Olaszország
ÉLŐ
Albánia

Már a Hezbollah is rakétákkal támadja Izraelt, a gázaiak tömegesen indultak meg dél felé

Események

TOPSHOTS Horizontal izrael hamász
Izraeli bombázást követő robbanás a Gázai övezet északi részén
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az izraeli háborúról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül45 bejegyzés
08:26
október 15, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt szombaton

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

08:34
október 15, 2023
Vágólapra másolva!

A Hamász megállítja a menekülni próbáló civileket

Jonathan Conricus, az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szóvivője közölte, hogy az éjszaka folyamán rakétákat lőttek ki Tel-Avivra és Dél-Izraelre, és még mindig harc folyik a Gázai övezet északi részén és környékén.

Azt mondta, hogy a Hamász megállította a térségből menekülni próbáló civileket és konvojokat. "Ha nem ez a civilek legrosszabb és legaljasabb felhasználása a háború alatt, akkor nem tudom, mi az, de ez ismét azt mutatja, hogy egy olyan terrorszervezetnél, mint a Hamász, az emberi életnek nincs semmiféle értéke" - fogalmazott a szóvivő.

08:40
október 15, 2023
Vágólapra másolva!

Az ENSZ tömeges etnikai tisztogatásra figyelmeztet

Francesca Albanese, az ENSZ megszállt palesztin területekkel foglalkozó különleges jelentéstevője azt mondta: Az ENSZ-nek és tagállamainak fokozniuk kell erőfeszítéseiket a felek közötti azonnali tűzszünet közvetítésére, mielőtt elérnénk egy olyan pontot, ahonnan nincs visszatérés. A nemzetközi közösség felelőssége a lakosság védelme az atrocitásokkal szemben. Az izraeli megszálló erők és a Hamász által elkövetett nemzetközi bűncselekmények felelősségre vonását is azonnal folytatni kell.

Hozzátette: Izrael már végrehajtott tömeges etnikai tisztogatást a palesztinok ellen a háború ködében. Izrael ismét az önvédelem nevében igyekszik igazolni azt, ami etnikai tisztogatással járna. Izrael bármilyen folyamatos katonai művelete jóval túllépett a nemzetközi jog határain.

"A nemzetközi közösségnek meg kell állítania a nemzetközi jog ezen kirívó megsértését most, mielőtt a tragikus történelem megismétlődne. Az idő a lényeg. A palesztinok és az izraeliek egyaránt megérdemlik, hogy békében, egyenlő jogokban, méltóságban és szabadságban éljenek" - mondta Francesca Albanese.

09:06
október 15, 2023
Vágólapra másolva!

Blinken ma találkozik a szaúdi koronaherceggel

Antony Blinken amerikai külügyminiszter ma Rijádban találkozik Mohammed bin Szalmán szaúdi koronaherceggel – közölte egy tisztviselő.

A találkozóra egy nappal azután került sor, hogy Blinken úr Rijádban találkozott Faisal bin Farhan szaúdi külügyminiszterrel, és mindketten felszólították Izraelt, hogy védje meg a gázai civileket.
"Mivel Izrael törekszik törvényes jogára, hogy megvédje népét, és megpróbálja biztosítani, hogy ez soha többé ne forduljon elő, létfontosságú, hogy mindannyian vigyázzunk a civilekre, és együtt dolgozunk, hogy pontosan ezt tegyük" - mondta Blinken.

09:33
október 15, 2023
Vágólapra másolva!

Joe Biden telefonon beszélt az izraeli és a palesztin vezetőkkel

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel és Mahmúd Abbász palesztin elnökkel is egyeztetett Joe Biden amerikai elnök, aki mindkét telefonbeszélgetésben hangsúlyozta a civilek védelmének fontosságát.

A Fehér Ház közleménye szerint az izraeli kormányfővel folytatott beszélgetés során Biden biztosította Netanjahut, Washington mindenben támogatja Izrael civilek védelmében tett erőfeszítéseit. Leszögezik: az Egyesült Államok együttműködik az ENSZ-szel, Egyiptommal, Jordániával, Izraellel és a térség más országaival annak érdekében, hogy a civil lakosság élelmiszerhez, ivóvízhez és orvosi segítséghez jusson.

Biden külön egyeztetett a palesztin elnökkel, akivel először beszélt a Hamász iszlamista terrorszervezet múlt héten Izrael ellen indított támadása óta. A beszélgetés során bírálta a Hamászt, leszögezve, hogy a Gázai övezetet irányító iszlamisták "nem segítik elő a palesztin nép méltósághoz és önrendelkezéshez való jogát". Közölte továbbá: Washington segít a Palesztin Hatóságnak a palesztinoknak nyújtandó humanitárius segítségben, különösen ami a Gázai övezetet illeti.

09:44
október 15, 2023
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok újabb repülőgép-hordozót küld a Földközi-tengerre

Az Egyesült Államok egy második repülőgép-hordozó csapásmérő csoportot küld a Földközi-tenger keleti részére, hogy elrettentsen más csoportokat attól, hogy csatlakozzanak a Hamász és Izrael közötti konfliktushoz.

Lloyd Austin védelmi miniszter kijelentette, hogy a lépés az Izrael elleni ellenséges fellépések elrettentésére tett erőfeszítéseik része. A csapásmérő csoport jellemzően egy atommeghajtású repülőgép-hordozóból, az utálpótlást biztosító hajóból, cirkálókből és egy tengeralattjáróból áll nagyjából 7500 fős legénységgel.

09:59
október 15, 2023
Vágólapra másolva!

Irán történelmi győzelemként méltatta a Hamász támadását

Hossein Amirabdollahian iráni külügyminiszter találkozott a Hamász vezetőjével, Iszmail Hanijével, hogy megvitassák a csoport múlt hét végi Izrael elleni halálos merényletét.

A Hamász közleménye szerint a két vezető a katari Dohában találkozott, és "megegyezett az együttműködés folytatásában" a csoport céljainak elérése érdekében.

Hozzátették: Irán "történelmi győzelemként" méltatta a támadást.

10:13
október 15, 2023
Vágólapra másolva!

300 új halott a Gázai övezetben

Legalább 300 embert öltek meg a Gázai övezetben az elmúlt 24 órában – közölte a Palesztin Egészségügyi Minisztérium. Hozzáteszik, hogy a halottak többsége gyerek és nő. További 800 ember megsérült - állítja a palesztin tárca. A gázai halottak száma ezzel 2329-re emelkedett, 9714-en megsérültek a konfliktus október 7-i kezdete óta.

10:22
október 15, 2023
Vágólapra másolva!

Ismét légicsapás érte Aleppó repülőterét

Ismét légitámadás érte a Szíria északi részén lévő Aleppó tartomány repülőterét szombat éjjel, az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű civil szervezet szerint az akciót az izraeli hadsereg követte el. A héten ez a második, a légikikötő ellen intézett légicsapás: a csütörtökön végrehajtott támadás miatt a repülőtéren egy időre felfüggesztették a forgalmat.

A mostani támadásban a repülőtér kifutója rongálódott meg. A repülőtér egyik dolgozója a sajtónak azt mondta, áldozatokról nem tudni, ám a repülőtéren a forgalmat ismét leállították.

A hírt az izraeli hadsereg nem kommentálta, ám azt közölte, rakétákat lőttek ki Szíria irányából Izraelre, az izraeli erők pedig ágyúzással válaszoltak a támadásra.

10:34
október 15, 2023
Vágólapra másolva!

Bombázás fenyegeti a gázai kórházat

A gázai Al-Quds kórházat bombázás fenyegeti - írja a Palesztin Vörös Félhold Társaság. A szervezet utasítást kapott az izraeli erőktől, és az eredeti reggel 6 óra helyett új határidővel, helyi idő szerint 16 óráig kell evakuálniuk a gázai kórházat.

Az egyesület azonban közölte, hogy nem tudják evakuálni a kórházat, és humanitárius mandátum alapján kötelesek továbbra is ellátni a betegeket és a sebesülteket.

Becslések szerint a kórház területén 35 ezer ember zsúfolódott össze, hogy ott keressenek menedéket az izraeli szárazföldi offenzíva előtt.

10:48
október 15, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország ENSZ-szavazást kér a tűzszünetről

Oroszország szavazást kért az ENSZ Biztonsági Tanácsában az izraeli azonnali humanitárius tűzszünetről szóló határozattervezetről. Az állásfoglalás el fogja ítélni a civilek elleni erőszakot és minden terrorcselekményt.

10:57
október 15, 2023
Vágólapra másolva!

Letartóztatások Londonban

A korábbi hét után újabb nyolc embert tartóztattak le a szombati londoni palesztin-barát tüntetések miatt. A Met Police szerint a letartóztatások bűncselekmények miatt történtek, ideértve a mentők elleni támadásokat, a tűzijáték nyilvános helyen való felállítását és a közrend megsértését.
A Met közleménye szerint a fővárosi felvonulás sokáig békésen zajlott, de este a tüntetők egy kisebb csoportja összecsapott a rendőrökkel. Kilenc rendőrt kezelnek könnyű sérülésekkel.

11:16
október 15, 2023
Vágólapra másolva!

Irán megpróbál fegyvereket telepíteni Szírián keresztül

Egy magas rangú izraeli tisztviselő azzal vádolta Iránt, hogy Szíriában vagy Szírián keresztül fegyverek bevetésével próbál egy második háborús frontot nyitni, miközben Izrael ellentámadást indít Gázában délen.

Joshua Zarka, az izraeli külügyminisztérium stratégiai ügyekért felelős vezetője az X közösségi média-platformon megerősített egy ilyen forgatókönyvet felállító bejegyzést. A múlt héten Szíria azzal vádolta Izraelt, hogy csapásokat mér damaszkuszi és aleppói repülőterek ellen.

Házromok a Gázai övezet nyugati részén fekvő Sati menekülttáborban egy izraeli légitámadás után. Forrás: MTI/EPA/Mohamed Szaber
11:35
október 15, 2023
Vágólapra másolva!

A Hamász fegyveresei haltak meg légicsapásokban

Az izraeli hadsereg azt állítja, hogy a Hamász több fegyveresét is megölték a szombati légicsapások során. Este egy izraeli vadászrepülőgép eltalált egy gázai épületet, amelyben számos Hamász-fegyveres tartózkodott, és megölte őket. A hadsereg egy másik alkalommal csapást mért egy gázai alagútra, ahonnét épp a Hamász emberei léptek elő.

11:44
október 15, 2023
Vágólapra másolva!

Lánczi Tamás: a brüsszeli bevándorláspárti politikán a terror sem változtat

Valakik eldöntötték, hogy Európát bevándorlókontinenssé fogják tenni, és ezen még az Izraelben látott terror sem változtat - mondta Lánczi Tamás politológus a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában. Kifejtette:

Európában palesztin zászlókat lobogtató, migrációs hátterű személyek, akik Izrael esküdt ellenségei, a brutális erőszak mellett tüntetnek, és Nyugat-Európában a demokráciára és a szólásszabadságra hivatkozva nem lépnek fel a megmozdulások ellen.

A politológus egyetértett azzal, hogy bevándorló hátterű antiszemitizmus találkozik a nyugat-európai szélsőbaloldal antiszemitizmusával. Ugyanakkor a terrorcselekmények utáni néhány napban még az európai szélsőbaloldali szervezetek is "megszeppentek". Most taktikai okokból kicsit csendesebbek, de hallgatólagosan asszisztálnak a tüntetésekhez - tette hozzá. Úgy vélekedett, hogy

a nyugat-európai pártok - nem csak a szélső baloldaliak - csöndben vannak, mert a szavazóik között is sokan szimpátiával fordulnak a Hamász felé, és nem mernek megszólalni a terror ellen.

Gázai palesztin lakosok menekülnek a városból 2023. október 14-én, mert az izraeli hadsereg az előző nap elrendelte a Gázai övezet északi részének kiürítését a terület ellen tervezett szárazföldi hadművelet miatt. Forrás: MTI/EPA/Haiszam Imad

Azt mondta, hogy a kormányok attól félnek, ha betiltanak tüntetéseket, karhatalommal lépnek fel ellenük, lángba borulna az országuk, ahogyan nyár elején Párizsban és sok francia nagyvárosban történt: polgárháborús állapotok alakultak ki, és migránsok verték szét a belvárosokat.Megjegyezte, hogy az európai döntéshozók elgondolkodtak egy határozottabb bevándorlásellenes politikán, de nem a logikus válaszra jutottak.

- fogalmazott. Hozzáfűzte: kérdés, hogy a magyar modell tud-e még működni Európában, ahol a lakosság 10-15 százaléka migráns hátterű, és ahol közel-keleti országok szervezetei szervezik meg a migránsokat. A Szerbiában működő embercsempész-hálózat felett már az Iszlám Állam vette át az irányítást, és más terrorszervezetek ágensei ott vannak Nyugat-Európában - emelte ki.

Európa nyugati országaiban már nem tudnak úgy védekezni a migráció ellen, mint Magyarországon, nem tudják a zéró migráció elvét követni. Ha a jelenlegi helyzet zavarná a brüsszeli politikusokat, akkor megpróbálnák megszervezni a határvédelmet, és a Frontexet nem beutazási ügynökségként üzemeltetni - mondta Lánczi Tamás.

12:31
október 15, 2023
Vágólapra másolva!

Kínai külügyminiszter: Izrael túlmegy az önvédelmen

Izrael Gázai övezetben végrehajtott műveletei túlmennek az önvédelmen - jelentette ki Vang Ji kínai külügyminiszter, akinek szavait a kínai külügyi tárca vasárnap tette közzé.

Vang beszélt telefonon szaúdi kollégájával, Feiszal bin Farhán Ál Szaúddal, a megbeszélésen pedig leszögezte: Izraelnek fel kell hagynia a gázaiak "kollektív büntetésével".

A feleknek semmi olyat nem szabad tenniük, mely a helyzet eszkalálódását hozná magával

- fogalmazott a kínai tárcavezető, és tárgyalásokat sürgetett. A beszélgetésen, melyből a hongkongi South China Morning Post című lap online kiadása is közölt részleteket, Vang leszögezte: Izraelnek "komolyan oda kell figyelnie" a nemzetközi közösség és az ENSZ intelmeire. Hozátette: Peking számára a civilek védelme a legfontosabb.

Ugyancsak vasárnap a CCTV kínai állami televízió azt jelentette, hogy a jövő héten a térségbe utazik az ország közel-keleti megbízottja, Csaj Csün, aki igyekszik majd előmozdítani a tárgyalásokat a felek között. A megbízott az utóbbi napokban már telefonon beszélt több magas rangú izraeli és palesztin tisztségviselővel.

Vang Ji szombaton telefonon egyeztetett Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel is. Az amerikai külügyi tárca tájékoztatása szerint a beszélgetésen Blinken felkérte kollégáját, segítsen megakadályozni az Izrael és a Hamász közötti háború kiterjedését.

12:52
október 15, 2023
Vágólapra másolva!

Biztonságpolitikai szakértő: be kellett volna tiltani a Hamászt támogató tüntetéseket

Nyugat-Európában az első perctől kezdve a Hamászt támogató tüntetések betiltása lett volna a megfelelő, és nem az, hogy szabadjára engedik az indulatokat - jelentette ki Horváth József biztonságpolitikai szakértő a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Az Alapjogokért Központ biztonsági tanácsadója azt mondta, hogy az első tüntetések néhány száz emberrel viszonylag békésen indultak el, majd Berlinben már Molotov-koktélokat dobáltak, Rómában pedig nekiestek a rendőröknek. Ezek a tüntetések az agresszivitás felé hajlanak, és egyre többen, egyre bátrabban hangoztatják radikális nézeteiket.

Európában terrorszervezetnek, így a Hamasznak is lehetnek alvósejtjei, de veszélyt jelentenek azok az iszlám hátterű, radikalizálódott, jórészt fiatalok is, akik egyik napról a másikra dönthetnek úgy, hogy egyénileg utcai támadásokat, késes, gázolásos támadásokat hajtanak végre

- közölte a szakember. Hozzátette: a mecsetekből folyamatosan biztosítják az utánpótlást, némi túlzással bárki bármikor elkövethet ilyen támadást, válhat terroristává.

A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen, ahol 1300 ember életét vesztette, a Hamász elleni izraeli válaszcsapások 2215 palesztin halálát okozták a Gázai övezetben. Forrás: MTI/EPA/Atef Szafadi

Számos ország a vallásszabadság örve alatt egyfajta nagyvonalúsággal kezelte ezt a kérdést, és nem vizsgálta, mi hangzik el a mecsetekben, ki fizeti azokat az imámokat, akik a Közel-Keletről, Észak-Afrikából érkeztek, milyen kapcsolati háló épül ki a küldő országtól a másod-, harmadgenerációs fiatalokig - mondta a biztonságpolitikai szakértő.

Horváth József úgy fogalmazott, a német politikai elit, a jelenlegi kormánykommunikáció nem döntötte még el mit tegyen:

csak ideiglenes látszatintézkedés, hogy megerősítették a zsidó iskolák, a zsinagógák védelmét. Ugyanakkor a szakértő szerint kettős mércét alkalmaznak: míg ebben az esetben óvatosan lépnek föl, a parlamenti pártként legálisan működő Alternatíva Németországért (AfD) esetében gyakran felmerül a betiltás lehetősége.

Az Európai Unió vezetői semmiféle intézkedést nem tettek annak megakadályozására, hogy fedőszervezeteken keresztül az iszlám radikális szervezetekhez, a Hamászhoz juthassanak támogatásai - közölte a szakember párhuzamot vonva az ukrajnai helyzettel, ahol az EU hallgatólagosan tudomásul veszi, hogy az érkező források 30 százaléka "kézen-közön eltűnik".

A szakértő úgy látja, hogy látszanak a Gázai-övezetben a szárazföldi támadás előkészítő jelei: a kommandós egységek már a terepen vannak, igyekeznek megtisztítani a feltételezett behatolási pontokat az aknáktól, robbanóeszközöktől, csapdáktól.

Horváth József szerint fennáll a konfliktus kiszélesedésének veszélye, a kérdés, hogy az izraeli hadsereg milyen keményen lép föl, és a kétségtelenül fennálló humanitárius veszélyt érzékelve sikerül-e a nőket, gyermekeket, időseket kimenekíteni Gáza városából és annak közvetlen környezetéből.
Izrael jelenleg nem áll harcban Iránnal. Ebből a szempontból a legfőbb fenyegetést azok, az Irán által támogatott, a libanoni határnál működő terrorcsoportok jelentik, melyek felszereltsége jobb a Hamászénál.

Házromok a Gázai övezet nyugati részén fekvő Sati menekülttáborban egy izraeli légitámadás után. Forrás: MTI/EPA/Mohamed Szaber

- jelezte. Hozzátette: az, hogy az Egyesült Államok a hírek szerint már a második repülőgép-hordozót irányítja a térségbe, ez üzenet Iránnak, hogy ne indítson el egy ilyen kalandor akciót. A szakértő szerint az ukrajnai háború szempontjából a fő kérdést a fegyverutánpótlás jelenti: a Hamász által elindított több ezer rakéta miatt azokból a precíziós légvédelmi rakétákból alakulhat ki hiány, amelyet Ukrajna is használ.

13:20
október 15, 2023
Vágólapra másolva!

Fontos terroristavezért likvidált az izraeli haderő

Bilál al-Kadra egy olyan terroralakulatot vezetett, amely két izraeli kibuc ellen is támadást intézett - írja a Mandiner. A lap szerint az izraeli biztonsági szervek megölték Bilál al-Kadrát, a Nirim és Nir Óz kibuc ellen bevetett terroralakulat vezérét – jelentette be az izraeli hadsereg vasárnap reggel. Az akcióban a tájékoztatás szerint a hadsereg mellett a Sin Bet belbiztonsági szolgálat is részt vett.

Al-Kadra vezette a két kibuc elleni Hamász-alakulatot az október 7-i terrortámadásban. A terrorista a Hamász szárazföldi katonai kommandójának, a Nohba-csapatoknak volt az egyik parancsnoka a Hán Júnisz zászlóalj harcosaként. Az izraeli hadsereg közleménye szerint mellette megölték a Gázai övezetet uraló Hamász és az Iszlám Dzsihád nevű terrorszervezet több más tagját is az izraeli hadsereg éjjeli légicsapásaiban.

13:51
október 15, 2023
Vágólapra másolva!

Az izraeli haderő egyik szóvivője menekülésre szólította fel a gázai civileket - videó

Izrael és a Hamász háborúban áll egymással – hangsúlyozta a szóvivő. Az Izraeli hadsereg egyik szóvivője az X-en megosztott videóban közölte: nem a Gázai övezet népével háborúznak, hanem a Hamásszal.

– hangoztatta a szóvivő, aki szerint figyelmeztetésük célja, hogy a Gázai övezetben élő civilek életét mentsék meg, hiszen a Hamász szemében a halott civilek „értékesebbek" az élőknél.

14:04
október 15, 2023
Vágólapra másolva!

Humanitárius folyosón folytatódhat a gázai civilek evakuálása

Izrael humanitárius folyosót nyitott vasárnap a civilek evakuálására az övezet déli részére, a Gáza folyó medrétől délre - közölte Daniel Hagari, az izraeli hadsereg szóvivője vasárnap reggel.

A szóvivő bejelentette, hogy helyi idő szerint délelőtt tíztől déli egy óráig nem fogják támadni az övezet legfontosabb autóútjának számító Szaláh ed-Dín úttól délre eső területeket. Hagari hangsúlyozta, hogy az izraeli hadsereg lépéseket tesz a palesztinok evakuálására.

- szögezte le, azt vetve egyúttal a Hamász szemére, hogy "cinikusan kihasználja saját állampolgárait".
Jonatan Konrikosz, a hadsereg külföldi médiának nyilatkozó szóvivője a CNN amerikai hírtelevíziónak azt mondta, hogy az izraeli hadsereg "nagyon nagylelkű" volt azzal az idővel, amelyet az északi Gázai övezet lakóinak adott otthonuk evakuálására.

- mondta Konrikosz, és ismét felszólította a civileket a távozásra.

Forrás: AFP/Mahmud Hams

- fogalmazott. Jelentések szerint már mintegy négyszázezren elhagyták otthonukat a gázaiak közül.
Az övezet egészségügyi minisztériumának vasárnap reggeli jelentése szerint az izraeli légierő gázai csapásainak eddig 2329 halálos áldozata volt, a sérültek száma pedig 9714-re emelkedett.
Evakuálás kezdődött Izraelben is: a Gázai övezet szomszédságában lévő 24 kisebb település, kibuc és gazdasági közösség lakóit már elköltöztették rokonokhoz vagy szállodákba az ország más részeibe, és megkezdték a harmincezres Szderot város kiürítését is. Emellett szóba került az övezettől északra található, mintegy 130 ezres Askelon város lakóinak átmeneti evakuálása is.

14:16
október 15, 2023
Vágólapra másolva!

Izraeli miniszterelnöki tanácsadó: a holokauszt óta nem érte ilyen támadás a zsidóságot

Mark Regev izraeli miniszterelnöki tanácsadó szerint a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet Izrael elleni támadása a legsúlyosabb antiszemita indíttatású erőszakcselekmény a holokauszt óta.

Regev a BBC brit közszolgálati televízió vasárnapi politikai magazinműsorában kijelentette: ezúttal nem a Hamász és Izrael ütésváltásainak újabb fordulójáról van szó, hanem háborúról.

Izrael nem akarta ezt a háborút, a Hamász támadása meglepetésként érte

- mondta Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök tanácsadója. James Cleverly brit külügyminiszter a BBC-műsorban kijelentette: Izraelnek joga van az önvédelemhez, kötelezettsége ugyanakkor a polgári lakosság veszteségeinek "minimalizálása".

14:23
október 15, 2023
Vágólapra másolva!

Brutális: A Hezbollah rakétatámadást intézett Izrael Libanonhoz közeli területe ellen

Rakétatámadást intézett vasárnap a Hezbollah libanoni síita milícia Izrael ellen, a lövedékek a libanoni határhoz közeli izraeli Stúla településen csapódtak be, izraeli egészségügyi források szerint

egy ember meghalt, többen megsebesültek. Az izraeli hadsereg lezárta a határ menti térséget.

A Hezbollahhoz köthető al-Manár hírtelevízió azt közölte, hogy a milícia precíziós rakétákkal lőtte a területet, továbbá közétett néhány videofelvételt a milícia előző napi támadásáról, melyet a Libanon és Szíria közötti beszögellésben levő, izraeli irányítás alatt álló Sebaa-farmok "katonai objektumai" ellen követett el.

Rakétával lövik Izraelt palesztin fegyveresek Gáza városából 2023. október 7-én. Forrás: MTI/EPA/Mohamed Szaber

Az izraeli hadsereg válaszul lezárta a libanoni határ felé vezető utakat és bejelentette, hogy blokkolja a területen működő GPS-szolgáltatást is. Emellett felszólította a civileket, ne menjenek a határ négy kilométeres közelébe, az itt lévő telepek lakóit pedig arra kérte, maradjanak óvóhelyeiken.

14:34
október 15, 2023
Vágólapra másolva!

Rendkívüli EU-csúcsot tartanak a tagállamok vezetői kedden

Rendkívüli uniós csúcsot hívott össze keddre videókonferencia formájában Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, aki a tagállami vezetőknek szóló meghívólevelében fontosnak nevezte, hogy

az EU közös álláspontot, világos és egységes irányt alakítson ki az Izraelben történt események és a kialakult helyzettel kapcsolatban.

Charles Michel meghívólevelében azt írta, hogy az Európai Uniónak a humanitárius segítségnyújtás biztosítása, valamint a konfliktus regionális elmérgesedése és a humanitárius jog megsértésének elkerülése érdekében kell fellépnie. Arra hívta fel a figyelmet, hogy

a konfliktus jelentős, szélesebb körű biztonsági következményekkel járhat, ami fokozhatja az Európában élő közösségek közötti feszültséget és táplálhatja a szélsőséges nézeteket is.

Fontosnak nevezte a regionális szereplőkkel fenntartott kapcsolatok fenntartását, majd ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott:

Michel végezetül annak veszélyére hívta fel a figyelmet, hogy a konfliktus elől menekülők nagy számban vándorolhatnak olyan szomszédos országokba, ahol már most is jelentős számú menekült tartózkodik. A helyzet nem körültekintő kezelése esetén fennáll a veszélye, hogy ezek a migrációs hullámok továbbterjednek Európára - tette hozzá az Európai Tanács elnöke. A rendkívüli, videókonferencia formájában tervezett EU-csúcs kedden 17.30-kor kezdődik.

14:41
október 15, 2023
Vágólapra másolva!

Az Al-Dzsazíra helyi irodájának bezárását kezdeményezte az izraeli távközlési miniszter

Az Al-Dzsazíra katari székhelyű pánarab hírtelevízió helyi irodájának bezárására tett javaslatot a kabinetben vasárnap Slomó Karai izraeli távközlési miniszter, szerinte ugyanis a csatorna elfogult a Hamász irányába és veszélybe sodorja az izraeli katonákat - jelentette a Haárec című izraeli napilap weboldala. Karai elmondta, javaslatát jelenleg jogászok vizsgálják.

Ez egy uszító csatorna, ez a csatorna levideózza a csapatokat a gyülekezési területeken... Izrael állampolgárai ellen uszít

- jelentette ki a tárcavezető az izraeli katonai rádióban, "a propaganda szócsövének" nevezve az Al-Dzsazírát. Hozzátette: "döbbenetes", hogy a Hamász szóvivőinek az üzenete átjuthat a csatornán.
Az Al-Dzsazíra és a dohai kormány részéről a hírt egyelőre nem kommentálták.

15:12
október 15, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb anyahajót küld az USA Izrael támogatására

Az amerikai védelmi minisztérium (Pentagon) bejelentette, hogy egy második repülőgép-anyahajót is vezényel a Földközi-tenger keleti térségébe - írja a Mandiner. Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter múlt héten vasárnap utasította a Ford repülőgép-hordozó csapásmérő csoportot, hogy hajózzon a Földközi-tenger keleti részére, hogy készen álljon Izrael megsegítésére.

A Pentagon szerint a most küldött USS Eisenhower névre keresztelt anyahajó ezt megelőzően az Egyesült Államok keleti partvidékén, Virginiában tartózkodott, jelenlegi feladata pedig a Gerald R. Ford és kísérő fregattjainak támogatása lesz. Az amerikai légierő hétfőn azt is bejelentette, hogy

F-15-ös, F-16-os és A-10-es vadászrepülőgépekből álló századokat telepít a Földközi-tenger térségébe.

15:59
október 15, 2023
Vágólapra másolva!

Művérrel öntötték le a BBC székházát palesztinpárti tüntetők - videó

Palesztinpárti tüntetők vért jelképező vörös festéket öntöttek a BBC londoni irodájának bejáratára – adra hírül a Sky News alapján a Magyar Nemzet. A történtekért a Palestine Action nevű szervezet vállalta a felelősséget, állításuk szerint

így akartak tiltakozni a brit közszolgálati csatorna ellen, amiért „az izraeli megszállók hazugságait terjeszti".

A BBC nem reagált az akcióra. A rendőrség tájékoztatása szerint még nem vettek őrizetbe senkit az esettel összefüggésben.

– méltatlankodott a csatorna egyik rádiós műsorvezetője.

A Sky News emlékeztetett rá, hogy a Palestine Action már korábban is szervezett hasonló megmozdulásokat: ők voltak például, akik ketchuppal öntötték le Arthur Balfour egykori brit miniszterelnök szobrát. Az ő nevéhez fűződik ugyanis a Balfour-nyilatkozat:

az 1917-es dokumentumban, még külügyminiszterként fejezte ki szándékát, hogy támogatja egy önálló zsidó állam létrehozását.

Érdekes, hogy a BBC a palesztinpártiak célkeresztjébe került, hiszen az elmúlt napokban azért bírálták sokan a csatornát, amiért nem hajlandó terrorszervezetnek nevezni a Hamászt.

Emberek gyülekeznek plakátokkal és palesztin zászlókkal, hogy részt vegyenek a Palesztináért menetelésen, amely egy palesztinbarát nemzeti tüntetés része Londonban, 2023. október 14-én, a Palesztin Szolidaritási Kampány, az Al-Aksza Barátai, a Stop the War Coalition, a Muslim Association of Britain, a Palesztin Fórum Nagy-Britanniában és a CND szervezésében. Rishi Sunak brit miniszterelnök pénteken felszólította Izraelt, hogy a Hamász múlt hétvégi halálos támadására adott válaszlépésében tegyen meg "minden lehetséges óvintézkedést a polgári lakosság védelme érdekében. Forrás: AFP/Adrian Dennis

Olyannyira, hogy még külön cikket is szentelt a témának, amiben a külpolitikai rovatvezető ad homályos magyarázatot arra, hogy miért döntöttek így. Ebben amellett érvel, őket nem érdekli, hogy a politikusok és szakértők miként vélekednek, „így próbálják megőrizni objektivitásukat". Párhuzamként hozza, hogy a II. világháború során is csak „ellenségként" hivatkoztak a nácikra, nem illették őket olyan jelzőkkel, mint például „gonosz".

16:07
október 15, 2023
Vágólapra másolva!

Megszólalt a Hezbollah: ezért kezdték újra rakétákkal támadni Izraelt

A síita militáns csoport vasárnap ismét támadást intézett Izrael állam ellen - írja a Mandiner. A Hezbollah azt állítja, hogy a Reuters újságírójának meggyilkolására válaszul támadta meg ismét Izraelt – olvasható a CNN cikkében. A Hezbollah rakétákat lőtt ki Izraelre vasárnap reggel válaszul a pénteki izraeli támadásokra, amelyekben meghalt a Reuters újságírója és két idős civil – közölte a síita militáns csoport közleményében.

16:17
október 15, 2023
Vágólapra másolva!

ENSZ: tömegesen indultak meg a gázaiak dél felé

Az izraeli kitelepítési felszólítást követően tömegesen indultak meg a gázaiak dél felé - közölte vasárnap az ENSZ, amely legutóbb csütörtök éjjel összesítette a múlt szombat óta az övezeten belül otthonukat elhagyók számát, amikor is mintegy 423 ezer belső menekültről számolt be a Gázai övezetben.

- tudatta a világszervezet humanitárius ügyekért felelős hivatala (OCHA).

Forrás: AFP/Mohammed Abed

A Gázai övezetet uraló Hamász fegyveresei október 7-én meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek a zsidó állam déli részébe, és több mint 1300 embert meggyilkoltak, további mintegy háromezret megsebesítettek, és körülbelül 150 embert elraboltak és túszként tartanak fogva. A gázai egészségügyi minisztérium arról tájékoztatott, hogy az övezet ellen elindított izraeli hadműveletek halálos áldozatainak száma már meghaladta a 2300-at, a sebesülteké pedig a kilencezret.
Izrael a támadásra válaszul leállította az övezet villanyáram-, üzemanyag-, élelmiszer- és vízellátását, az izraeli kormány pedig megfogadta, hogy eltörli a Hamászt a Föld színéről.

16:22
október 15, 2023
Vágólapra másolva!

Szakértő: ami a Közel-Keleten történik, Washingtonnak kedvez

Minél több az idő, annál több megválaszolatlan kérdés jelenik meg – mondta Boján Csukov bolgár nemzetközi elemző a Bolgár Nemzeti Rádiónak pénteken a közel-keleti események kapcsán.

– véli a Közel-Kelet-szakértő. A Magyar Nemzet szerint az elemző határozottan állítja, hogy a Moszad (izraeli titkosszolgálat) nem aludhatta át mindezt. Elmondása szerint a határon elhelyezett technika tökéletes és hihetetlenül precíz. Az események során hekkertámadás történt, ami miatt az elektronika blokkolt. Ráadásul a Hamász támadása során a térségben megszűnt a mobilkapcsolat – hangsúlyozta a Horizont for You című műsornak adott interjúban, és kifejtette:

Forrás: AFP/Mohammed Abed

Szerinte az események a fenti országoknak kedveztek leginkább.

– tette hozzá Boján Csukov. Kategorikusan vallja, hogy ami jelenleg a Közel-Keleten történik, az hosszú távon újraosztja a befolyási övezeteket.

Ami történik, az Joe Biden és az Egyesült Államokban hatalmon lévők javát szolgálja, mert lojalitást és aggodalmat mutathat az izraeli zsidók iránt, és ily módon vonzza az Egyesült Államok a teljes zsidó lobbit, hogy álljon mögötte. Ami Izraelben történik, az összefügg azzal, ami Hegyi-Karabahban történik, és közvetlenül kapcsolódik a hírhedt Baltic Connector gázvezetékhez is. Várhatóan Észak-Európában is romlik a helyzet, ahol a kalinyingrádi enkláve célponttá válik, a Finn-öböl blokádja után bekövetkező bonyodalmakkal együtt, ahol az oroszok már tenger felől sem tudnak majd semmit beszerezni – magyarázta a szakértő.

Forrás: AFP/Mahmud Hams

Az elemző a nyugat-európai nagyszámú muszlim közösségről a következőket mondta:

Boján Csukov nem számít arra, hogy ebben az irányban bármi komolyabb történjen a bolgár parlamentben.

– tette hozzá.

16:40
október 15, 2023
Vágólapra másolva!

Biden telefonon egyeztetett Mahmúd Abbásszal, ezt kérte a palesztin elnöktől

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel és Mahmúd Abbász palesztin elnökkel is egyeztetett Joe Biden amerikai elnök szombaton, aki mindkét telefonbeszélgetésben hangsúlyozta a civilek védelmének fontosságát - írja a Mandiner. A Fehér Ház közleménye szerint az izraeli kormányfővel folytatott beszélgetés során Biden biztosította Netanjahut,

Washington mindenben támogatja Izrael civilek védelmében tett erőfeszítéseit.

A közleményben leszögezik: az Egyesült Államok együttműködik az ENSZ-szel, Egyiptommal, Jordániával, Izraellel és a térség más országaival annak érdekében, hogy a civil lakosság élelmiszerhez, ivóvízhez és orvosi segítséghez jusson.

Forrás: AFP/Mohammed Abed

Biden külön egyeztetett a palesztin elnökkel, akivel először beszélt a Hamász iszlamista terrorszervezet múlt héten Izrael ellen indított támadása óta. A beszélgetés során bírálta a Hamászt, leszögezve, hogy a Gázai övezetet irányító iszlamisták „nem segítik elő a palesztin nép méltósághoz és önrendelkezéshez való jogát".

17:00
október 15, 2023
Vágólapra másolva!

Egyperces néma csenddel kezdődött a terrortámadás utáni első kormányülés Izraelben

Egyperces néma csenddel kezdődött a terrortámadás utáni első kormányülés Izraelben, a múlt szombati terrortámadás áldozataira emlékeztek a miniszterek - jelentette a helyi média vasárnap.

Az izraeli nemzeti vészhelyzeti kormány tagjai egy percig némán álltak az iszlamista Hamász terrorszervezet múlt szombati Gázai övezetből indított terrortámadása után megtartott első ülésük elején, miután Benjámin Netanjahu miniszterelnök erre kérte őket "a hidegvérrel meggyilkolt testvéreink és a csatában elesett hős harcosaink emlékére".

Az értekezleten már részt vett a kormányhoz csatlakozott Beni Ganz, a centrista Nemzeti Tábor nevű párt elnöke is.

- ígérte Netanjahu a megbeszélésen.

- tette hozzá.

- jelentette ki az izraeli kormányfő. A tel-avivi katonai főhadiszálláson ülésező minisztereket tájékoztatta a biztonsági helyzetről Oded Baszijuk, az izraeli hadsereg hadműveleti osztályának vezetője.

17:09
október 15, 2023
Vágólapra másolva!

Ferenc pápa humanitárius folyosókat sürgetett Gáza területén

A humanitárius jog tiszteletben tartását, valamint humanitárius folyosók biztosítását szorgalmazta a Gázai övezetben élők számára Ferenc pápa a Szent Péter téren mondott beszédében vasárnap. A katolikus egyházfő hangoztatta, hogy

továbbra is nagy fájdalommal követi az Izraelben és a palesztin területeken zajló eseményeket.

Kijelentette, hogy gondolatban nagyon sok emberrel együttérez, mindenekelőtt a gyerekekkel és az idősekkel. Azt kérte, se ők, se a betegek, se a nők és a civilek se váljanak a konfliktus áldozataivá.
Megismételte október 8-i felhívását, mellyel a túszok szabadon engedését sürgette.

- mondta Ferenc pápa. Hangoztatta, hogy már eddig is nagyon sokan veszítették életüket.

- szögezte le az egyházfő. Ferenc pápa október 17-re imanapot hirdetett a szentföldi egyházzal közösen a béke érdekében. Azt mondta, az imádság az a nyugodt és szent erő, amelyet szembe lehet állítani a gyűlölet ördögi erejével, a terrorizmussal és a háborúval.

17:21
október 15, 2023
Vágólapra másolva!

Brit külügyminiszter: A Hamász pajzsként használja a civil lakosságot

A Mandiner arról ír, hogy James Cleverly brit külügyminiszter a vasárnapi BBC-műsorban kijelentette: Izraelnek joga van az önvédelemhez, kötelezettsége ugyanakkor a polgári lakosság veszteségeinek „minimalizálása". Cleverly szerint ugyanakkor a Hamász a gázai civil lakosságot akarja emberi pajzsként maga előtt tartani az izraeli katonai műveletekkel szemben,

ezért akadályozza a civilek távozását Gáza északi részéből.

Izrael megpróbálja a civileket távol tartani a veszélyektől, a Hamász azonban éppen a civil lakosságot akarja e veszélyeknek kitenni – ez az alapvető különbség kettejük között

– fogalmazott a brit külügyminiszter.

17:43
október 15, 2023
Vágólapra másolva!

Így reagált Izrael a Hezbollah agressziójára

Izrael négy kilométer szélességben ütköző-zónát hoz létre a libanoni határnál, miután egy libanoni lövedék megölt egy izraeli civilt a határ közelében fekvő egyik településen – jelentette a helyi média vasárnap. A Mandiner szerint a Hezbollah libanoni síita milícia Izrael elleni vasárnapi, páncéltörő rakétával végrehajtott támadásában az ENSZ által meghatározott, 1948-as izraeli határokon belül található, Stúla nevű izraeli faluban megsebesült négy építőmunkás.

Egyiküket a mentősök nem tudták megmenteni.

Két, 40 év körüli férfit közepes, egyet pedig könnyebb sebesüléssel szállítottak kórházba. Ezután az izraeli hadsereg bejelentette az ország északi, libanoni határától számított négy kilométeres sávjának elszigetelését. Erre a területre tilos belépni civileknek, és az ott élők kötelesek óvóhelyeken, vagy védelmet nyújtó betonszobáikban, vagy annak közvetlen közelében tartózkodni, hogy oda tudjanak menekülni légvédelmi riadó esetén.

18:14
október 15, 2023
Vágólapra másolva!

Az egyiptomi elnök tárgyalásokat folytat a Gázai övezet humanitárius segélyezéséről

Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök tárgyalásokat folytat nemzetközi, illetve regionális partnereivel a Gázai övezet humanitárius segélyezéséről, valamint a harcok térségbéli lecsillapításáról - közölte vasárnap az észak-afrikai ország államfőjének hivatala.

Az Egyiptom és a Gázai övezet határán található rafahi határátkelőhelyen megszűnt a forgalom miután Izrael légicsapásokat mért a térségre. Torlódnak a palesztin térségnek szánt segélyek az egyiptomi oldalon, a Sínai-félszigeten, mivel mindeddig nem született megállapodás a szállítmányok biztonságos bejuttatásáról, valamint külföldiek evakuálásáról a kulcsfontosságú határátkelőhelyen keresztül.
Martin Griffiths, az ENSZ vészhelyzeti műveleteinek vezetője szombaton úgy fogalmazott, hogy a Gázai övezetben a helyzet "rohamos ütemben válik tarthatatlanná".

Abdel-Fattáh esz-Szíszi Forrás: AFP/Sputnik/Sergey Guneev

Az egyiptomi államfő hivatala hangsúlyozta, hogy Szíszi ellenez minden olyan tervet, amely a palesztinok áttelepítéséről szól "más országok terhére", valamint leszögezte, hogy Egyiptom saját biztonságát kardinális kérdésnek tartja. Szíszi csúcstalálkozót javasolt a válság rendezésére.

18:50
október 15, 2023
Vágólapra másolva!

Nőtt az antiszemita megmozdulások és bűncselekmények száma Franciaországban

Múlt szombat óta több tucat embert vettek őrizetbe Franciaországban antiszemita gyűlöletbűncselekmények miatt - számolt be vasárnapi műsorában az M1 aktuális csatorna a francia belügyminisztériumra hivatkozva.

Elhangzott: kétszáz ember ellen pedig azért indítottak eljárást, mert a Hamász terrorcselekményeit éltette.

Franciaországban a legmagasabb terrorkészültség van érvényben, miután pénteken egy gimnáziumban egy iszlamista halálra késelt egy tanárt, két másik embert pedig megsebesített.

A francia belügyminiszter szerint ez a támadás összefüggésben van a Hamász Izrael elleni támadásával. A felvételek szerint "Izrael gyilkos, Macron pedig a segédje" skandálta a tömeg egy szombati, Párizs belvárosában tartott tüntetésen, ahol a tüntetők szabad Palesztinát követeltek. Volt, aki a transzparensére azt írta, hogy az izraeli területeket a Jordán-folyótól a Földközi-tengerig át kell adni a palesztinoknak; a nőt elvezették a rendőrök.

A francia rendőrök nagy létszámban, rohamfelszerelésben vonultak a tüntetés helyszínére, ahol kilenc embert vettek őrizetbe és 260 bírságot szabtak ki. Ezt a megmozdulást ugyanis - más palesztin-barát tüntetésekhez hasonlóan - a francia kormány betiltotta.

A párizsi vezetés attól tart, hogy a Hamász palesztin terrorszervezet és Izrael közötti konfliktus hozzájuk is begyűrűzik. A félelmük nem alaptalan, a hivatalos jelentések szerint a Hamász terrorcselekményei óta megugrott az antiszemita támadások száma Franciaországban - hangzott el a műsorban. Egy hét alatt csaknem 200 ilyen esetet regisztráltak, a közösségi oldalakról pedig 2500 zsidógyűlölő vagy terrorizmust támogató bejegyzést jelentettek.

A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen, ahol 1300 ember életét vesztette, a Hamász elleni izraeli válaszcsapások 2215 palesztin halálát okozták a Gázai övezetben. Forrás: MTI/EPA/Atef Szafadi

A műsor idézte a francia belügyminisztert, aki azt mondta, hogy

a múlt szombat óta 65 embert tartóztattak le Franciaországban antiszemita cselekményekkel követlen összefüggésben, ebből 23 ember külföldi állampolgár volt.

- idézte a híradó Gérald Darmanin belügyminisztert. A belügyminiszter szerint kétségkívül összefüggés van a Hamász Izrael elleni támadása és a pénteki iskolai késes támadás között. Elhangzott, hogy Franciaországban az eset után a legmagasabb szintű terrorkészültség van érvényben, fokozott biztonsági intézkedéseket vezettek be az országban zajló rögbi-világbajnokság helyszínén, de zsinagógák környékén is növelték a rendőrök számát.

Forrás: AFP/Adrian Dennis

Egy napon belül bombariadó miatt kiürítették a versailles-i kastélyt, a Louvre múzeumot, illetve Gare de Lyon vasútállomást is. A fenyegetésekről azonban mindhárom esetben kiderült, hogy hamisak voltak - hangzott el a műsorban.

19:14
október 15, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael részlegesen újraindította a vízellátást a Gázai-övezetben

Az izraeli hatóságok részlegesen újraindították a Gázai övezet vízellátását, melyet megszakítottak a múlt szombati iszlamista terrortámadás után - jelentette a helyi média vasárnap.

Jeruzsálem újraindította a Gázai övezet déli részének vízellátását, azzal a céllal, hogy az északon fekvő palesztin lakosság dél felé költözését elősegítsék.

A víz- és áramszolgáltatást, valamint az üzemanyag szállítást az iszlamista Hamász terrorszervezet múlt szombati terrortámadása miatt állították le, amíg vissza nem engedik a Gázába elhurcolt izraeli túszokat.

19:41
október 15, 2023
Vágólapra másolva!

Összecsapás a Hezbollah és az izraeli hadsereg között

A Hezbollah elismerte, hogy könnyűfegyverekkel támadtak több izraeli katonai állást a libanoni határ mentén.

Az izraeli hadsereg közlése szerint csapataik viszonozták a tüzet a fegyveresekre illetve harci helikopterekkel csapásokat hajtottak végre a térségben - írja a The Times of Izrael.

20:05
október 15, 2023
Vágólapra másolva!

Tovább emelkedett az elesett izraeli katonák száma

Az Izraeli Védelmi Erők újabb három katonát neveztek meg, akik az október 7-én kezdődött háborúban, főként a Gázai övezet határán estek el.

Az új nevekkel 289-re emelkedett az elesett izraeli katonák száma - írja a The Times of Izrael.

20:58
október 15, 2023
Vágólapra másolva!

Palesztina mellett tüntettek vasárnap Prágában

Mintegy 200-250 ember tüntetett vasárnap délután Prágában, a Vencel téren a palesztinok mellett, míg a helyszíni ellentüntetésen, Izrael melletti mintegy kéttucatnyian vettek részt - jelentette a CTK hírügynökség.

Az Izraelt támogató csoportban megjelent Jana Cernochová cseh védelmi miniszter is.

A palesztinok melletti tüntetést a Kezdeményezés az igazságos békéért a Közel-Kelten elnevezésű civil csoportosulás szervezte, amely sajtóközleményében azt írta: megmozdulásuk célja fejet hajtani a legutóbbi közel-keleti események minden palesztin és izraeli áldozata előtt.

A palesztinok kollektív megbüntetése a Gázai övezetben nem oldja meg az évtizedek óta húzódó konfliktust, a túszok azonnali szabadon bocsátására és tárgyalásokra van szükség.

21:25
október 15, 2023
Vágólapra másolva!

A palesztinok szerint nem állt helyre a vízellátás a Gázai övezetben

A Gázai övezetben élő palesztinok szerint a vízellátást még nem állították helyre, annak ellenére, hogy Izrael erre kötelezettséget vállalt.

Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó elmondta, hogy izraeli tisztviselők közölték vele, hogy a Gázai övezet déli részén visszakapcsolták a vizet. Izrael energia- és vízügyi minisztere, Israel Katz egy nyilatkozatában azt mondta, hogy a vízszolgáltatás egy "meghatározott ponton" helyreállt Gázában, de további részleteket nem közölt.

A Gázában dolgozó segélyszervezetek munkatársai azt mondták, hogy még nem láttak bizonyítékot arra, hogy a vízszolgáltatás visszajött volna, a Hamász által ellenőrzött gázai kormány szóvivője pedig azt mondta, hogy nem állt helyre a vízellátás - írja a The Times of Izrael.

21:51
október 15, 2023
Vágólapra másolva!

Az EU-tagországok vezetői megerősítették: Izraelnek joga van az önvédelemhez

Izraelnek joga van arra, hogy a humanitárius és nemzetközi joggal összhangban megvédje magát az erőszakos és válogatás nélküli támadásokkal szemben - jelentették ki az Európai Tanács tagjai vasárnap, a közel-keleti helyzettel kapcsolatban kialakított közös álláspontjukat tükröző nyilatkozatukban.

Az EU-tagországok vezetői leszögezték: az Európai Unió a lehető leghatározottabban elítéli a Hamász iszlamista terrorszervezetet és Izrael-szerte végrehajtott "brutális és válogatás nélküli" terrortámadásait. A terrorra nem lehet ok - húzták alá.

"Határozottan hangsúlyozzuk Izrael jogát arra, hogy a humanitárius és nemzetközi joggal összhangban megvédje magát az erőszakos és válogatás nélküli támadásokkal szemben. Hangsúlyozzuk annak fontosságát is, hogy a nemzetközi humanitárius joggal összhangban mindenkor biztosítani kell a civilek biztonságát" - fogalmaztak.

22:24
október 15, 2023
Vágólapra másolva!

Találat érte az UNIFIL-békefenntartók főhadiszállását Dél-Libanonban

Találat érte a Dél-Libanonban állomásozó ENSZ-békefenntartó erő (UNIFIL) főhadiszállását Dél-Libanonban - közölte vasárnap az UNIFIL.

"Rakétával találták el főhadiszállásunkat Nakurában, és most próbáljuk kideríteni, hogy honnan. Békefenntartóink abban az időben nem voltak sátraikban. Szerencsére senki sem sérült meg" - áll az UNIFIL közleményében, amely szerint a nap folyamán intenzív tüzérségi párbajt figyeltek meg a két országot elválasztó demarkációs vonal, az úgynevezett kék vonal mentén.

"Aktívan kapcsolatban állunk a kék vonal mindkét oldalának hatóságaival, hogy feszültségmentesítsük a helyzetet, de erőfeszítéseink dacára sajnálatosan a katonai eszkaláció folytatódik" - ismertette a békefenntartó misszió.

22:43
október 15, 2023
Vágólapra másolva!

Tovább nőtt a francia áldozatok száma

A francia halálos áldozatok száma 19-re emelkedett az izraeli Hamász-támadásban - közölte Catherine Colonna francia külügyminiszter.

Tel-avivi látogatás során Colonna elmondta, hogy további 13 embert még mindig nem találnak - írja az Aljazeera.

00:38
október 15, 2023
Vágólapra másolva!

Két fronton is kész harcolni Izrael

Izrael kész két fronton is harcolni, ha kell - mondta Daniel Hagari, az izraeli hadsereg szóvivője vasárnap az északi határon és a Gázai övezet mellett kialakult helyzetre utalva.

„A Hezbollah az északi határ eszkalációján dolgozik Irán irányítása és támogatása mellett. Izraelnek erős hadserege van, amely készen áll két fronton, sőt még több fronton is harcolni” - mondta Hagari újságíróknak.

Teljes mértékben együttműködünk az Egyesült Államokkal az ország érdekeinek védelmében

- mondta a hadsereg nevében Washington segítségének jelentőségét.

A szóvivő bejelentette, hogy komoly erőfeszítéseket tesznek a Gázai övezetbe hurcoltak érdekében.

Ez a legfontosabb számunkra

- mondta, és azt is közölte, hogy eddig 155 túsz családját értesítették, és mellettük 289 elesett katona nevét hozták nyilvánosságra.

A Hamász erőfeszítései ellenére Gázából több mint 600 000 lakost evakuáltak délre. Az izraeli hadsereg azért szólította fel az övezet északi részén lakó gázai civileket a távozásra, hogy minél kevesebb kár érje őket a Hamász ellen várható szárazföldi harcokban.

Az izraeli hírszerzés szerint az övezetet uraló iszlamista Hamász terrorszervezet betonalagutakat épített otthonok, iskolák és kórházak alá, ahol fegyveresei elrejtőztek a múlt szombati Izrael elleni terrortámadás után.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről