette, Svédország ebben az évben Ukrajnába küldi a legtöbb segélyt, és e téren szerinte a következő néhány évben sem várható változás.

23:45
június 26, 2023
Vágólapra másolva!

Tüzérségi lőszerraktárak megsemmisítését jelentette be az orosz katonai szóvivő

Nyugati szállítmányokat is tároló tüzérségi lőszerraktárakat semmisített meg tengeri indítású, nagy hatótávolságú, precíziós fegyverekkel végrehajtott csoportos csapással az orosz hadsereg - jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a hétfői hadijelentést ismertetve.

A tábornok azt mondta, hogy az ukrán fegyveres erők a visszavert támadásaik során mintegy 195 katonát, valamint egyebek között két gyalogsági harcjárművet és két amerikai gyártmányú Paladin önjáró löveget, a limani frontszakaszon mintegy 90 katonát, valamint egyebek között három páncélozott harcjárművet, a donyecki régió déli részén és Zaporizzsjában pedig több mint 150 katonát, valamint egyebek között három páncélozott harcjárművet veszített.

A frontvonal vonal más részein az orosz beszámoló szerint további mintegy 65 ukrán katona esett el.

01:38
június 26, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukrán csapatok megtámadták Donyecket

Két óra alatt 10 NATO-kaliberű, 155 milliméteres lövedéket lőttek ki az ukrán katonák Donyeckre - írja a RIA Novosztyi.

06:27
június 27, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről